Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 sep 2009 - Anul XIV, nr. 228 (4214)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Banii trimişi de românii din străinătate, în luna iulie, cu 80% mai puţini decât anul trecut

Marţi, 29 Septembrie 2009 (14:31:26)

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, marţi, într-o conferinţă bilaterală româno-spaniolă, că banii care au fost trimişi în ţară de românii din străinătate au fost, în luna iulie, cu 80% mai puţini decât cei trimişi în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Mircea Geoană a susţinut că România nu a anticipat amploarea fenomenului de migrare a cetăţenilor români şi că, de aceea, încă nu este pregătită pentru întoarcerea acestora.

"În România avem de fapt mai multe Românii: România bogaţilor şi România săracilor, România urbană şi cea rurală, România oraşelor mari şi România oraşelor mici şi mai avem şi România din străinătate. Statul român nu a anticipat amploarea acestui fenomen (al românilor plecaţi în străinătate - n.r.) şi nu este încă pregătită să răspundă acestei probleme", a declarat preşedintele Senatului.

Geoană a precizat că românii trebuie încurajaţi să vină acasă şi că statul român va trebui să identifice elemente de stimulare fiscală pentru ei, apreciind că lucrătorii români din străinătate se vor întoarce mult mai pregătiţi din punct de vedere profesional.

"Statul român trebuie să dezvolte o strategie coerentă pentru cei care trebuie să revină. Va trebui să demarăm un contra-exod românesc", a mai spus Mircea Geoană.

La rândul său, ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat că dezvoltarea resursei umane reprezintă o prioritate, iar prin măsuri legislative şi prin absorbţia de fonduri europene se urmăreşte sprijinirea accesului la dezvoltarea profesională, în acest sens urmând să fie modificată şi legea privind ucenicia.

"Reprezentanţii comunităţii româneşti sunt foarte bine trataţi în Spania. Dacă românii vor decide să se întoarcă, sper să găsească uşor un loc în societatea românească", a spus Sârbu.

Aproape un milion de români lucrează în Spania, iar oamenii de afaceri apreciază că aceştia s-au integrat foarte bine, a declarat, marţi, ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Estanislao de Grandes Pascual.

Ambasadorul Spaniei la Bucureşti a precizat că românii au învăţat foarte repede limba spaniolă, lucru care a facilitat integrarea lor şi i-a ajutat să fie bine primiţi.

Estanislao de Grandes Pascual a mai spus că în România funcţionează încă peste 4.000 de firme spaniole, care nu au plecat din România în ciuda crizei economice, întrucât investitorii spanioli au încredere în România şi speră să primească sprijin pentru încorporarea lor în economie.

Directorul general al Serviciului public de ocupare din Spania, Francisco Javier Orduna Bolea, a afirmat că prezenţa românilor în Spania a avut o contribuţie importantă în produsul intern brut şi în ocuparea locurilor de muncă.

Oficialii spanioli au venit în România pentru a prezenta exemplul spaniol privind atragerea de fonduri europene prin Fondul Social European (FSE).
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Banii trimişi de românii din străinătate, în luna iulie, cu 80% mai puţini decât anul trecut.
 Vizualizări articol: 517 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Banii trimişi de românii din străinătate, în luna iulie, cu 80% mai puţini decât anul trecut0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei