Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 oct 2009 - Anul XIV, nr. 242 (4228)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproape 10 la sută din populaţia aptă de muncă este plecată în străinătate

Joi, 15 Octombrie 2009 (18:00:52)

Între 8 şi 10 la sută din populaţia între 15 şi 64 de ani este plecată să muncească în străinătate, respectiv 2,7 milioane de persoane, România având nevoie de politici de emigrare pentru cei care lucrează peste graniţe, pentru cei care se întorc, dar şi pentru dezvoltarea regională.

Sociologul Dumitru Sandu a prezentat, joi, în cadrul unei dezbateri, trei direcţii de care are nevoie România în domeniul migrării.

Astfel, este vorba de politici centrate pe lucrul în străinătate, pe imigrări, pentru că România va deveni în 8-12 ani o ţară de imigrare, şi politici privind migrarea şi dezvoltarea, fiind necesară o gândire a problematicii migrării pe dezvoltarea regională.

"României îi lipseşte conexiunea între politica de migrare şi politica de dezvoltare. Există, în România, deficit în trei direcţii, respectiv deficit normativ, de viziune şi de date. Zona imigrării este acoperită mult mai bine ca cea a emigrării din punct de vedere legislativ", a subliniat Dumitru Sandu.

Acesta a precizat că, în 2008, românii aflaţi în străinătate au trimis în ţară şase miliarde de euro, respectiv cinci la sută din PIB.

"Aproximativ 35-40 la sută din 7,3 milioane de gospodării au un nivel de viaţă influenţat de banii veniţi din străinătate. Plecările în străinătate au dus la accentuarea decalajelor, cei bogaţi au devenit mai bogaţi, cei săraci au devenit mai săraci", a precizat Dumitru Sandu.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Muncii Mihai Şeitan a spus că în România emigrarea a fost considerată, la un moment dat, un lucru pozitiv, dar a subliniat că poate avea şi efecte negative în ceea ce priveşte o întârziere şi mai mare a dezvoltării pe plan local.

"O ţară care nu poate oferi cetăţenilor o viaţă mai bună îi lasă să circule liber, şi asta este bine, dar acest fenomen poate duce şi la o întârziere şi mai mare a unei dezvoltări pe plan local, o bună parte din cei care rămân fiind aşa-numiţii «asistaţi»", a spus Şeitan.

În opinia acestuia, problema emigrării fără politici susţinute poate avea efecte bune, respectiv banii veniţi din străinătate care ajută o parte a populaţiei, dar nu creează acestei populaţii o mentalitate de piaţă, care să ducă la dezvoltare, "ci a creat un consum mai mare, a creat case".
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 10 la sută din populaţia aptă de muncă este plecată în străinătate.
 Vizualizări articol: 698 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 10 la sută din populaţia aptă de muncă este plecată în străinătate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei