Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 aug 2009 - Anul XIV, nr. 200 (4186)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Firmele vor beneficia de scutirea profitului reinvestit doar dacă produc sau cumpără tehnologie

Joi, 27 August 2009 (14:09:00)

Scutirea de impozit la profitul reinvestit va fi acordată doar pentru producţia şi/sau achiziţia de echipamente tehnologice noi - maşini, utilaje şi instalaţii de lucru -, facilitate valabilă până la finele anului 2010, pentru care este estimat un minus bugetar de până la 420 milioane lei.

În prezent, investiţiile în mijloacele fixe de natura echipamentelor tehnologice se recuperează, din punct de vedere fiscal, prin deducerea la calculul profitului impozabil ca şi cheltuieli de amortizare.

Scutirea de impozit va fi acordată pentru profitul investit în producţia şi/sau achiziţia de echipamente tehnologice utilizate în desfăşurarea activităţii de bază (maşini, utilaje şi instalaţii de lucru), cu condiţia ca aceste active să fie considerate noi, în sensul că nu au fost utilizate anterior, iar întreprinderile mici şi mijlocii care vor beneficia de această facilitate nu vor mai primi fonduri bugetare drept compensare a sumelor cheltuite pentru investiţii în tehnologie, conform unui proiect de ordonanţă obţinut de MEDIAFAX.

IMM-urile beneficiază în prezent de un mecanism care presupune restituirea sumelor plătite cu titlu de impozit pe profit pentru investiţiile efectuate în echipamente tehnologice.

Firmele beneficiare vor fi obligate să păstreze activele în patrimoniu cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata lor normală de funcţionare, stabilită potrivit catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe. Dacă firmele nu respectă această condiţie, pentru sumele respective va fi recalculat impozitul pe profit şi vor fi stabilite majorari de întârziere, de la data aplicării facilităţii.

Sancţiunea nu va fi însă aplicată dacă activele sunt transferate în cadrul operaţiunilor de reorganizare şi dacă firma beneficiară preia rezerva aferentă profitului scutit, asumându-şi astfel, drepturile şi obligaţiile societăţii cedente, precum şi activele înstrăinate în cadrul procedurii de lichidare/faliment.

Actul normativ, care completează Codul Fiscal prin introducerea scutirii de impozit, defineşte profitul investit ca fiind soldul contului de profit şi pierdere, respectiv profitul contabil cumulat de la începutul anului, utilizat în acest scop în anul efectuării investiţiei. Valoarea fiscală, respectiv valoarea de intrare a activelor, va fi determinată prin scăderea din valoarea de producţie şi/sau achiziţie a sumei pentru care s-a aplicat facilitatea.

În document se arată că scutirea de impozit pe profit aferentă investiţiilor realizate va fi acordată în limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectivă şi că, pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2009, va fi luat în considerare profitul contabil înregistrat începând cu 1 octombrie 2009 şi investit în activele produse şi/sau achiziţionate după aceeaşi dată.

"Pentru contribuabilii care au obligaţia de a plăti impozit pe profit trimestrial, în situaţia în care se efectuează investiţii în trimestrele anterioare, din profitul contabil cumulat de la începutul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea", se arată în proiectul de ordonanţă.

În cazul microîntreprinderilor care, în cursul unui an fiscal, realizează venituri mai mari de 100.000 euro sau a căror pondere de venituri realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 50% inclusiv, pentru aplicarea facilităţii va fi luat în considerare profitul contabil cumulat de la începutul anului investit în activele menţionate, produse şi/sau achiziţionate începând cu trimestrul în care aceste firme au devenit plătitori de impozit pe profit.

"În cazul în care impozitul pe profit este sub nivelul impozitul minim, contribuabilii sunt obligaţi la plata impozitului minim", se arată în document.

Scutirea de impozit va fi calculată trimestrial sau anual, după caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit va fi repartizată cu prioritate pentru constituirea rezervelor, până la concurenţa profitului contabil înregistrat la sfârşitul exerciţiului financiar. În cazul în care, la sfârşitul exerciţului financiar se realizează pierdere contabilă, nu se efectuează regularizarea profitului investit, iar contribuabilul nu este obligat să repartizeze suma profitului investit pentru constituirea rezervelor.

În cazul activelor produse pe parcursul mai multor ani consecutivi, scutirea de impozit se acordă pentru lucrările realizate efectiv, în baza unor situaţii parţiale de lucrări, pentru investiţiile puse în funcţiune parţial în anul respectiv.

Scutirea de impozit pentru profitul reinvestit va fi acordată începând cu 1 octombrie 2009 şi va fi valabilă până la 31 decembrie 2010 inclusiv.

Ministerul Finanţelor, iniţiatorul actului normativ, se aşteaptă că facilitatea va stimula investiţiile străine "să rămână sau să se orienteze către economia românească", dar estimează în acelaşi timp, pentru anul viitor, un impact negativ la bugetul de stat între 240-420 milioane lei, rezultat din acordarea scutirii de impozit, peste cifra avansată în urmă cu două săptămâni de reprezentanţii instituţiei. În document se arată totodată că impactul financiar asupra bugetelor locale nu poate fi estimat.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, în urmă cu două săptămâni, la finalul discuţiilor cu FMI, că scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit va avea un impact negativ de 140 de milioane de lei asupra veniturilor la bugetul general consolidat.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina a precizat atunci pentru MEDIAFAX că impactul a fost calculat pentru o perioadă de un an, suma de 140 de milioane lei reprezentând venituri care nu vor fi încasate în 2010, întrucât primele plăţi pe impozitul pe profit din trimestrul patru se realizează abia la începtului anului următor.

"În economia românească îşi desfăşoară în prezent activitatea societăţi cu un capital provenit din investiţii străine de circa 50 miliarde euro. Scutirea profitului reinvestit va stimula înclinaţia acestora de a utiliza profitul în dezvoltarea afacerilor în detrimentul dividendelor. Este, de asemenea, de aşteptat ca majorarea investiţiilor să stimuleze creşterea producţiei interne de bunuri de capital (utilaje şi echipamente tehnologice), chiar dacă o anumită parte din cererea suplimentară de bunuri de capital va fi acoperită din import", se arată în ordonanţă.

Documentul relevă totodată că, în concordanţă cu estimările privind veniturile bugetare care nu vor mai fi încasate în urma facilităţii, dar care vor fi valorificate de firme prin reinvestire, rezultă, la nivelul anului 2010, o creştere reală suplimentară a formării brute de capital fix cu 1,4 puncte procentuale, precum şi o creştere reală suplimentară a consumului populaţiei cu 0,1 puncte procentuale.

Aceste creşteri de cerere internă pot asigura o creştere a Produsului Intern Brut cu 0,5 puncte procentuale, apreciază Ministerul Finanţelor.

La nivelul anului 2010, corelat cu costul unitar al forţei de muncă, se apreciază că numărul mediu de salariaţi se va majora, în urma aplicării facilităţii, cu aproximativ 15.000 de persoane, ceea ce va asigura venituri suplimentare la buget, prin contribuţiile de asigurări sociale şi impozit pe venit, de circa 180 milioane lei.

Ministerul Finanţelor susţine că stimulentele fiscale pentru promovarea investiţiilor sunt compatibile cu legislaţia comunitară, măsuri fiscale similare fiind aplicate de Italia, Estonia, Austria, Olanda, Luxemburg, Polonia.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Firmele vor beneficia de scutirea profitului reinvestit doar dacă produc sau cumpără tehnologie.
 Vizualizări articol: 809 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Firmele vor beneficia de scutirea profitului reinvestit doar dacă produc sau cumpără tehnologie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei