Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 iun 2009 - Anul XIV, nr. 147 (4133)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu spune că politicienii maghiari greşesc când nu respectă sărbătorile naţionale ale României

Vineri, 26 Iunie 2009 (14:22:59)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Ziua Drapelului de la Miercurea Ciuc, că politicienii maghiari greşesc atunci când nu respectă sărbătorile naţionale ale României, dar că el va încerca să fie prezent la toate sărbătorile Ungariei celebrate de comunitatea maghiară, din respect.

Băsescu a făcut aceste declaraţii după ce a participat la manifestările organizate de Ziua Drapelului la Miercurea Ciuc, unde au participat doar câţiva dintre reprezentanţii autorităţilor de etnie maghiară, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am un mesaj pentru politicienii maghiari, care au făcut două lucruri urâte înainte de venirea mea aici - au încercat să convingă că este o demonstraţie de forţă, şi este o sărbătoare în care Armata Română nu a venit cu brigadă, tancuri şi rachete, ci pur şi simplu a ieşit în piaţa publică şi şi-a arătat apropierea faţă de societatea civilă. În al doilea rând, este o sărbătoare naţională în care românii îşi salută drapelul, pe care îl poartă cu cele trei culori din 26 iunie 1848 şi l-au purtat şi atunci când, tot sub Tricolor, au fost şi zeci de mii de români care au murit pe teritoriul Ungariei pentru eliberarea acestei ţări, inclusiv pentru eliberarea Budapestei", a afirmat Băsescu.

El a precizat că politicienii maghiari greşesc prin acest gest.

"Cred că politicienii maghiari greşesc şi le-o spun în mod deschis, prin presă, pentru că nu am avut ocazia să le-o spun la ceremonie. Ei trebuie să ştie însă că, de câte ori vor fi zile naţionale ale Ungariei pe care ei le sărbătoresc, eu voi încerca să fiu aici, din respect pentru ceea ce ei respectă", a spus şeful statului.

Singurul reprezentant al autorităţilor de etnie maghiară la manifestările de la Miercurea Ciuc a fost preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, iar CJ Harghita a fost reprezentat doar de vicepreşedintele Sofalvi Laszlo. Primăria Miercurea Ciuc nu a fost reprezentată la evenimente.

Viceprimarul Antal Attila a declarat corespondentului MEDIAFAX, înainte de sosirea preşedintelui la Miercurea Ciuc, că primarul şi viceprimarii sunt într-o şedinţă de Consiliu Local, iar secretara Primăriei, delegată la acest eveniment, a anunţat, în ultimul moment, că nu poate veni.

După ceremoniile de Ziua Drapelului, Traian Băsescu a făcut o baie de mulţime, a vizitat Muzeul Secuiesc al Ciucului, unde a făcut cadou o carte de onoare în care a scris: "Vizitarea Muzeului Secuiesc al Ciucului este un prilej de cunoaştere a patrimoniului etnografic, istoric, de artă sacră şi de carte veche specific regiunii Ciucului. Sunt impresionat de bogăţia colecţiilor care reflectă de-a lungul timpului diversitatea de cultură şi creativitate a oamenilor din aceste locuri".

Ulterior, şeful statului a mers la Catedrala Ortodoxă a Episcopiei Covasnei şi Harghitei din Miercurea Ciuc, unde IPS arhiepiscopul Ioan Selejan i-a prezentat istoricul acesteia.

Traian Băsescu i-a spus lui IPS Ioan Selejan că respectul reciproc trebuie să fie principalul fundament care să îi calăuzească pe oamenii din Harghita, că românii nu trebuie să se simtă minoritari în această zonă pentru că sunt la ei acasă, la fel ca maghiarii şi ceilalţi etnici.

Ulterior, şeful statului a mers la un hotel din localitate, iar însoţitorii săi au anunţat că restul programului său are caracter privat.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, vineri, la Miercurea Ciuc, pentru a înmâna drapelul de luptă al Batalionului 435 Logistic "Ciuc" şi a participa la o serie de manifestări organizate pentru a marca Ziua Drapelului Naţional.

La manifestările de Ziua Drapelului de la Miercurea Ciuc au mai participat ministrul Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, generalul maior Mircea Savu, comandantul Corpului IV Armată Teritorial, generalul maior Dan Ghica Radu, şeful Statului Major al Forţelor Terestre din România.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu spune că politicienii maghiari greşesc când nu respectă sărbătorile naţionale ale României.
 Vizualizări articol: 627 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Băsescu spune că politicienii maghiari greşesc când nu respectă sărbătorile naţionale ale României5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei