Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 iun 2009 - Anul XIV, nr. 149 (4135)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu îşi cere scuze pentru că s-a adresat Mitropolitului Teofan cu formula "părinte patriarh"

Luni, 29 Iunie 2009 (14:09:15)

Preşedintele Traian Băsescu îşi cere scuze public faţă de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, şi îi va cere scuze şi Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, pentru greşeala făcută în finalul discursului rostit la Huşi, când s-a adresat IPS Teofan cu formula "Părinte Patriarh".

Şeful statului a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, răspunzând unei întrebări a acestuia, că îşi cere scuze public faţă de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, şi că, atunci când se va întoarece la Bucureşti, îi va cere scuze public şi Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române pentru că, din greşeală, în discursul rostit la Huşi, s-a adresat mitropolitului cu formula "Părinte Patriarh", care se foloseşte ca adresare către Întâistătorul Bisericii Ordodoxe Române (n.r. Patriarhul).

"La mulţi ani, Dumnezeu să vă binecuvânteze şi vă mulţumesc încă o dată, Părinte Patriarh, pentru invitaţia pe care mi-aţi făcut-o", şi-a încheiat Băsescu discursul, adresându-se IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, prezent la ceremonia de întronizare a Episcopului Corneliu Bârlădeanu.

Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cel căruia credincioşii i se adresează cu apelativul "Părinte Patriarh", nu a fost prezent la ceremonia de la Huşi, invitaţia către şeful statului de a participa la ceremonia de întronizare a Episcopului Corneliu Bârlădeanu fiind făcută de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

În discursul săuu, preşedintele Traian Băsescu a explicat că obiceiul dobândit în timpul mandatului de preşedinte al României de a participa la întronizarea mitropoliţilor şi episcopilor Bisericii Oortodoxe Române are doar semnificaţia parteneriatului dintre statul român şi BOR ca biserică naţională.

"Este pentru mine o onoare, dar şi un obicei, acela de a participa la ceremoniile de întronizare a mitropoliţilor şi episcopilor Bisericii Ortodoxe Române. Acest obicei pe care l-am dobândit în timpul mandatului de preşedinte al României nu are decât o singură semnificaţie, aceea a parteneriatului dintre statul român şi Biserica Ortodoxă Română ca biserica naţională", a afirmat Băsescu în discursul rostit la Huşi, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele Traian Băsescu a sosit, luni, cu elicopterul, la Catedrala episcopală "Sf. Apostoli Petru şi Pavel" din Huşi, unde are loc, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ceremonia de întronizare a Episcopului Corneliu Bârlădeanu. În drumul spre Episcopie, şeful statului a făcut un scurt popas la Primăria Huşi. La sosirea Catedrala episcopală "Sf. Apostoli Petru şi Pavel", Băsescu a fost întâmpinat cu pâine şi sare de un grup de copii îmbracaţi în haine populare, iar în drum spre scena unde are loc ceremonia, preşedintele a dat mâna cu câţiva localnici prezenţi la eveniment.

Şirul manifestărilor speciale dedicate acestui moment începe cu Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi condus de Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Scaunul de episcop al Eparhiei Huşilor a rămas vacant în urma decesului Părintelui Ioachim Episcopul, în 24 aprilie. Corneliu Bârlădeanu, în vârstă de 42 de ani, a fost ales Episcop al Eparhiei Huşilor, de către Sfântul Sinod, în 18 iunie, obţinând 43 de voturi favorabile.

Cu o zi în urmă, preşedintele Traian Băsescu participase, la Slobozia, la ceremonia de întronizare a Episcopului Vincenţiu ca Episcop al Sloboziei şi Călăraşilor, în prezenţa Patriarhului Daniel.

La ceremonie, au fost prezenţi mai mulţi politicieni, printre care ministrul Dezvoltării Vasile Blaga, lider PDL, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, europarlamentarul PRM Gigi Becali, liberalii Dan Motreanu şi Cristina Pocora, liderul PNŢCD Marian Petre Miluţ. De asemenea, au mai fost prezenţi Codrin Ştefănescu şi Marius Marinescu, membri PRM.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu îşi cere scuze pentru că s-a adresat Mitropolitului Teofan cu formula \"părinte patriarh\".
 Vizualizări articol: 466 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Băsescu îşi cere scuze pentru că s-a adresat Mitropolitului Teofan cu formula \"părinte patriarh\"1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei