Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 sep 2009 - Anul XIV, nr. 223 (4209)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Românii, reticenţi faţă de homosexuali, romi şi persoane cu dizabilităţi sau cu HIV - sondaj INSOMAR

Miercuri, 23 Septembrie 2009 (14:20:44)

Homosexualii, persoanele cu dizabilităţi, cu HIV/SIDA şi cele de etnie romă sunt categoriile cele mai expuse la marginalizare şi discriminare şi faţă de care românii sunt reticenţi, potrivit unui sondaj INSOMAR prezentat de CNCD, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a dat publicităţii, miercuri, un sondaj de opinie intitulat "Fenomenul Discriminării în România - percepţii şi atitudini", realizat de Institutul Naţional pentru Studii de Opinie şi Marketing (INSOMAR), în perioada 1 - 24 august.

Potrivit sondajului, 90,5 % din persoanele intervievate nu ar dori ca un membru al familiei lor să se căsătorească cu un homosexual, iar 84,1 % nu ar dori ca un membru al familiei să se căsătoreasca cu o persoană bolnavă de SIDA. La aceeaşi secţiune, 53,3 % nu sunt de acrod ca un membru al familiei să se căsătorească cu o persoană de etnie romă, iar 94,4 %, preferă căsătoria cu o persoană de cetăţenie română.

La întrebarea "aţi fi sau nu de acord că aveţi un prieten apropiat...", 70,9 % din cei chestionaţi au arătat că nu doresc ca prieteni apropiaţi persoane homosexuale, 57,0 %, persoane cu handicap psihic, şi 52,5 %, persoane infectate cu HIV/SIDA. De asemenea, 38 % au arătat că nu şi-ar dori ca prieten apropiat o persoană de etnie romă, majoritatea preferând, la această secţiune, un prieten apropiat român.

Homosexualii nu sunt agreaţi, potrivit studiului, nici măcar ca vecini, 54 % dintre cei care au răspuns sondajului arătând că nu şi-ar dori ca vecin un homosexual, 44,2 % au arătat că nu ar dori să aibă ca vecini persoane cu handicap psihic, 37,4 % persoane infectate HIV/SIDA, iar 29,9 % oameni de etnie romă. Majoritatea preferă ca vecini românii.

Românii nu preferă homosexualii nici la locul de muncă, potrivit raportului, care arată că 54,0 % dintre cei chestionaţi nu şi-ar dori un coleg de muncă homosexual. Totodată, 46,9 % nu vor colegi de muncă persoane cu handicap psihic, 36,8 %, persoane cu HIV/SIDA, iar 25,3 % persoanele de etnie romă.

Preşedintele interimar al CNCD, Roxana Truinea, a declarat, în timpul conferinţei de miercuri, că a existat o uşoară creştere, la categoria acceptării în grupul de proximitate, de toleranţă a persoanelor de etnie romă. Aceasta a subliniat că această creştere nu este mare, de la 43 % în 2008 la 57 % în 2009, dar este semnificativă şi arată că s-au schimbat puţin percepţiile faţă de romi, vorbind de un trend ascendent.

La final, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett, a spus că, la nivel european, cele mai discriminate categorii sociale sunt persoanele cu orientări sexuale diferite, romii şi persoanele cu dizabilităţi, şi acestea "au o problemă extrem de clară, gravă, în continuare, dar fiecare persoană are un drept personal de a exista, de a fi liberă şi de a avea o viaţă pozitivă".

Întrebat ce transmite celor care fac parte din aceste categorii, Barnett a spus: "Cred că trebuie să luptăm împreună, într-un mod pozitiv, cu cei care au o experienţă dificilă, pentru a demonstra în primul rând că suntem toţi şi că trebuie să continuă, pentru că împreună e posibil să ne schimbăm mentalitatea într-o direcţie pozitivă".

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1201 de persoane din 44 de localităţi urbane şi 52 de localităţi rurale, iar eroarea maximă admisă pentru rezultatele obţinute, garantată cu o probabiliitate de 95%, este de +/- 2,9%.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Românii, reticenţi faţă de homosexuali, romi şi persoane cu dizabilităţi sau cu HIV - sondaj INSOMAR.
 Vizualizări articol: 423 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Românii, reticenţi faţă de homosexuali, romi şi persoane cu dizabilităţi sau cu HIV - sondaj INSOMAR0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei