Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 aug 2009 - Anul XIV, nr. 197 (4183)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Analizele OMS şi CDC-Atlanta evidenţiază asemănări între gripa AH1N1-2009 şi pandemia din 1957-1958

Luni, 24 August 2009 (16:48:12)

Analizele pandemiei de gripă AH1N1 efectuate, până în prezent, de OMS şi CDC-Atlanta evidenţiază mai multe asemănări cu pandemia din 1957-1958, potrivit Buletinului informativ al Institutului Cantacuzino.

"Deşi nu se poate prognoza severitatea unei pandemii, analizele de până acum ale pandemiei actuale, efectuate de OMS şi CDC-Atlanta, evidenţiază mai multe similarităţi cu pandemia din 1957-1958, precum disrupţie minimă care a permis să nu se închidă şcolile, să nu se anuleze întâlnirile publice şi alte manifestări (sportive, culturale) şi să nu se impună restricţii de transport. Apoi, pagube economice minore, circulaţia în timpul verii a noului virus A/H1N1 în emisfera nordică; circulaţia în paralel a virusurilor sezoniere cu virusul pandemic în emisfera sudică. De asemenea, îmbolnăvirile sunt, în general uşoare şi medii şi afectează predominant persoanele tinere, rata de mortalitate globală, în jur de 0,4 la sută", se arată în analiza citată în Buletinul informativ"Basic", numărul 50, dedicat specialiştilor.

Analizele OMS şi CDC arată că există şi unele evoluţii care au fost observate în pandemia din 1957-1958, dar care sunt de presupus a fi înregistrate şi în actuala pandemie, putându-se exemplifica reducerea presiunii asupra spitalelor prin îngrijirea la domiciliu, întrucât închiderea scolilor şi anularea întâlnirilor publice nu reduc semnificativ răspândirea bolii, aceste măsuri fiind recomandate doar în cazul unei evoluţii severe a pandemiei într-o anumită zonă.

Totodată, experţii susţin că o creştere semnificativă a îmbolnăvirilor şi a focarelor va fi raportată în a doua parte a lunii septembrie şi începutul lunii octombrie, odată cu începerea anului şcolar sau universitar, dar că ratele de absenteism vor ajunge la 20-30% la sfârşitul lui noiembrie.

Rata de atac ar putea fi de 25 la sută din totalul populaţiilor, numărul cazurilor de internare în spital va creşte, dar majoritatea ţărilor pot acoperi necesităţile de asistenţă.

Experţii opinează că "se va înregistra un exces de decese prin gripă şi pneumonie în luna a treia a valului pandemic".

"Dacă pandemia actuală va urma un curs asemănător cu pandemia din 1977 (A/H1N1-URSS), s-ar putea ca primul val în emisfera nordică să evolueze prin creşterea îmbolnăvirilor şi a focarelor în luna septembrie. Perioada de accelerare a răspândirii ar putea fi în luna octombrie, cu un vârf în luna noiembrie, declin în luna decembrie 2009 şi în ianuarie 2010", potrivit experţilor.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Analizele OMS şi CDC-Atlanta evidenţiază asemănări între gripa AH1N1-2009 şi pandemia din 1957-1958.
 Vizualizări articol: 731 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizele OMS şi CDC-Atlanta evidenţiază asemănări între gripa AH1N1-2009 şi pandemia din 1957-19580.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei