Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 iun 2009 - Anul XIV, nr. 149 (4135)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pogea: Costurile totale prin "Prima Casă", cu 42-49% mai scăzute decât creditele ipotecare

Luni, 29 Iunie 2009 (16:21:55)

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, luni, că au fost primite oferte pentru programul "Prima Casă" de la 20 de bănci, precizând că acestea au adus oferte sub cea impusă de stat iar costurile totale vor fi cu 42-49% mai scăzute decât creditele ipotecare.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, luni, că au fost primite oferte pentru programul "Prima Casă" de la 20 de bănci, precizând că acestea au adus oferte sub cea impusă de stat iar costurile totale vor fi cu 42-49% mai scăzute decât creditele ipotecare.

Pogea a spus că Ministerul Finanţelor Publice a primit, joi, la încheierea perioadei limită, oferte de la 20 de bănci care urmează să participe la programul Prima Casă, valoarea totală a ofertelor fiind de circa 1 miliard 460 de milioane lei.

El a nominalizat băncile: BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Allpha Bank, Volksbank, Bnaca Transilvania, Banc Post, Banca Româneasă, Piraeus Bank, , Leumi Bank, ATE Bank, Intesa, Credit europe, Unicredit, OPT Bank, ING, Garanti Bank, Emporiki.

Gheorghe Pogea a spus că, dupã analiza ofertelor, MFP împreună cu Fondul Naţional de Garantare al IMM-urilor vor comunica şi vor face public în mod oficial, pe site, toate aceste bănci.

"Aş putea spune că multe dintre bănci au oferit sub oferta noastră, deci oferta lor este mult îmbunătăţită, ca atare această competiţie care se va stabilit nu va fi decât în interesul cetăţeanului", a mai spus Pogea.

El a menţionat că, prin acest program, cu un avans de 3.000 de euro, un român îşi poate cumpăra o casă.

În plus, a spus Pogea, spre deosebire de creditele ipotecare actuale, dobânzile, sau costurile totale aferente programului „Prima Casă” sunt mai scăzute cu 42 până la 49% faţă de situaţia actuală, ceea ce înseamnă zeci de mii de euro care pot fi economisiţi.

Pogea a mai spus că, întrucât a fost vorba de suprascriere, statul român a stabilit un plafon de garanţii de 1 miliard iar băncile au suprascris.

"Practic, în urma analizei ofertelor primite de la bănci, plafonul acceptat a fost stabilit pro-rata", a mai explicat Pogea, dând şi câteva exemple. Astfel, potrivit ministrului, "BCR are un plafon acceptat de 308 milioane de euro, BRD, de 171 de milioane, Alpha Bank, de 68,5 milioane, Banca Românească, de 68,45 milioane, CEC, de 64,68 milioane, Volksbank, de 51,33 milioane".

Pogea a menţionat că toate aceste cifre care reprezintă plafonul acceptat de bănci vor fi prezentate pe site-ul Ministerului.

Ministrul a ţinut să arată că "toate costurile pentru acest credit, aşa cum a fost stabilit prin normele metodologice ale Executivului, au fost îndeplinite de toate băncile care s-au înscris în program".

Pogea a spus că în continuare, până pe data de 2 iulie, se va semna un ordin comun între Ministerul Finanţelor Publice şi Ministrul pentru IMM-uri, în care se va stabili exact convenţia de implementare a programului, iar după semnarea acestui ordin, băncile urmează să semneze, individual, cu Fondul Naţional ede Garantare pentru IMM-uri, această convenţie de garantare, până la jumătatea lunii iulie, Prima casă urmând a fi operaţională.

"Părerea mea este că în prima parte, practic până pe 15 iulie cel târziu, dacă e să discutăm de toate băncile, el va intra în efectivitate şi oamenii vor putea să ia credite", a spus Pogea, despre perioada până la implementarea programului.

El a mai spus că în funcţie de modul în care băncile vor semna convenţiile de garantare, acestea vor începe să pună în practică programul.

"Invit tinerii şi cetăţenii României eligibili să participe la acest program", a făcut apel Pogea.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pogea: Costurile totale prin \"Prima Casă\", cu 42-49% mai scăzute decât creditele ipotecare.
 Vizualizări articol: 502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pogea: Costurile totale prin \"Prima Casă\", cu 42-49% mai scăzute decât creditele ipotecare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei