Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 sep 2009 - Anul XIV, nr. 229 (4215)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Constituţionalitatea Legii salarizării unitare analizată în 28 octombrie de Curtea Constituţională

Miercuri, 30 Septembrie 2009 (14:14:48)

Curtea Constituţională ia în discuţie, în 28 octombrie, sesizarea parlamentarilor PNL privind neconstituţionalitatea unor prevederi ale Legii salarizării unitare.

"Consecvenţi cu principiile de acţiune deja anunţate, parlamentarii Grupurilor Liberale din Camera Deputaţilor şi Senat au depus astăzi (sâmbătă -n.r.) sesizarea de neconstituţionalitate asupra Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului în şedinţa comună a celor două Camere, în data de 15 septembrie 2009", informa PNL.

Liberalii au menţionat, că "această acţiune se constituie într-o formă de luptă democratică împotriva acţiunii iresponsabile a guvernanţilor care au decis prin promovarea acestei legi, cu preţul nerespectării Constituţiei României, să încalce drepturile fundamentale ale cetăţenilor români şi să arunce în sărăcie populaţia ţării prin diminuarea veniturilor".

Ei menţionează că sesizarea la Curtea Constituţională vizează încălcarea articolului 114 din Constituţia României, prin decizia guvernului de asumare a răspunderii, în aceeaşi zi, pe trei proiecte de lege, dar şi încălcarea dispoziţiilor articolului 141 din Constituţie. Guvernul avea obligaţia de a solicita pentru acest proiect de lege avizul Consiliului Economic şi Social, având în vedere că din expunerea de motive a Guvernului, care a însoţit proiectul de lege, nu rezultă dacă un astfel de aviz a fost sau nu solicitat de către Guvern.

În plus, legea încalcă dispoziţiile articolului 16 alin 1 din Constituţie, potrivit căruia "cetăţenii sunt egali în faţa legii şi autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări".

"În situaţia în care însuşi titlul legii vorbeşte despre caracterul unitar al unei legi, categoriile exceptate aşa cum au fost ele enumerate mai sus constituie de fapt o abatere de la criteriul unităţii. Această abatere constituie în fapt o discriminare, o disproporţie între o categorie de salariaţi de la bugetul de stat, creând o categorie privilegiată de salariaţi de la bugetul de stat cărora nu li se aplică această lege, beneficiind în continuare de legi speciale", susţineau liberalii.

Aceştia subliniau că Legea salarizării încălcă şi dispoziţiile articolului 53 (Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi ) coroborat cu articolul 41 din Constituţia României. Prin art. 30, alin (7) din legea salarizării, orele suplimentare nu sunt prevăzute pentru anul 2010.

În plus, parlamentarii PNL sesizează încălcarea prevederilor articolelor 41 alin 2 şi 5 , 52 şi a articolului 126 alin 6 din Constituţia României de către prevederile art. 3 lit e), art. 30 alin 6, art. 34 alin 4 din Legea salarizării unice.

"Potrivit dispoziţiilor art. 34, actele de contestare salarială sunt de competenţa instanţelor de contencios administrativ. Or, astfel de acte de stabilire a salariului nu pot fi de competenţa instanţelor de contencios administrativ deoarece, potrivit dispoziţiilor art. 52 din Legea fundamentală sunt de competenţa instanţelor de contencios administrativ doar actele administrative emise de autorităţile publice. În schimb, actele de stabilire a salariului sunt acte eminamente de dreptul muncii care trebuie supuse jurisdicţiei de dreptul muncii şi nu de contencios administrativ. Prin includerea actelor de stabilire a salariului si a căilor de atac împotriva acestora în categoria actelor administrative se contravine dispoziţiilor constituţionale la care am făcut referire", apreciai liberalii.

Ei menţionează în sesizarea înaintată Curţii Constituţionale şi încălcarea dispoziţiilor 41 alin 1, 2 si 5 din Constituţie, dar şi încălcarea articolul 47 din legea fundamentală.

"Prin eliminarea cumulului de funcţii practic este limitat şi încălcat dreptul constituţional al oricărei persoane la muncă, drept ce nu poate fi îngrădit de stat. Dreptul la muncă este un drept fundamental, de natură patrimonială recunoscut de Constituţie ca şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care nu poate fi îngrădit în mod arbitrar de către Stat. Or, prin interzicerea cumulului de funcţii practic dreptul la muncă este grav încălcat, prin legeacriticată fiind interzis unei persoane să muncească cu cumul de funcţii. Aşadar, pentru aceste considerente considerăm că textul criticat încalcă prevederile constituţionale. (...) Este pentru prima dată după 1990 când unor bugetari le scad, practic, veniturile nete câştigate până în prezent. Dacă până acum cetăţenii se confruntau cu eventualele întârzieri de creştere ale salariilor şi veniturilor, începând cu luna ianuarie banii primiţi vor fi mult mai puţini", conchid parlamentarii PNL.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Constituţionalitatea Legii salarizării unitare analizată în 28 octombrie de Curtea Constituţională.
 Vizualizări articol: 873 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Constituţionalitatea Legii salarizării unitare analizată în 28 octombrie de Curtea Constituţională5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei