Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 oct 2009 - Anul XIV, nr. 231 (4217)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele au păreri contradictorii privind revocarea ordinului de numire a directorilor de şcoli

Vineri, 2 Octombrie 2009 (14:20:31)

Liderii celor trei federaţii din învăţământ au păreri contradictorii privind revocarea ordinului de numire a directorilor de şcoli, unii considerând că acest act normativ ar fi dus la politizarea educaţiei şi la abuzuri, o altă opinie fiind că astfel se va depolitiza educaţia.

Premierul Emil Boc, ministru interimar al Educaţiei, a anunţat că a revocat ordinul fostului ministru Ecaterina Andronescu prin care directorii de şcoli erau numiţi de către minister.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că Emil Boc vrea, prin revocarea acestui ordin, să dea naştere din nou la abuzuri pe plan local.

"În multe localităţi s-a sărit calul prin demiteri şi numiri masive. Acest ordin permitea un control asupra acestui fenomen de masă. Emil Boc a revocat acest ordin pentru a da naştere din nou la abuzuri pe plan local", a subliniat Cornea.

Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a precizat pentru MEDIAFAX, că premierul, interimar la Ministerul Educaţiei, permite, prin revocarea acestui document, o politică fără precedent "sub masca descentralizării".

Potrivit lui Nistor, în teritoriu, primarii şi inspectorii au acţionat discreţionar şi şi-au numit clintela politică.

"Sunt şi primari care nu au fost interesaţi de latura politică, ci de profesionalismul directorilor de şcoli, dar aceste situaţii sunt limitate", a spus liderul "Spiru Haret".

Pe de altă parte, în opinia secretarului general FEN, Constantin Ciosu, ordinul crea premisele unei epurări politice prin care se încearca acoperirea acestor funcţii cu oameni de partid şi nu cu cei performanţi.

"S-a întamplat ceea ce trebuia să se întample. Este o primă măsură bună în lupta împotriva depolitizării învăţământului. Măsura impusă de Ecaterina Andronescu era ilegală şi putea duce la o politizare excesivă a şcolilor" a declarat Constantin Ciosu pentru MEDIAFAX.

Potrivit Ordinului MECI nr 5139/16.09.2009, "detaşarea în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat neocupate prin concurs se realizează prin ordin al ministrului Educaţiei, Cerecetării şi Inovării, la propunerea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar".

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus, atunci, pentru MEDIAFAX, că prin ordinul care abrogă prevederile Legii statutului cadrului didactic ce abilitau inspectorii şcolari să facă detaşări pentru funcţiile de conducere a vrut să se "asigure" că numirile directorilor nu sunt făcute politic.

Potrivit ministrului Ecaterina Andronescu, funcţiile de director erau ocupate prin concurs. În cazul în care, în urma concursului, posturile rămâneau vacante, numirile se făceau prin delegaţie până la organizarea concursului.

Premierul Emil Boc i-a cerut însă, la acea dată, Ecaterinei Andronescu să anuleze ordinul care îi conferă acesteia dreptul de a schimba directorii de şcoli, avertizând că dacă ordinul va fi aplicat, atunci ministrul va fi schimbat din funcţie.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele au păreri contradictorii privind revocarea ordinului de numire a directorilor de şcoli.
 Vizualizări articol: 466 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele au păreri contradictorii privind revocarea ordinului de numire a directorilor de şcoli0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei