Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 iul 2009 - Anul XIV, nr. 155 (4141)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Câştigul salarial mediu net a scăzut în mai, faţă de aprilie, cu 3,7%, la 1.356 lei

Luni, 6 Iulie 2009 (12:58:50)

Câştigul salarial mediu net a fost de 1.356 lei în luna mai, în scădere cu 3,7%, respectiv 52 de lei, faţă de luna anterioară, cele mai mari valori înregistrându-se în activităţile de transporturi aeriene, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit datelor INS.

Comparativ cu mai 2008, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,7%.

Astfel, salariul mediu net înregistrat în activităţile de transporturi aeriene a fost de 3.296 lei, în timp ce salariul lunar primit de angajaţii din hoteluri şi restaurante a fost de 765 lei, valoarea pentru această categorie menţinându-se constantă comparativ cu luna aprilie, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În mai, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.855 lei, cu 3,9% mai mic faţă de luna precedentă.

Nivelul câştigului salarial mediu net s-a situat în scădere în majoritatea activităţilor economice comparativ cu aprilie, când au fost acordate prime ocazionale, respectiv premii de Paşte, precum şi sume din profitul net, dar şi pe fondul realizărilor de producţie mai mici în mai.

Astfel, în activităţile de intermedieri financiare activitatea s-a diminuat cu peste 15%, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii, unde scăderea a fost de 20,9%, iar în sectorul extracţiei cărbunelui superior şi inferior s-a înregistrat o contracţie a producţiei de 15,9%.

Alte scăderi au fost consemnate în telecomunicaţii, industria metalurgică, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea produselor din tutun, cuprinse între 11% şi 14%, în timp ce în alte domenii precum extracţia minereurilor metalifere, captarea, tratarea şi distribuţia apei, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, realzările de producţie au fost mai mici cu 5-10%.

Pe de altă parte, în unele activităţi economice s-au consemnat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă datorită acordării de sume din profitul net sau a realizărilor de producţii mai mari.

Faţă de aprilie, cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net, de 11,3%, au revenit activităţilor de servicii anexe extracţiei, domeniu urmat de fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu un avans de 6,7%, alte activităţi industriale - 4,8% şi extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale - 4,4%.

Indicele câştigului salarial real pentru luna mai faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 96,3%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, indicele a înregistrat o creştere cu 2,6%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 123,3%, cu 4,8 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna aprilie 2009.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) anticipează o scădere a salariului real cu 1,9% în acest an, cu o revenire abia în 2011, şi o creştere a numărului de şomeri, de la 403.400 în 2008, la 620.000 la finele lui 2009, se arată în prognoza de primăvară a instituţiei.

CNP estimează că salariul mediu net va creşte în 2009 şi în 2010, la 1.328 lei şi, respectiv, 1.375 lei, comparativ cu nivelul de 1.280 înregistrat la finele anului trecut.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câştigul salarial mediu net a scăzut în mai, faţă de aprilie, cu 3,7%, la 1.356 lei.
 Vizualizări articol: 501 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Câştigul salarial mediu net a scăzut în mai, faţă de aprilie, cu 3,7%, la 1.356 lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei