Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 sep 2009 - Anul XIV, nr. 224 (4210)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu: Este nevoie de un procuror general decis, curajos, clarvăzător şi respectat

Joi, 24 Septembrie 2009 (14:59:00)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, joi, în faţa membrilor CSM că este nevoie de un procuror general decis, curajos, clarvăzător, care să ştie să lucreze în echipă, să fie respectat de sistem, dar şi să spună "nu" sistemului atunci când comite greşeli.

Predoiu a subliniat că procurorul general trebuie să ştie să spună "nu" atunci când este cazul.

Ministrul justiţiei a făcut o trecere în revistă cu principalele modificări survenite în Ministerul Public după ce Codruţa Kovesi a preluat mandatul de procuror general, din octombrie 2006, când instituţia era în derivă şi dezorganizată.

Predoiu el a subliniat că, la momentul respectiv erau probleme legate de lipsa statutului de funcţii şi personal, schema supraîncărcată şi practica de unificare a jurisprudenţei şi că, prin noua organigramă şi prin eliminarea birocraţiei, Ministerul Public a căpătăt altă faţă apreciată şi de diplomaţi străini la Bucureşti.

Ministrul a subliniat faptul că Laura Codruţa Kovesi s-a implicat în reorganizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, implicit a unităţilor subordonate, măsurile fiind constituţionale, confrimate ulterior şi de Curtea Constituţională atucni când au fost contestate.

Ministrul a spus că susţine cererea de reînvestire a lui Kovesi pentru un mandat de încă trei ani.

"Îmi doresc un procuror general care să lucreze în echipă, care să fie respectat de sistem dar care să spună şi nu sistemului atunci când e cazul. Îmi doresc un procuror general care să cunoască meserie, dar care să fie capabil să înţeleagă societatea şi dincolo de sistemul judiciar. Doamna Kovesi merită reînvestirea pentru continuarea acţiunilor de reformare a Ministerului Public", a spus Predoiu, adăugând că pe viitor Laura Codruţa Kovesi va avea o serie de provocări serioase de abordat.

De asemenea, Predoiu a spus despre Kovesi că a dovedit că are consecvenţă în combaterea corupţiei şi crede că procurorul general trebuie să fie o persoană emblematică, independentă şi curajoasă.

"Este încă mult de făcut pentru a avea un minister public pe deplin eficient şi adaptat nevoilor pentru care este destinat, cred că procurorul general în funcţie poate dezvolta lucrurile în această direcţie. În următorii ani vom asista cred la restructurarea radicală a MP plecând de la dezechilibrele existente în prezent şi nevoile de combatere a infracţionalităţii mari sau mici".

Ministrul Justiţiei a afirmat că Laura Codruţa Kovesi a preluat mandatul de procuror general în condiţii dificile, când Ministerul Public era o instituţie "timorată şi paralizată".

De asemenea, Predoiu a indicat rapoartele de ţară în care activitatea procurorul general Codruţa Kovesi a fost apreciată. De altfel, semnalale primite de la partenerii străini au confirmat abilităţile diplomatice ale acesteia.

"Remarcile pozitive repetate la adresa procurorului general din Raportul de ţară pe Justiţie publicat de CE, denotă nu numai substanţă în activitatea desfăşurată ci şi abilităţi diplomatice remarcabile, lucru care este foarte important într-o astfel de poziţie. Orice efort de echipă făcut în direcţia unui bun raport de ţară şi în persfectiva ridicării monitorizării este un demers în sprijinul interesului naţional al României", a mai arătat ministrul Predoiu.

Demnitarul a spus că nu poate ocoli performanţele procurorului general în impulsionarea combaterii activităţilor infracţionale în domeniul contraafaceri, pirateriei informatice şi criminalitate organizate, eforturi care au implicat o cooperare judiciară internaţională desfăşurată cu succes şi care a atras mulţumiri din partea colegilor din străinătate şi aprecieri pozitive.

În opinia lui Predoiu, cele mai importante direcţii de acţiune ale şefului MP au fost în domeniul politicilor penale şi implicarea în unificarea practicii judiciare care au îndeplinit condiţiile de aderare la UE.

Secţia pentru procurori a CSM discută, joi, cererea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, privind reînvestirea în funcţia de procuror general al României a Laurei Codruţa Kovesi, în prezenţa unor diplomaţi străini la Bucureşti.

La şedinţă au ţinut să fie prezenţi şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Thomas Barnes, reprezentantul Marii Britanii pe probleme juridice, precum şi reprezentanţi ai ambasadelor Statelor Unite, Olandei şi Germaniei.

Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Predoiu, a semnat, miercuri, propunerea de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit unui comunicat remis de Ministerul Justiţiei.

Propunerea a fost transmisă CSM. Potrivit procedurii, numirea procurorului general se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Conform prevederilor legale, mandatul procurorului general este de trei ani, iar acesta poate fi reînvestit o singură dată.

Codruţa Kovesi va fi audiată de membrii Secţiei pentru procurori, ea urmând săşi prezinte raportul de activitate pe ultimii trei ani şi planul de management pentru următorii trei ani.

Laura Codruţa Kovesi a fost numită procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 2 octombrie 2006, prin decret al preşedintelui României, Traian Băsescu.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu: Este nevoie de un procuror general decis, curajos, clarvăzător şi respectat.
 Vizualizări articol: 438 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu: Este nevoie de un procuror general decis, curajos, clarvăzător şi respectat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei