Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 sep 2009 - Anul XIV, nr. 215 (4201)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Camera Federativă a Medicilor cere Parlamentului să solicite printr-o moţiune demiterea Guvernului

Luni, 14 Septembrie 2009 (14:00:12)

Camera Federativa a Medicilor spune că nu este de acord cu forma actuală a legii unice şi cere Parlamentului să depună o moţiune de cenzură, după asumarea răspunderii de către Executiv, prin care să solicite demiterea Guvernului, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de legea unică.

Majoritatea membrilor de sindicat sunt împotriva propunerilor Guvernului şi îşi reiterează poziţia prezentată în ultima lună prin care nu sunt de acord cu grilele de salarizare pentru medici propuse de Executiv în legea unică, "căci astfel valorile sociale promovate de sistemul comunist vor rămâne aceleaşi", se arată într-un comunicat de luni al organizaţiei sindicale.

Alături de "Cartel Alfa", Camera Federativă a Medicilor cere membrilor Parlamentului ca, după asumarea răspunderii de către Executiv, să depună o moţiune de cenzură pe care să o susţină prin votul lor, asumându-şi astfel responsabilitatea faţă de interesele cetăţenilor care i-au ales şi pe care îi reprezintă.

"Acest Guvern trebuie demis", susţin sindicaliştii.

"Noi speram ca acest Guvern să reformeze, prin retribuţie, valorile în România. Cerem ca grilele să reflecte poziţia şi importanţa socială a profesiei, aşa cum rezultă ea din ţările civilizate, unde medicii au venituri mai mari decît ale preşedinţilor acelor ţări sau chiar mai mari decît ale judecătorilor", potrivit sindicaliştilor.

În plus, sindicaliştii sunt "miraţi" de modul în care premierul Emil Boc a prezentat grilele pentru medici în emisiunea TVR "În spatelel uşilor deschise" de joi, unde a arătat că un medic primar va avea mai mult cu 39 la sută decît acum prin grila în care este punctat la jumătate faţă de magistraţi şi procurori, sugerînd că medicul poate lucra mai mult şi în alte locuri, în timp ce magistraţii nu.

"Îl rugăm pe prim ministru (dacă va mai fi) să facă vreo 3-4 gărzi pe lună, alături de colegii noştri, şi apoi să vorbească. Concluzia acestor grile aberante este că un medic primar cu 25-30 de ani vechime poate avea venitul unui judecător cu zece ani vechime dacă munceşte 16 ore pe zi", subliniază sindicaliştii.

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale care au participat, sâmbătă, la discuţia de la Guvern au susţinut că au obţinut promisiunea Executivului de a lăsa deschisă oricăror modificări tema salarizării unice până la 30 iunie 2010, chiar dacă data adoptării ei rămâne 15 septembrie 2009.

Liderii confederaţiilor sindicale au spus că Executivul le-a propus să lase deschisă problema salarizării unice, sindicatele urmând să renunţe la protestele programate.

Reprezentanţii CNSLR Frăţia, "Cartel Alfa" şi CSDR au avut însă păreri împărţite în legătură cu renunţarea la proteste.

În legătură cu greva generală din 5 octombrie, toţi cei trei lideri sindicali au afirmat că există şanse ca ea să fie organizată, dar la fel de bine ea poate fi anulată.

Reprezentanţii sindicaliştilor au mai spus că eventualele modificări la legea de salarizare unitară vor fi aduse în contextul unei comisii speciale interministeriale, la care şi sindicaliştilor li s-a propus să ia parte.

Premierul Emil Boc s-a întâlnit, sâmbătă, la Guvern, cu liderii sindicali, pentru o ultimă discuţie privind proiectul legii de salarizare unitară înainte ca Guvernul să decidă care dintre amendamentele primite vor fi incluse în document şi transmise Parlamentului, pentru asumarea răspunderii. La întâlnire au participat şi reprezentanţii ministerelor implicate în elaborarea legii.

Mai multe federaţii sindicale s-au constituit, joi, într-o alianţă a bugetarilor şi au anunţat că vor picheta sediului Parlamentului în 15 septembrie şi vor face o grevă generală de o zi, în 5 octombrie, refuzând apoi să se implice în organizarea alegerilor prezidenţiale. Reprezentanţii bugetarilor din învăţământ, sănătate, administraţie publică, poliţie au spus că proiectul legii unice de salarizare a fost negociat iniţial cu sindicatele într-o formă, iar în final a apărut o altă formă.

Alianţa bugetarilor a cerut Guvernului să nu îşi asume, în 15 septembrie, răspunderea în faţa Parlamentului pe actualul proiect al legii unice de salarizare şi să renegocieze actul normativ astfel încât toţi bugetarii să aibă salarii decente şi să se ţină cont de principiile asumate în urmă cu trei luni, când a început negocierea pe această lege.

De asemenea, membrii Alianţei bugetarilor au cerut stoparea disponibilizărilor în sistemul bugetar şi au spus că nu acceptă concediul fără plată propus de Guvern.

Premierul Emil Boc declara, vineri, că Guvernul va continua discuţiile cu partenerii sociali privind legea de salarizare unitară, dar nu va renunţa la decizia de asumare a răspunderii pentru acest act normativ şi nici nu va amâna data stabilită pentru angajarea răspunderii.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Camera Federativă a Medicilor cere Parlamentului să solicite printr-o moţiune demiterea Guvernului.
 Vizualizări articol: 557 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Camera Federativă a Medicilor cere Parlamentului să solicite printr-o moţiune demiterea Guvernului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei