Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 iun 2009 - Anul XIV, nr. 149 (4135)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministrul Mediului îi cere preşedintelui ANI să-i prezinte scuze publice

Luni, 29 Iunie 2009 (16:20:28)

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, i-a solicitat preşedintelui ANI, Cătălin Macovei, să-i ceară scuze public întrucât, în ziua în care acesta a afirmat că ministrul ar fi fost informat despre verificarea averii sale, oficialul guvernamental nu ridicase scrisoarea de înştiinţare venită de la ANI.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, luni, la Tulcea, că inspectorul de integritate al ANI a expediat scrisoarea de înştiinţare privind neregulile legate de declaraţia sa de avere la domiciliul său din Constanţa, în data de 16 iunie, la o zi după ce declaraţia de avere a ministrului fusese depusă. Scrisoarea i-a parvenit însă ministrului abia în 25 iunie, deşi a ajuns la domiciliul său din Constanţa în 18 iunie, Nemirschi explicând că toată familia sa a fost în Bucureşti în acea săptămână, astfel încât documentul trimis de ANI nu a putut fi ridicat de nimeni.

În acest fel, susţine Nemirschi, pe 23 iunie, când preşedintele ANI a declarat că ministrul Mediului a fost înştiinţat, acest lucru nu se întâmplase de fapt.

"Aştept să vă cereţi scuze, domnule Macovei. Potrivit legii ANI, toate actele făcute fără înştiinţare sunt nule de drept", a declarat luni, la Tulcea, ministrul Mediului, făcând aluzie la o discuţie purtată cu Macovei în timpul unei emisiuni televizate.

Ministrul a arătat că, potrivit legii, cel care depune declaraţia de avere poate să revină în termen de zece zile dacă îşi dă seama de existenţa unei neconcordanţe sau dacă este sesizat că sunt nereguli şi poate solicita o declaraţie rectificativă.

Ministrul a precizat că a făcut deja acest lucru şi că, din momentul în care a cerut rectificarea declaraţiei, are la dispoziţie 29 de zile pentru a face precizările necesare, acest termen expirând în 14 iulie.

Nemirschi a declarat că trebuie să facă anumite modificări legate de achiziţia unei maşini din 2005, care fusese cumpărată pe numele fiului său, în acel moment student, precum şi alte precizări legate de dividende, precum şi de casa bătrânească, imobil care, în 11 septembrie 2006, a primit autorizaţie de demolare, iar pe 15 decembrie în acelaşi an, Primăria din localitate a fost anunţată că respectiva construcţie a fost demolată, rămânând doar terenul.

Inspectorii de integritate s-au autosesizat în urma unor materiale de presă şi au verificat "o serie de inadvertenţe" descoperite în declaraţia de avere a lui Nemirschi.

"Instituţia noastră s-a autosesizat, în urma comparării unor materiale de presă publicate ieri (lunea trecută, n.r.) pe tema celei mai recente declaraţii de avere a domnului Nemirschi cu documentul în sine, publicat pe site-ul Guvernului. Investigaţia în ceea ce-l priveşte pe domnul Nemirschi va începe cât de curând", declarau la momentul autosesizării surse din ANI.

Câteva zile mai târziu, preşedintele ANI, Cătălin Macovei, declara într-o emisiune la Realitatea TV că "foarte curând" ANI va cere anchetarea penală pentru fals a unui ministru din Cabinetul Boc, fără însă a nominaliza persoana vizată.

După trei zile de la anunţul lui Macovei, ANI a comunicat că a cerut procurorilor instanţei supreme anchetarea lui Nemirschi pentru fals.

Ministrul Mediului Nicolae Nemirschi a trecut în declaraţia de avere din 15 iunie o casă de vacanţă în comuna constănţeană Topalu, în suprafaţă de o sută de metri pătraţi, despre care, deşi spune că a cumpărat-o în 2006, nu a scris nimic în declaraţia anterioară, completată la începutul acestui an. În documentul datat luni, 15 iunie, mai apare şi un teren agricol, în suprafaţă de aproape două hectare, despre care Nemirschi menţionează că i-a fost donat soţiei sale în cursul anului 2009, deci după preluarea mandatului său în Executiv.

Cea mai recentă declaraţie de avere a lui Nicolae Nemirschi conţine referiri la proprietatea de la Topalu, unde ministrul mai deţine un teren de 571,5 metri pătraţi, cumpărat în 2006 şi înscris în declaraţia de avere precedentă. Ministrul a trecut însă referiri la o casă aflată în construcţie în localitatea constănţeană, în suprafaţă de o sută de metri pătraţi, despre care scrie că a cumpărat-o în 2006.

În precedenta declaraţie de avere, cea din 5 ianuarie 2009, completată cu ocazia numirii sale în funcţie, Nemirschi nu menţiona nimic în legătură cu casa în construcţie din Topalu.

În 2009, familia Nemirschi a intrat şi în posesia unei parcele de teren agricol de 1,875 de hectare, situat în comuna Dorobanţu Siliştea. Conform declaraţiei de avere, terenul i-a fost donat soţiei ministrului în 2009.

Ministrul a rămas cu aceeaşi maşină, un Jeep Cherokee, şi şi-a păstrat şi motocicleta Yamaha. Nici situaţia conturilor sale bancare nu s-a schimbat semnificativ, deşi, după cinci luni de mandat, a mai apărut un cont în lei. Sumele deţinute în conturi nu sunt însă mult diferite faţă de cele declarate în ianuarie.

Contactat de MEDIAFAX, Nemirschi a detaliat fiecare lucru "aparent neclar" din declaraţia sa de avere.

El s-a referit la casa de vacanţă în construcţie despre care, în declaraţia de avere de luni, 15 iunie, a arătat că a cumpărat-o în 2006, dar care însă nu se regăseşte în declaraţia de avere depusă la preluarea mandatului, la începutul lui 2009.

"Atunci când am scris că a fost cumpărată în 2006, m-am referit la casa bătrânească aflată pe terenul pe care l-am cumpărat atunci. Casa de vacanţă este în construcţie, aşa că nu are număr cadastral, nu este înregistrată. Am decis s-o trec în declaraţia de avere pentru transparenţă, nimic mai mult. Atunci când se va termina construcţia, va primi număr şi va fi înregistrată la Primăria din Topalu", declara Nemirschi, pentru MEDIAFAX.

În legătură cu un teren agricol de 1.875 de hectare primit ca donaţie de soţia sa în luna aprilie, Nemirschi preciza că donatorul a fost chiar soacra sa, mama soţiei, care l-a primit moştenire de la o soră, după decesul acesteia.

"A fost o tranzacţie în familie", a explicat atunci ministrul Nemirschi.

În legătură cu apariţia unui nou cont bancar în cursul anului trecut, Nemirschi a precizat că este vorba despre un card de credit primit de soţia sa şi că, date fiind regulile de completare a declaraţiilor de avere, a considerat că este necesar să-l menţioneze.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul Mediului îi cere preşedintelui ANI să-i prezinte scuze publice.
 Vizualizări articol: 485 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministrul Mediului îi cere preşedintelui ANI să-i prezinte scuze publice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei