Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 iun 2009 - Anul XIV, nr. 149 (4135)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Studiu BM: Situaţia corupţiei în România s-a îmbunătăţit anul trecut faţă de 2007

Luni, 29 Iunie 2009 (16:16:19)

Un indicator al Băncii Mondiale (BM) privind controlul corupţiei plasează România, la nivelul anului 2008, în zona mediană a unui grup de peste 200 de state, pe aceeaşi treaptă cu Cuba şi Ghana, cu un punctaj mai bun decât cel obţinut în 2007.

Studiul statistic "Indicatori de Guvernare Globală" pentru anul 2008, realizat de BM prin intervievarea, în fiecare dintre cele 212 ţări, a unui număr de "surse" de informare, precum organizaţii non-guvernamentale, atribuie României un scor estimativ de -0,06 în ceea ce priveşte "controlul corupţiei", acelaşi cu cel calculat pentru Cuba şi Ghana, care plasează cele trei state pe poziţia a 89-a în lume. Punctajul României s-a îmbunătăţit faţă de anul anterior (-0,17), la fel ca şi poziţia în clasamentul mondial (de pe locul 92 în 2007).

Situaţia corupţiei pe plan local s-a îmbunătăţit semnificativ din 2002, de la un scor estimativ de -0,36, reiese din raport.

Studiul BM evaluează calitatea guvernării, în fiecare dintre anii din intervalul 1996-2008, în funcţie de şase indicatori principali; şi anume: "libertate şi răspundere", "stabilitate politică şi absenţa violenţei/terorismului", "eficacitatea guvernării", "calitatea reglementării", "suveranitatea legii" şi "controlul corupţiei.

Indicatorii atribuiţi fiecărei ţări sugerează percepţia surselor intervievate asupra domeniului respectiv în fiecare an inclus în raport.

Astfel, "controlul corupţiei" se referă la percepţia surselor asupra gradului în care puterea publică este exercitată în interes personal, precum şi influenţa "elitelor" şi intereselor private asupra autorităţilor statului.

Capitolul "Suveranitatea legii" indică gradul de încredere în "regulile societăţii", calitatea aplicării legii, gradul în care este asigurat dreptul de proprietate, calitatea serviciilor de poliţie şi justiţie, precum şi probabilitatea de apariţie a violenţei şi crimelor. BM a calculat în acest domeniu un scor de -0,05 pentru anul trecut, faţă de -0,17 în 2007, România urcând astfel în clasamentul mondial de pe locul 103 pe poziţia 98.

În ceea ce priveşte "calitatea reglementării", domeniu care se referă la capacitatea autorităţilor de a formula şi implementa legi şi reglementări solide care susţin şi promovează dezvoltarea sectorului privat, România a obţinut un punctaj de 0,53, plasându-se pe poziţia a 70-a în cele peste 200 de state incluse în raport. Această poziţie este cea mai bună clasare a României în studiul prezentat luni de BM. În 2007, România a avut un scor estimativ de 0,49, ocupând aceeaşi poziţie ca în 2008.

Indicele "eficacitate guvernamentală" reflectă percepţia surselor intervievate asupra calităţii serviciilor publice şi civile şi asupra gradului de independenţă a acestora faţă de presiunile politice. Totodată, indicatorul arată opinia respondenţilor asupra calităţii formulării şi implementării legilor şi credibilităţii angajamentului autorităţilor faţă de aceste politici. La acest capitol, România a obţinut pentru anul 2008 un punctaj de -0,14, urcând cu o poziţie în clasamentul pe ţări, până pe locul 104.

Domeniul "stabilitate politică şi absenţa violenţei" acoperă percepţia surselor asupra posibilităţii ca guvernul unui stat să fie destabilizat sau destituit prin metode neconstituţionale sau violente, inclusiv terorism. România ocupă, din acest punct de vedere, poziţia 93 din cele peste 200 de ţări incluse în studiu, cu un punctaj de 0,3, faţă de locul 92 ocupat şi scorul de 0,27 înregistrate în 2007.

Indicatorul "libertate şi răspudnere" arată influenţa cetăţeanului de rând în alegerea guvernului, libertatea de expresie şi de asociere, precum şi libertatea presei. România ocupă locul 83 în lume în funcţie de acest indice cu un scor estimativ de 0,48 puncte, faţă de locul 85 şi un punctaj de 0,49 în 2007.

Banca Mondială recomandă ca orice clasificare a statelor după indicatorii estimaţi în acest studiu să ia în considerare marjele de eroare. Autorii rapotului arată că, atunci când marjele de eroare calculate în cazul unei ţări indică un potenţial interval valoric al unui indice care se suprapune cu un interval rezultat din marja de eroare a altui stat pentru acelaşi domeniu, există posibilitatea ca, statistic, datele să nu sugereze diferenţe semnificative între cele două guvernări.

Totodată, BM precizează că, atunci când sunt interpretate valorile indicatorilor şi marjele de eroare, trebuie luat în considerare că informaţiile după care a fost efectuat studiul sunt rareori obiective.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Studiu BM: Situaţia corupţiei în România s-a îmbunătăţit anul trecut faţă de 2007 .
 Vizualizări articol: 499 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Studiu BM: Situaţia corupţiei în România s-a îmbunătăţit anul trecut faţă de 20070.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei