Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 apr 2009 - Anul XIV, nr. 77 (4063)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele vor să discute, sâmbătă, cu premierul Boc despre interzicerea tichetelor de vacanţă

Vineri, 3 Aprilie 2009 (13:22:39)
Sindicatele vor să abordeze "foarte serios", la întâlnirea de sâmbătă cu Emil Boc, problema interzicerii tichetelor cadou şi a tichetelor de vacanţă, precizând că nu sunt de acord cu intenţia Guvernului, luată fără consultarea sindicatelor, şi spun că nu renunţă la un drept câştigat de bugetari.

Preşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a precizat, vineri, pentru MEDIAFAX, că nu susţine nicio limitare a drepturilor salariaţilor şi că nu este de acord cu această intenţie, pentru că reprezentanţii angajaţilor nu pot renunţa la un drept deja câştigat.

"Tichetele cadou şi cele de vacanţă trebuie acordate în continuare. Dacă această intenţie a Guvernului se adresează numai preşedinţilor de agenţii, cei din vârful piramidei, care oricum nu-şi fac concediul în România, suntem de acord, dar dacă se adresează tuturor salariaţilor, nu putem accepta", a subliniat Petcu.

La rândul său, vicepreşedintele CSDR, Aurel Cornea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că această intenţie este un nou abuz al Guvernului, deoarece această problemă trebuia discutată mai întâi cu partenerii sociali. "Acest lucru denotă şi o bâjbâială a Executivului, care este lipsit de profesionalism, pentru că, în urmă cu o lună a dat o ordonanţă prin care se acordă aceste tichete şi acum vrea să le taie", a spus Cornea.

Liderul CSDR a adăugat că, la întâlnirea de sâmbătă, cu prim-ministrul Emil Boc, sindicatele vor să abordeze "foarte serios această problemă".

Interzicerea acordării tichetelor cadou şi a tichetelor de vacanţă ar însemna o contradicţie şi nu ar face decât să prejudicieze sectorul turistic, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

În opinia liderului "Cartel Alfa", interzicerea acordării tichetelor cadou şi a tichetelor de vacanţă în sectorul bugetar ar fi o contradicţie, el explicând că tichetele de vacanţă se acordau ca formă de plată pentru primele de vacanţă.

"O asemenea ordonanţă dă o lipsă de coerenţă în gândirea logică", consideră Bogdan Hossu, precizând că tichetele acordate conform contractelor colective nu vor putea fi suspendate prin act normativ.

Preşedintele "Cartel Alfa" a mai spus că interzicerea acordării tichetelor de vacanţă va face ca sectorul turistic să piardă întrucât primele se vor da sub formă de bani cash, iar sistemul turistic va pierde mare parte din aceşti bani.

"E o aberaţie să le dai bani în loc să le dai tichete", a precizat Hossu.

El a mai spus că, luni, va explica reprezentanţilor Executivului că sunt incoerenţi şi nu fac decât să prejudicieze mecanismele deja existente, create tot de ei.

Guvernul intenţionează să interzică autorităţilor şi instituţiilor publice să acorde angajaţilor tichete cadou şi tichete de vacanţă, până la sfârşitul acestui an, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Interdicţia a fost deja inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

"Autorităţile şi instituţiile publice nu pot acorda tichete cadou şi tichete de vacanţă personalului din cadrul acestora, până la sfârşitul anului 2009", se arată în document.

Interdicţia va fi aplicată autorităţilor şi instituţiilor publice a căror finanţare se asigură integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale, din venituri proprii şi subvenţii acordate de la buget sau integral din venituri proprii.

Senatorii au adoptat, săptămâna trecută, ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a aprobat, în luna februarie, introducerea tichetelor de vacanţă.

Ordonanţa Guvernului, aflată în vigoare, prevede că instituţiile din sectorul bugetar pot emite tichete de vacanţă, cu valori nominale de 10, 20, 30, 40 şi 50 lei, urmând să plătească unităţilor afiliate cu care au încheiat contracte pentru decontarea tichetelor de vacanţă contravaloarea acestora, după prestarea serviciilor de turism.

Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaţilor sub formă de tichete de vacanţă este contravaloarea a şase salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.

Legea prevede că angajatul care a beneficiat de tichete de vacanţă nu mai beneficiază de prima de vacanţă în cursul anului respectiv sau de bilete de odihnă.

Sumele corespunzătoare tichetelor de vacanţă acordate de către angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit şi se deduc din baza impozabilă în cazul microintreprinderilor care au optat pentru plata impozitului pe profit.

Guvernul estima la acel moment că în 2009 aproximativ 100.000 de angajaţi ar putea beneficia de tichete de vacanţă, iar scutirile la impozite prevăzute de lege ar putea diminua cu 35.992.800 lei încasările la bugetul de stat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele vor să discute, sâmbătă, cu premierul Boc despre interzicerea tichetelor de vacanţă.
 Vizualizări articol: 363 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele vor să discute, sâmbătă, cu premierul Boc despre interzicerea tichetelor de vacanţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei