Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 oct 2009 - Anul XIV, nr. 230 (4216)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bazac: Din 2010, responsabilităţile în sănătate vor fi schimbate

Joi, 1 Octombrie 2009 (17:03:05)

Transferul spitalelor, al medicilor comunitari şi al programelor aferente respectivelor unităţi sanitare către autorităţile locale va schimba din 2010 responsabilităţile în sistemul medical, a spus, joi, Ion Bazac, la Forum invest, unde a prezentat bilanţul celor zece luni de mandat.

"Până acum, ministerul e ca un şofer care conduce de pe bancheta din spate un autobuz plin. Ar fi mai bine ca fiecare să meargă cu maşina lui, pe acelaşi drum. Ministerul nu trebuie şi nu poate să le facă pe toate. Întreaga responsabilitate nu poate fi plasată confortabil pe umerii unor funcţionari care sunt deseori prea departe de realităţile locale. Responsabilitea managementului unităţilor sanitare şi decizia trebuie să urmăreasca interesul comunităţii. De aceea, le-am dat şansa eternilor nemultumiţi şi comentatori de pe marginea terenului să fie jucători activi", a spus Bazac

Ministrul demisionar al Sănătăţii a explicat că sistemul a fost ca un pacient care e supus la cinci tratamente experimentale în acelaşi timp, dar nici unul nu era pentru boala de care el suferea

"Sănătatea a ajuns o barcă în derivă, fără direcţie, plină de găuri, care pluteşte şi supravietuieşte din inerţie şi conjuncturi şi în care fiecare vâsleşte după propriul interes şi nu după un rol bine definit", a adăugat Bazac.

El a spus că Ministerul Sănătăţii a realizat o strategie de transfer în 2010 a administrării spitalelor către autorităţile judeţene şi locale, păstrând însă sub directa coordonare unităţile strategice – spitalele de urgenţă şi cele regionale.

"S-a realizat deja transferul a 18 spitale în Bucureşti. De asemenea, DSP-urile vor fi transferate autorităţilor judeţene cu tot cu responsabilitatea alocării resurselor, de coordonare profesională şi de supraveghere şi evaluare a stării de sănătate. Ministerul Sănătăţii se va comporta aşa cum ar trebui să îi fie rolul, şi anume ca o autoritate de reglementare. Ministerul va renunţa să mai cânte la toate instrumentele şi să şi dirijeze iî acelaşi timp", a adăugat ministrul demisionar.

Potrivit lui Bazac, ministerul va stabili politici publice de sănătate, va controla aplicarea lor şi va asigura fonduri pentru investiţii.

În acest context, s-a realizat transferul cadrelor medicale comunitare in responsabilitatea autorităţilor locale împreună cu asigurarea fondurilor pentru salarii începând cu 2010.

"Acesta este cadrul general major de schimbare a responsabilităţilor în Sănătate, care va permite ca decizia să fie luată cât mai aproape de locul furnizării serviciilor medicale. Rolurile sunt deci trasate şi se vor activa din 2010", a mai spus ministrul demisionar.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bazac: Din 2010, responsabilităţile în sănătate vor fi schimbate.
 Vizualizări articol: 471 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bazac: Din 2010, responsabilităţile în sănătate vor fi schimbate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei