Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 oct 2009 - Anul XIV, nr. 245 (4231)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Progresele IT pot deveni, la dispoziţia unui guvern totalitar, instrumente de opresiune

Luni, 19 Octombrie 2009 (13:54:25)

Preşedintele Traian Băsescu le-a vorbit, luni, participanţilor la Global Forum ITC despre importanţa acestui domeniu despre debirocratizarea şi reducerea costurilor cu ajutorul tehnologiilor informaţiilor şi comunicaţiilor, dar şi despre siguranţa datelor personale în contextul utilizării serviciilo

"După decenii de tăcere, în 1989, popoarele din această regiune au ales fără ezitare să revină la valorile democraţiei şi ale economiei de piaţă. Noi preţuim mai bine decât cei care nu au avut experienţa unui regim comunist, libertatea politică, deoarece ştim ce înseamnă să fim lipsiţi de ea, ca ţară şi ca persoane. Ştim aşadar din proprie experienţă ca excesul de putere în mâna statului înseamnă tiranie, corupţie, ineficienţă. Ştim că aflate la dispoziţia unui guvern totalitar, progresele ştiinţei şi cele ale industriei IT pot deveni instrumente de opresiune", a declarat Băsescu

El a mai spus că nu este de dorit, pentru viitor, o lume în care informatizarea să permită birocraţilor guvernamentali să privească discreţionar în viaţa fiecăruia, în fişa medicală, în situaţia financiară, în alimentaţia noastră sau "în modul în care ne creştem copiii".

"În cadrul unei societăţi libere, tehnologia informaţiei trebuie să fie un mijloc deosebit de important pentru libertatea de exprimare, pentru asigurarea accesului public la informaţii şi pentru asigurarea unui mediu concurenţial, care să stimuleze creativitatea. Toate trebuie să se facă prin asigurarea protecţiei informaţiilor personale şi a intimităţii cetăţeanului, un cetăţean care să poată el controla activităţile guvernelor, aşa cum este normal să se întâmple în orice ţară democratică", a adăugat şeful statului.

De asemenea, el a mai spus că aceste progrese tehnologice în domeniul ITC la nivel global pot fi sursa unor noi riscuri, extrem de grave.

"Este suficient să menţionăm că acum şi terorismul dispune de un potenţial tehnologic ameninţător pentru noi toţi. Pentru apărarea suveranităţii naţionale, a ordinii de drept şi a asigurării libertăţii cetăţenilor este legitim ca guvernele democratice să se folosească de cele mai avansate mijloace tehnologice de care pot dispune, pentru a contracara aceste ameninţări, dar asta nu trebuie să însemne monitorizarea tuturor cetăţenilor de către autorităţi, ci presupune numai a acţiona conform legii împotriva celor implicaţi în activităţi de terorism, spionaj, crimă organizată. O astfel de atitudine nu constituie o încălcare a libertăţii individuale, ci dimpotrivă, un mod de a o apăra, o îndatorire fundamentală a statului faţă de cetăţenii care doresc să trăiască într-o societate liberă", a apreciat Traian Băsescu.

Totodată, şeful statului le-a vorbit participanţilor la forum despre debirocratizarea şi reducerea costurilor cu ajutorul tehnologiilor informaţiilor şi comunicaţiilor.

"Realizarea aplicaţiilor ITC şi transpunerea lor în procesul de guvernare au un rol fundamental în modernizarea, eficientizarea şi descentralizarea administraţiei publice din România. Sistemul electronic naţional reprezintă o dovadă elocventă pentru beneficiile adoptării instrumentelor electronice, peste 9.554 de instituţii publice fiind incluse în sistem la sfârşitul lui septembrie, anul curent, în comparaţie cu doar 800 de instiuţii, la începutul anului 2009", a menţionat Traian Băsescu.

Preşedintele a mai spus că România este una dintre ţările care furnizează specialişti de marcă în domeniul tehnologiei informaţiei şi al comunicaţiilor.

"În SUA, Canada, Europa, zeci de mii de specialişti români lucrează în sectorul ITC, România fiind în acelaşi un timp un lider în Europa în ceea ce priveşte numărul de specialişti IT certificaţi din punct de vedere al ratei densităţii la o mie de locuitori. Ne aflăm în primele şase ţări din lume din acest punct de vedere. România a devenit astfel una din cele mai importante pieţe pentru producţia software din lume. Pe plan regional, România reprezintă un centru important în domeniul societăţii informaţionale. Companii precum IBM, Microsoft, Ericson, Intel, Hewlett Packard sunt ancorate puternic pe piaţa românească", a susţinut preşedintele.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Progresele IT pot deveni, la dispoziţia unui guvern totalitar, instrumente de opresiune.
 Vizualizări articol: 502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Progresele IT pot deveni, la dispoziţia unui guvern totalitar, instrumente de opresiune0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei