Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 iun 2009 - Anul XIV, nr. 135 (4121)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nivelul 6 de pandemie indică răspândirea bolii, severitatea se calculează în funcţie de mortalitate

Vineri, 12 Iunie 2009 (15:46:43)

Nivelul 6 de pandemie indică faptul că în cel puţin două ţări vecine de pe două continente a fost înregistrată transmiterea virusului de la om la om, severitatea bolii fiind calculată însă în funcţie de rata mortalităţii, iar aceasta este acum de 0,55, adică la nivelul unu.

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală, Adrian Streinu Cercel, a explicat, vineri, pentru MEDIAFAX, că pentru a stabili severitatea boli există un index al severităţii pandemiei (PSI).

Potrivit profesorului Streinu Cercel, după ce OMS anunţă faza a şasea de pandemie, specialiştii încep calcularea PSI. Indexul Severităţii Pandemiei stabileşte rata fatalităţii cazurilor, numărul de decese prevăzut raportat la numărul bolnavilor confirmaţi.

Astfel, în index există cinci categorii, prima indicând o pandemie uşoară. Aceasta înseamnă că rata mortalităţii este sub 0,1%, iar decesele prevăzute în prima categorie, din totalul persoanelor la care s-a confirmat boala, oscilează între 3.300 şi 6.000.

La categoria a doua, rata fatalităţii cazurilor este de între 0,1% şi sub 0,5%, cu 6.500-26.000 de decese prevăzute. Pentru categoria a treia, rata fatalităţii cazurilor este cuprinsă între 0,5 şi până la 1%, cu 32.600-59.000 de decese prevăzute.

Categoria patru are rata de fatalitate cuprinsă între 1% şi până în 2%, cu între 65.000 şi 98.000 de decese prevăzute, iar categoria a cincea indică o pandemie severă, rata mortalităţii fiind de peste 2%.

În ultimul secol au fost mai multe pandemii, cea mai severă fiind gripa spaniolă din 1918, când au fost infectaţi un miliard de oameni şi au murit peste 50 de milioane de oameni.

Pandemia din 1918, cauzată de virusul gripal A subtipul H1N1, a avut indexul severităţii de peste 2,5 la sută, fiind încadrată în categoria 5.

Gripa asiatică din 1957, de tip AH2N2, şi cea din Hong Kong, din 1968-1969, de tip AH3N2, au avut rata de fatalitate sub 0,1%.

Pandemia din 2009 de tip AH1N1, cu 175 de decese din aproape 30.000 de cazuri confirmate în lume, are rata de fatalitate mai mică de 0,55%, încadrându-se astfel în categoria unu de severitate.

"Gripa sezonieră îmbolnăveşte anual în lume un miliard de oameni, din care decedează între 250.000 şi 500.000 de persoane, rata de fatalitate fiind mai mică de 0,05%", a mai spus Adrian Streinu Cercel.

Preşedintele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, a declarat, joi, că până în prezent virusul AH1N1 a arătat o severitate moderată. Ea a subliniat faptul că virusul se poate schimba cu rapiditate şi că se poate răspândi mai ales în ţările mai puţin dezvoltate.

"Niciun alt virus nu a fost observat atât de devreme şi nu a fost controlat atât de eficient până acum. Cu toate acestea ne confruntăm cu destule semne de întrebare în ceea ce priveşte acest virus. Ca toate virusurile de gripă, acesta se poate schimba foarte uşor. Acest virus va avea o severitate moderată. Pe baza dovezilor, cea mai mare majoritate a pacienţilor s-au recuperat rapid, chiar şi fără medicaţie. Simptomele apar la oameni tineri, adulţi", a mai spus Chan.

Ogranizaţia Mondială a Sănătăţii a revizuit în 2009 grila cu cele şase niveluri de alertă pandemică. Astfel, în faza I nu există riscul ca virusurile care circulă în natură să afecteze omul, în faza a II-a un virus care circulă la animalele domestice sau sălbatice ar putea să se transmită la om şi este astfel considerat factor de risc.

În faza a III-a un virus care circulă la animalele domestice sau sălbatice a cauzat îmbolnăviri sporadice la om. În faza a IV-a un virus gripal de tip uman sau animal se transmite de la om la om şi poate da epidemii la nivelul comunităţii.

În faza a V-a virusul gripal se transmite de la om la om în cel puţin două ţări dintr-o zonă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Această fază este un semnal puternic asupra faptului că o pandemie este iminentă.

Faza a VI-a, ultima, pandemia este declarată când în două ţări vecine de pe două continente a fost înregistrată transmiterea virusului de la om la om. În acest moment, în Europa există două ţări vecine - Spania şi Franţa - şi pe continentul american, alte două - SUA şi Mexic - în care virusul se transmite secundar, în comunitate.

Profesorul Streinu Cercel a spus că, analizând această situaţie, faza şase în pandemie nu indică severitatea unei boli, ci răspândirea ei.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nivelul 6 de pandemie indică răspândirea bolii, severitatea se calculează în funcţie de mortalitate.
 Vizualizări articol: 567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nivelul 6 de pandemie indică răspândirea bolii, severitatea se calculează în funcţie de mortalitate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei