Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 oct 2009 - Anul XIV, nr. 234 (4220)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şeitan: Pensiile de peste 10.000 de lei vor scădea la un nivel de 40-50 la sută

Marţi, 6 Octombrie 2009 (16:39:58)

Secretarul de stat din Ministerul Muncii Mihail Şeitan a declarat, marţi, după întâlnirea cu sindicatele, că cele peste 200.000 de pensii speciale vor fi recalculate şi, în medie, cele care au peste 10.000-15.000 de lei vor ajunge la un nivel de 40-50 la sută, în funcţie de contributivitate.

Mihail Şeitan a spus că proiectul privind legea unică a pensiilor a intrat în lucru în urmă cu patru-cinci luni, iar graba cu care Guvernul a decis să şi-l asume nu îi aparţine.

Şeitan a explicat însă că Guvernul a decis asumarea răspunderii pe acest proiect de lege pentru a rezolva anumite probleme şi pentru a avea o lege care să poată fi aplicată de la începutul anului viitor şi care să răspundă cerinţele Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene.

Pe de altă parte, secretarul de stat a precizat că ar fi fost inadmisibil să existe discuţii pe marginea pensiilor în timpul campaniei electorale.

Secretarul de stat a spus că, potrivit proiectului de lege, pensiile se vor calcula în funcţie de contribuţia fiecărui salariat şi de valoarea punctul de pensie la vremea respectivă. El a mai spus că proiectul de lege vizează şi pensiile aflate în plată, iar toate pensiile speciale vor fi recalculate astfel încât să revină "în zona de contributivitate", astfel încât acestea să se încadreze în principiile legii şi să nu mai existe diferenţe atât de mari între pensiile din acelaşi sistem şi între pensii în general.

Întrebat dacă nu este ilegal să schimbi un drept câştigat, Mihail Şeitan a explicat că dreptul câştigat este de fapt dreptul la pensie, pe care nimeni nu îl poate lua, însă cuantumul pensiei înseamnă altceva.

Premierul Emil Boc a anunţat, marţi, că Guvernul a decis să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru legea pensiilor.

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare în termen de şase luni de la data publicării în Monitorul Oficial, iar metodologia de recalculare a pensiilor speciale va fi stabilită în 30 zile de la această dată, actualele pensii fiind însă menţinute în plată până la încheierea procesului de recalculare.

Pensiile speciale vor fi recalculate într-o perioadă de şase luni de la stabilirea metodologiei.

"Cuantumul pensiilor se păstrează în plată în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a legii şi data încheierii procesului de recalculare", se arată în proiectul de lege.

Sumele încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurări sociale vor fi recuperate de la beneficiari în termenul de prescripţie de trei ani. În cazul prestaţiilor de asigurări sociale, altele decât pensiile, sumele vor fi recuperate de către angajator sau, după caz, de instituţia care efectuează plata drepturilor de asigurări sociale.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeitan: Pensiile de peste 10.000 de lei vor scădea la un nivel de 40-50 la sută.
 Vizualizări articol: 558 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şeitan: Pensiile de peste 10.000 de lei vor scădea la un nivel de 40-50 la sută0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei