Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 iul 2009 - Anul XIV, nr. 154 (4140)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România ar putea cere FMI majorarea deficitului bugetar de la 4,6% din PIB la 5,5% din PIB

Duminică, 5 Iulie 2009 (14:03:43)

România va cere FMI creşterea ţintei de deficit bugetar de la 4,6% din PIB, nivel stabilit în acordul stand-by, cel mai probabil la 5,5% din PIB, în condiţiile în care estimări recente ale Finanţelor indică o rată de nerealizare a veniturilor bugetare de aproape 2% din PIB, afirmă surse oficiale.

"Faţă de sumele bugetate, Ministerul Finanţelor estimează acum un grad de nerealizare a veniturilor în echivalentul a 1,7 - 2% din PIB. În aceste condiţii, se are în vedere o creştere a deficitului undeva în jur de 5,5% din PIB", au declarat pentru MEDIAFAX surse care vor participa la discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Astfel, Ministerul Finanţelor prognozează o reducere a veniturilor mai mare decât creşterea deficitului, ceea ce înseamnă că ia în considerare o rectificare în scădere cu aproape 1% din PIB şi a cheltuielilor bugetare.

Deficitul bugetar negociat cu FMI este stabilit pentru acest an la 24,36 miliarde lei, respectiv 4,6% din PIB, memorandumul tehnic indicând ţinte trimestriale, în condiţiile unor venituri bugetare anuale, fără sumele externe nerambursabile, de 166,72 miliarde lei şi a unor cheltuieli primare de 182,72 miliarde lei.

Fondul a stabilit criterii de performanţă privind deficitul bugetar pentru primele două evaluări, din iunie şi septembrie, respectiv un nivel de 14,5 miliarde lei la jumătatea anului (2,73% din PIB) şi de 18,6 miliarde lei (3,5% din PIB) la finele primelor nouă luni.

Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat, într-un interviu acordat Reuters, că deficitul bugetar ar putea depăşi nivelul convenit cu FMI.

"Realist vorbind, deficitul bugetar va fi probabil ceva mai ridicat. Deocamdată respectăm planul, dar dacă datele economice se înrăutăţesc vom reevalua", a arătat Geoană.

El a mai spus că nu vor avea loc discuţii pe acest subiect înainte de consultările cu FMI, care urmează să trimită o delegaţie la Bucureşti, în decurs de o lună.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat miercuri că bugetul general consolidat a înregistrat în primul semestru un deficit de 14,418 miliarde lei, respectiv 2,7% din PIB, cu 0,03 puncte procentuale sub limita maximă convenită cu FMI.

Potrivit datelor preliminare, veniturile la bugetul general consolidat au totalizat 77,23 miliarde lei, în timp ce chetuielile s-au ridicat la 91,65 miliarde lei.

În condiţiile acordului cu FMI, veniturile la bugetul general consolidat sunt estimate la 77,35 miliarde lei la finele lunii iunie şi la 120,145 miliarde lei după primele nouă luni. Ţinta de venituri pentru întregul an, de 166,72 miliarde lei, este cu 5 miliarde mai mare decât nivelul veniturilor realizate anul trecut, excluzând granturile.

Pe partea de cheltuieli, ţintele indicative stabilite de FMI arată un nivel de 87,5 miliarde lei la jumătatea anului şi 132,35 miliarde lei la sfârşitul lunii septembrie. Ţinta pentru 2009, de 182,72 miliarde lei, este aproape similară cu nivelul cheltuielilor de anul trecut, de 182,41 miliarde lei.

O delegaţie a FMI va veni la Bucureşti la începutul lunii august, pentru prima evaluare a acordului stand-by.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, ministrul Finanţelor nu a putut fi contactat pentru a comenta informaţiile.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, bani care intră în rezerva BNR, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România ar putea cere FMI majorarea deficitului bugetar de la 4,6% din PIB la 5,5% din PIB.
 Vizualizări articol: 491 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România ar putea cere FMI majorarea deficitului bugetar de la 4,6% din PIB la 5,5% din PIB0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei