Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 iun 2009 - Anul XIV, nr. 145 (4131)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Sperăm să ameliorăm situaţia românilor din Ucraina după discuţii cu Kievul

Miercuri, 24 Iunie 2009 (18:28:24)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, într-o discuţie cu reprezentanţi ai comunităţilor din Ucraina, că situaţia românilor din această ţară s-a deteriorat, precizând că speră ca starea de fapt să se amelioreze după discuţii cu Kievul.

Preşedintele Traian Băsescu a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, o delegaţie formată din 11 reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din Ucraina.

Unul dintre membrii delegaţiei i-a mulţumit şefului statului la începutul întâlnirii pentru primirea de la Cotroceni şi pentru interesul pe care preşedintele l-a manifestat încă de la începutul mandatului faţă de situaţia românilor din Ucraina. Acesta i-a spus şefului statului că românii din Ucraina s-au bucurat, la începutul mandatului preşedintelui Băsescu, de faptul că se părea că relaţiile dintre şeful statului român şi omologul ucrainean sunt bune, lucru care părea dovedit de funcţionarea Comisiei prezidenţiale româno-ucrainene.

"Se pare că relaţiile şi situaţia comunităţii româneşti se înrăutăţesc", i-a spus reprezentantul românilor din Ucraina preşedintelui, menţionând că partea ucraineană nu îşi respectă angajamentele din Tratalul bilateral semnat în 1997, în special cele prevăzute la articolul 13. Reprezentantul românilor din Ucraina a spus că actuala situaţie a comunităţii româneşti din Ucraina este cauzată de "politica de deznaţionalizare pe care o promovează partea ucraineană" în legătură cu minorităţile.

Acesta a adăugat că această politică este vizibilă în special în legătură cu învăţământul.

Reprezentantul comunităţii româneşti din Ucraina a spus de asemenea că îi mulţumeşte şefului statului că la începutul mandatului a fost numit un reprezentant al României pentru zona Cernăuţi, care s-a dovedit foarte bine pregătit şi care i-a ajutat foarte mult pe reprezentanţii comunităţilor româneşti. Acesta a adăugat că românii din Ucraina regretă "expulzarea nejustificată" de către partea ucraineană a acestui reprezentant. El a acuzat de asemenea partea ucraineană că face "o sperietoare" din faptul că România, "în mod democratic şi european", este de acord cu acordarea cetăţeniei duble pentru românii din Ucraina.

Preşedintele Traian Băsescu a răspuns că este convins că mai ales în această perioadă de criză românilor din Ucraina le este foarte greu şi că speră ca aceştia, în urma întâlnirii de la Cotroceni, vor fi încurajaţi de mesajul că partea română nu i-a abandonat.

Băsescu i-a asigurat pe românii din Ucraina că partea română face tot ce poate pentru a-i ajuta şi sprijini, menţionând însă că "setul de valori" a celor două ţări este diferit. Băsescu a ţinut să precizeze că setul românesc de valori este cel european în privinţa tratamentului acordat minorităţilor, fapt dovedit, potrivit şefului statului, de legislaţia românească în domeniu. Băsescu a spus de asemenea că partea română speră ca, în urma unor discuţii în perioada următoare cu Kievul, situaţia românilor din Ucraina să se amelioreze. Băsescu a precizat că nu înţelege cauza pentru care partea ucraineană practică politica de "naţionalizare a minorităţilor".

Băsescu a menţionat că partea română întâmpină dificultăţi în a-i sprijini pe românii din Ucraina, inclusiv în ceea ce înseamnă trimiterea de manuale în limba română.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Sperăm să ameliorăm situaţia românilor din Ucraina după discuţii cu Kievul.
 Vizualizări articol: 588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Sperăm să ameliorăm situaţia românilor din Ucraina după discuţii cu Kievul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei