Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 iul 2009 - Anul XIV, nr. 152 (4138)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pensionarii cer ca cei cu pensii mai mici de 1.500 de lei să fie excluşi de la coplată

Joi, 2 Iulie 2009 (14:03:49)

Pensionarii cer ca cei cu pensii de până la 1500 de lei să nu participe la coplata pentru prestaţiile sanitare şi solicită Ministerului Sănătăţii să le explice ce înseamnă această cotă parte.

Pensionarii au mai cerut Ministerului Sănătăţii să adopte unele măsuri privind îmbunătăţirea asistenţei medicale şi procesului medical pentru vârstnici, de exemplu accesul sporit la unităţile sanitare, la efectuarea analizelor medicale, completarea listei de medicamente compensate şi gratuite ca şi ieftinirea acestora precum şi dezvoltarea reţelei comunitare geriatrice.

Preşedintele Consiliului Naţional al Persoanelor Vâstnice, Miron Niculescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă că ar trebui format un pachet minim de servicii obligatorii, dar se doreşte ca şi pensionarii să participe la cheltuielile pentru asistenţa sanitară, iar cei care au o pensia minimă de 1500 de lei să nu plătească aceste sume.

Pe de altă parte, pensionarii cer indexarea periodică a pensiilor în raport cu indicele inflaţiei comunicat de Institutul Naţionat de Statistică şi ridicarea pragului de impozitare a pensiilor la cel puţin 2,5 puncte de pensie.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a promis pensionarilor că de la 1 octombrie se va produce această indexare a punct de pensiilor cu 2 % astfel încât punctul de pensie va ajunge la 43,2 % din salariul mediu brut.

De asemenea, pensionarii mai cer majorarea numărului de bilete pentru tratament balnear, în sezonul cald, pentru pensionari, reducerea tarifelor acestora în cazul pensionarilor cu pensii minime precum şi instituirea celei de-a 13-a pensii şi plata acesteia în două tranşe, de Crăciun şi de Paşti.

Totodată, Miron Niculescu a mai cerut modificarea legislaţiei actuale, astfel încât soţul supravieţuitor să beneficieze, lunar, de 25% la sută din pensia persoanei decedate pentru că unele cheltuieli sunt constante.

Din datele comunicate de pensionari în România sunt 450.316 de pensionari din sistemul public, iar împreună cu agricultorii sunt 790.487 care au o pensie până la 300 lei. Până la 350 de lei beneficiază 664.087 din sistemul public, iar în total 1150312. Până la 450 de lei adică echivalentul coşului lunar de consum primesc în sistemul public 1224036, iar în total 2004214. Echivalentul salariului minim pe economie respectiv până la 600 de lei beneficiază 2111665 din sistemul public, iar în total 2916884.

În România, în mai 2009, erau 4706421 de pensioanri, iar pensia medie este 709 lei.

Guvernul a aprobat, miercuri, introducerea tichetelor de sănătate reprezentând contribuţia personală la plata serviciilor medicale, în limita unui plafon maxim anual de 600 lei, a anunţat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

El a precizat că persoanele din categorii defavorizate vor fi scutite de la plata acestei contribuţii.

Potrivit estimarilor Ministerului Sănătăţii, contribuţia personală prin aceste tichete va fi de aproximativ 350 lei/an pentru un pacient mediu. Calculul estimativ include două intervenţii de spitalizare continuă, două de spitalizare de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, o vizită la domiciliu, 10 analize de laborator, o investigaţie radiologică şi o investigaţie de înaltă performanţă.

Pacientul va plăti astfel 5 lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi 10 lei pentru o consultaţie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program va fi taxată cu 15 lei, iar consultaţiile efectuate în secţiile de urgenţă din spitale pentru pacienţii care nu reprezintă urgenţe medicale vor necesita o contribuţie personală de 20 lei.

De la plata tichetelor vor fi scutite persoanele asistate social, pensionarii cu pensii sub 700 lei/lună, copiii cu vârsta până în 18 ani, şomeri, persoane care beneficiază de gratuităţi (revoluţionari, persecutaţi politc, veterani, persoane cu handicap), personal sanitar, gravide (doar pentru servicii aferente gravidităţii) şi persoane aflate în Programele Naţionale de Sănătate. Pentru aceste categorii, contribuţia va fi acoperită din fonduri publice, suma estimată fiind de 550 milioane lei anual.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensionarii cer ca cei cu pensii mai mici de 1.500 de lei să fie excluşi de la coplată.
 Vizualizări articol: 552 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pensionarii cer ca cei cu pensii mai mici de 1.500 de lei să fie excluşi de la coplată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei