Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 iun 2009 - Anul XIV, nr. 143 (4129)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MS: Managerii spitalelor clinice care nu sunt medici mai pot conduce unitatea cel mult o lună

Luni, 22 Iunie 2009 (17:57:17)

Ministerul Sănătăţii (MS) va începe, în zilele următoare, controale încrucişate în cele 47 de spitale cu probleme, iar în cel mult o lună, managerii clinicilor medicale universitare care nu sunt medici vor elibera posturile, în locul lor venind cadre didactice universitare sau medici primari.

"În trei zile va fi constituită echipa centrală de control care va pregăti verificarea cele 47 de spitale care au acumulat datorii cu încălcarea legii finanţelor. Vor fi echipe încrucişate, astfel încât unităţile sanitare cu probleme dintr-un judeţ să fie controlate de echipe din alte judeţe. Totodată, în cel mult o lună, managerii spitalelor clinice care nu sunt medici vor fi înlocuiţi", a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Ministerul Sănătăţii a stabilit că 47 de spitale au înregistrat cheltuieli de aproape 140 de milioane de lei, peste prevederile bugetare aprobate, deci cu încălcarea Legii finanţelor publice.

"În lunile ianuarie şi respectiv februarie 2009, Ministerul Sănătăţii a achitat singurele obligaţii înregistrate de minister şi provenite din nefinanţarea cu fonduri de la bugetul de stat a unor acţiuni prevăzute în bugetul aprobat al anului 2008. La data de 31.12.2008 aceste obligaţii se ridicau la suma totală de 110.786 mii lei", se arăta într-un comunicat de miercuri al MS.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a explicat că datoriile la care fac referire furnizorii de materiale sanitare reprezintă arierate acumulate în anii anteriori, majoritatea în afara bugetului aprobat. În aceste condiţii, MS a apreciat că plata din bugetul de stat a datoriilor spitalelor nu constituie o soluţie viabilă pe termen mediu şi lung, cu atât mai mult cu cât, în unele cazuri, aceste obligaţii s-au constituit cu încălcarea prevederilor legale.

Deşi în anii 2006 şi 2007 au fost achitate arieratele acumulate până la 31 decembrie 2005, în anii 2008 şi 2009, situaţia s-a repetat, a mai spus Ion Bazac.

Demnitarul a dispus, săptămâna trecută, după ce furnizorii de materiale sanitare au anunţat că vor sista livrările către unităţile sanitare cu datorii mari, ca echipe mixte ale MS şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să facă verificări la spitalele care înregistrează arierate.

De asemenea, după data de 5 iulie, unităţile sanitare cu paturi vor fi obligate să afişeze pe portalul ministerului (www.e-sanatate.ro) toate cheltuielile publice, precum şi execuţia bugetară.

De asemenea, până în 18 iulie managerii spitalelor clinice trebuie să fie cadre didactice univeristare cu pregătire în management sanitar agreată de către MS sau medici primari.

Managerii de spitale trebuie să fie absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ superior în domeniul medical, economic, juridic sau administrativ şi ai unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar agreate de minister, condiţii impuse de Guvern prin ordonanţă de urgenţă.

Astfel, pentru spitalele clinice în care se desfăşoară şi activitate de învăţământ şi cercetare ştiinţifică medicală, managerul trebuie să fie cadru universitar sau medic primar şi absolvent al unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului.

Potrivit deciziei Executivului, în termen de trei zile, (din 19 iunie - n.r.) ministrul Sănătăţii va numi, prin ordin, comisii care vor analiza şi verifica dacă managerii şi managerii interimari de spitale respectă aceste condiţii, urmând ca, în 30 de zile, să elaboreze un raport în acest sens.

Ordonanţa de Guvern de săptămâna trecută introduce două noi condiţii pentru schimbarea din funcţie a managerilor, respectiv când se constată că acesta nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru exercitarea funcţiei, precum şi în cazul existenţei plăţilor restante, a căror vechime este mai mare de doi ani, în condiţiile în care se constată nerespectarea achitării obligaţiilor către furnizori prin încălcarea legislaţiei în vigoare privind înregistrarea cronologică şi sistematică în contabilitatea instituţiei a acestor datorii corelată cu respectarea termenelor contractuale.

Contractul individual de muncă al persoanelor care ocupă funcţia de manager va fi suspendat de drept pe perioada exercitării mandatului, aceeaşi procedură urmând să fie aplicată şi în cazul contractului individual de muncă al persoanelor care ocupă funcţii de conducere specifice comitetului director.

Guvernul justifică ordonanţa prin necesitatea eficientizării serviciilor de asistenţă medicală şi evitarea unor "reale dificultăţți" în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi de conducere a spitalelor, făcând referire la problemele apărute în sistemul de asistenţă spitalicească din România, "ca urmare a managementului defectuos la nivelul unui număr însemnat de spitale", cu consecinţe directe în calitatea îngrijirilor medicale acordate populaţiei.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MS: Managerii spitalelor clinice care nu sunt medici mai pot conduce unitatea cel mult o lună.
 Vizualizări articol: 535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MS: Managerii spitalelor clinice care nu sunt medici mai pot conduce unitatea cel mult o lună0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei