Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 iul 2009 - Anul XIV, nr. 167 (4153)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Numărul absolvenţilor şomeri s-a triplat în primele cinci luni, faţă de perioada similară din 2008

Luni, 20 Iulie 2009 (16:22:43)

Numărul absolvenţilor şomeri în primele cinci luni ale anului a fost de peste trei ori mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2008, în timp ce numărul celor încadraţi în muncă a scăzut cu peste 2.600, potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Astfel, numărul absolvenţilor şomeri a crescut de la 2.765, câţi erau înregistraţi în perioada ianuarie - mai 2008, la 8.813 în aceeaşi perioadă a acestui an.

Potrivit Legi 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă pot fi consideraţi şomeri absolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale.

Numărul de absolvenţi care au fost încadraţi în muncă este în scădere în acest an comparativ cu anul 2008. Astfel, dacă în primele cinci luni ale anului trecut au fost angajaţi 8.231 de absolvenţi, în acest an numărul celor care şi-au finalizat studiile şi au reuşit să-şi găsească un loc de muncă este de 5.604, cu peste 2.600 mai puţini.

Potrivit ANOFM, din numărul total de absolvenţi încadraţi în muncă în perioada ianuarie - mai a anului trecut, 3.633 au fost încadraţi cu subvenţie şi 4.598 fără, în timp ce în 2009 au beneficiat de subvenţie 1.864 de absolveţi iar 3.740 au fost încadraţi fără să beneficieze de acest drept.

Potrivit Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), în 2008 au fost înregistraţi 398.837 de absolvenţi de studii medii şi superioare, dintre care 204.704 erau absolvenţi cu bacalaureat, iar 194.054 absolvenţi de facultate (79.838 la buget şi 114.216 la taxă).

Anul acesta,după prima sesiune de bacalaureat sau fost înregistraţi 166.652 de absolveţi de liceu şi 94.105 de absolveţi cu studii superioare.

Potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi, pe o perioada de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pentru fiecare absolvent de la 1 până la 1,5 salarii minime brute pe ţară.

Astfel, angajatorii pot beneficia de 1 salariu de bază minim brut pe ţară, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii, de 1,2 salarii de baza minime brute pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal şi 1,5 salarii pentru absolvenţii de învăţământ superior.

Potrivit Legii 76/2002, prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Angajatorii care încadrează absolvenţi sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin trei ani. Patronii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului prevăzut, sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare absolvent plus dobanda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul absolvenţilor şomeri s-a triplat în primele cinci luni, faţă de perioada similară din 2008.
 Vizualizări articol: 516 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Numărul absolvenţilor şomeri s-a triplat în primele cinci luni, faţă de perioada similară din 20080.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei