Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 aug 2009 - Anul XIV, nr. 178 (4164)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Veniturile la bugetul consolidat au scăzut cu 5,1%, iar cheltuielile au urcat cu 5,6%, la şase luni

Duminică, 2 August 2009 (13:45:30)

Veniturile la bugetul general consolidat au scăzut cu 5,1% în primul semestru, comparativ cu perioada similară din 2008, de la 81,39 miliarde lei la 77,27 miliarde lei, în timp ce cheltuielile au urcat cu 5,6%, de la 86,79 miliarde lei la 91,65 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Veniturile fiscale au totalizat 43,84 miliarde de lei, în scădere cu 5,1% faţă de nivelul de 46,19 miliarde lei înregistrat în primul semestru al anului trecut.

Încasările din impozitul pe profit au fost de 6 miliarde de lei, reprezentând o scădere de 8% comparativ cu cele 6,5 miliarde de lei colectate la buget în prima jumătate a anului trecut.

În schimb, suma încasată din impozitul pe salarii şi venit a urcat cu 8,2%, de la 8,7 miliarde de lei la 9,4 miliarde de lei.

Datele Ministerului Finanţelor indică venituri mai reduse cu 15,7% din TVA, de 17 miliarde de lei, şi o creştere cu 10,7% la accize, de la 6,2 miliarde lei la 6,9 miliarde lei.

La capitolul cheltuieli, cea mai mare creştere, de 55%, a fost înregistrată pentru plata dobânzilor, unde suma alocată a urcat de la 1,9 miliarde de lei la aproape 3 miliarde lei.

Cheltuielile cu asistenţa socială au fost mai mari cu 22,3% şi au ajuns la 31,1 miliarde lei, iar cheltuielile de capital au scăzut cu 16,3%, la 7,97 miliarde lei.

Deficitul bugetar a fost de 14,38 miliarde lei, reprezentând 2,7% din Produsul Intern Brut estimat şi uşor sub limita de 2,73% din PIB convenită cu FMI pentru primul semestru. După primele cinci luni, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 2,2% din PIB, în creştere cu 0,4% din PIB faţă de nivelul consemnat la finele lunii aprilie.

Autorităţile române au negociat cu FMI în luna martie un deficit pentru 2009 de 24,36 miliarde de lei (4,6% din PIB), nivel trecut în acordul stand-by. Guvernul va solicita însă instituţiei financiare internaţionale să accepte un deficit mai ridicat întrucât situaţia economică s-a înrăutăţit de la momentul negocierii acordului.

Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România a declarat, vineri, că ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a spus reprezentanţilor mediului de afaceri că Guvernul va solicita FMI să accepte pentru 2009 un deficit bugetar de 7% din PIB, în condiţiile unei scăderi economice estimate la 7-8%.

Şeful misiunii FMI pentru evaluarea acordului cu România FMI , Jeffrey Franks, a afirmat joi că instituţia financiară va fi flexibilă în negocierile pentru majorarea ţintei de deficit bugetar, în contextul în care indicatorii macroeconomici s-au înrăutăţit, menţionând însă că nu poate avansa deocamdată o cifră exactă.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Veniturile la bugetul consolidat au scăzut cu 5,1%, iar cheltuielile au urcat cu 5,6%, la şase luni.
 Vizualizări articol: 417 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Veniturile la bugetul consolidat au scăzut cu 5,1%, iar cheltuielile au urcat cu 5,6%, la şase luni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei