Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 aug 2009 - Anul XIV, nr. 199 (4185)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Costin: 6% din populaţia României lucrează în sistemul bugetar, cel mai mare procent din Europa

Miercuri, 26 August 2009 (17:28:13)

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat, miercuri că 6% din populaţia României lucrează în sistemul bugetar, din acest punct de vedere fiind pe primul loc în Europa.

Liderul sindical a făcut o comparaţie cu Belgia, unde doar 3,5 la sută din populaţie lucrează în sistemul bugetar.

Numărul de angajaţi din sectorul public va fi redus cu 326.000 posturi, de la 1,394 milioane în prezent la 1,068 milioane persoane, până în 2015, termenul până la care trebuie aplicată legea de salarizare unitară, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

El a arătat că reducerea diferenţei dintre salariile mici şi cele mari din sectorul bugetar, prin majorarea remuneraţiilor aflate în prezent la un nivel scăzut, impune "o reformă" a numărului de personal din sectorul bugetar.

Astfel, numărul de personal din sectorul public va scădea la 1,244 milioane persoane în 2011, la 1,207 milioane angajaţi în 2012 şi la 1,170 milioane salariaţi în 2013, urmând ca schema de personal bugetar să fie redusă în 2014 la 1,135 milioane persoane.

În anul 2015, luat în calcul pentru finalizarea aplicării legii de salarizare unitară în sectorul bugetar, numărul de angajaţi va ajunge la 1,068 milioane persoane.

Pogea a arătat că 29,5% din totalul personalului bugetar lucrează în învăţământ, 9,8% sunt funcţionari publici, 9,5% jandarmi şi militari, 1,3% reprezintă personalul de specialitate din sistemul judiciar, iar 28,4% reprezintă personalul contractual şi alte categorii.

"Observăm că sunt câteva zone care trebuie ajustate. Noi spunem că în sistem, ca şi în privat, trebuie să fie doar atâţia câţi trebuie, dar bine plătiţi şi bine pregătiţi", a afirmat ministrul.

Datele prezentate de ministrul Finanţelor relevă că anul viitor vor fi eliminate 150.000 posturi din sectorul bugetar, astfel încât numărul total de angajaţi să scadă de la 1,394 milioane persoane la 1,244 milioane angajaţi până în 2011.

Guvernul şi FMI au convenit scăderea deficitului bugetar în 2010 la sub 6% din PIB, faţă de 7,3% din PIB acceptat pentru 2009, printre măsuri figurând îngheţarea pensiilor şi salariilor, creşterea încasărilor din accize la tutun şi carburanţi şi limitarea cheltuielilor administraţiilor locale.

Draftul de scrisoare suplimentară la acordul stand-by conţinea în mod explicit o referire la numărul de disponibilizări din sectorul public, respectiv 150.000 de anagajaţi până la mijlocul anului viitor, paragraf care a fost eliminat însă după ultimele negocieri.

Premierul Emil Boc a declarat atunci că în scrisoarea de intenţie cu FMI nu apare nicio cifră privitoare la disponibilizări şi că numărul celor care vor fi disponibilizaţi nu este unul arbitrar, ci va decurge din analizele de standarde de cost efectuate de Guvern.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Costin: 6% din populaţia României lucrează în sistemul bugetar, cel mai mare procent din Europa.
 Vizualizări articol: 650 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Costin: 6% din populaţia României lucrează în sistemul bugetar, cel mai mare procent din Europa5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Reducerea de personal - o cacialma trimis de
(27 aug 2009, 14:08:27
Fiecare unitate bugetara locala are cel putin 4(patru) directori cu multe

privilegii si sporuri ( salarii de merit, bonuri de masa, ore suplimentare, etc).

Credeti ca numarul lor se va reduce? Pe naiba ! Vor fi dati afara paznicii,

femeile de servici , cativa functionari fara pile si atat.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei