Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 iul 2009 - Anul XIV, nr. 167 (4153)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"Spiru Haret" a dat în judecată MECI şi Guvernul din cauza eliminării instituţiei din HG 749/2009

Luni, 20 Iulie 2009 (13:44:51)

Conducerea Universităţii "Spiru Haret" a anunţat, luni, că a dat în judecată Ministerul Educaţiei şi Guvernul pentru promovarea HG 749/2009 care elimină instituţia de pe lista celor acreditate sau care pot funcţiona provizoriu şi care interzice organizarea admiterii în anul universitar 2009-2010.

Acţiunea a fost introdusă la Curtea de Apel Bucureşti.

Lectorul instituţiei de învăţământ superior, Aurelian Bondrea, a spus, luni, într-o conferinţă de presă, că Universitatea "Spiru Haret" funcţionează legal şi că, în consecinţă, toate diplomele eliberate de programele şi specializările instituţiei sunt legale, întrucât au acreditare sau autorizare provizorie de funcţionare.

Bondrea a precizat că decizia ministrului Ecaterina Andronescu este abuzivă şi ilegală, iar prin hotărea de Guvern, care este act administrativ, se încearcă eliminarea universităţii din competiţia cu instituţiile de învăţământ superior de stat.

"Ministerul vede Universitatea «Spiru Haret» un adevărat competitor şi de aceea, prin hotărârea de Guvern promovată, a vrut să elimine acest competitor lăsând loc instituţiilor private ale statului. Mă refer la faptul că instituţiile de învăţământ superior de stat organizează învăţământ cu taxă ceea ce contravine legislaţiei în vigoare", a precizat lectorul.

Bondrea a spus, de asemenea, că, potrivit legii învăţământului republicată, instituţiile de învăţământ superior care au cursuri de zi acreditare sau autorizate provizorii pot organiza cursuri la seral cu frecvenţă redusă sau la distanţă.

"Aceste condiţii sunt îndeplinite de către Universitatea «Spiru Haret», care are cursuri de zi acreditate sau autorizate provizoriu în structura cărora a creat şi învăţământ seral, fără frecvenţă sau la distanţă. Totodată, centrele pentru învăţământ la distanţă incriminate de ministrul Educaţiei nu sunt programe şi specizalizări, ci sunt platforme tehnologice care permit tinerilor din diverse reşedinţe de judeţ şi din mari capitale occidentale să studieze on-line cu profesorii de la facultăţile acreditate", a adăugat lectorul. El a precizat că pentru aceste platforme tehnologice nu are nevoie de acreditare academică.

Totodată, Bondrea a menţionat faptul că instituţia a început un proces de evaluare externă prin intermediul Asociaţiei Universităţilor Europene (EUA) în 2008-2009, dar că acesta a fost oprit de către Ministerul Educaţiei şi ARACIS.

Lectorul a ţinut să precizeze că ministrul a luat o hotărâre abuzivă şi ilegală, motiv pentru care va acţiona în instanţă Ministerul Educaţiei şi Guvernul.

Prezent la conferinţa de presă, preşedintele Comisaritului pentru Societate Civilă, Emilian Prodan, a ţinut să precizeze că şi organizaţia pe care o reprezintă a cerut în instanţă anularea concursului de titularizare după ce au fost primite peste 100 de plângeri ale absolvenţilor, întrucât nu au fost primiţi la test pentru că proveneau de la Universitatea "Spiru Haret".

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, joi, că diplomele eliberate de Universitatea "Spiru Haret" şi alte instituţii de învăţământ superior la programele de studii neautorizate sunt nule, dar pot fi validate dacă absolvenţii dau un examen de selecţie, care va putea fi susţinut într-un interval de cinci ani.

Absolvenţii programelor de studii şi de la formele de învăţământ neautorizate vor putea să-şi valideze diplomele într-o perioadă de cinci ani, dacă promovează un examen de selecţie şi dacă susţin şi promovează examenul de licenţă într-o universitate cu programul de studii acreditat şi evaluat cu calificativul "grad ridicat de încredere".

Această procedură va fi cuprinsă într-o ordonanţă de Guvernului, iar lista universităţilor la care se va putea susţine acest examen de validare va fi făcută publică de MECI odată cu actul normativ.

Surse din PSD au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că liderul PSD, Mircea Geoană, ar fi nemulţumit de prestaţia ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care ar fi pus PSD în situaţii "delicate" atât în cazul "Spiru Haret", dar şi în cazul subiectelor de la teza unică.

Potrivit surselor citate, nemulţumirile de la vârful PSD ar privi faptul că ministrul Andronescu nu a informat conducerea partidului în ceea ce priveşte proiectul de ordonanţă privind absolvenţii Universităţii "Spiru Haret", dar şi scandalurile în care a fost implicat ministerul în privinţa subiectelor de la teza unică şi care s-au reflectat, implicit, asupra imaginii PSD.

Liderul grupului parlamentar al PSD din Cameră, Viorel Hrebenciuc, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că nu se pune problema retragerii sprijinului politic de care beneficiază ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei declara, vineri seară, la Iaşi, că va prezenta proiectul de ordonanţă privind Universitatea "Spiru Haret" în şedinţa Biroului Permanent al PSD de săptămâna viitoare.

Ministrul Educaţiei a menţionat că nu ştie de unde au apărut "zvonurile" privind o eventuală retragere a sprijinului politic.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului \"Spiru Haret\" a dat în judecată MECI şi Guvernul din cauza eliminării instituţiei din HG 749/2009.
 Vizualizări articol: 859 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
\"Spiru Haret\" a dat în judecată MECI şi Guvernul din cauza eliminării instituţiei din HG 749/20090.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei