Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 mar 2009 - Anul XIV, nr. 71 (4057)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ridzi: Bugetele federaţiilor în 2009 sunt cel puţin la nivelul celor de anul trecut

Vineri, 27 Martie 2009 (15:29:49)
Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că bugetele federaţiilor pentru anul 2009 sunt cel puţin egale cu cele de anul trecut.

"Bugetele federaţiilor în anul 2009 sunt cel puţin la nivelul celor de anul trecut. Mă refer la primii bani pe care îi vor primi acum comparaţi cu suma totală de anul trecut. Întotdeauna o parte din sumă se opreşte şi se acordă în ultimul trimestru al anului. În plus, se poate observa că marea majoritate a federaţiilor a primit mai mulţi bani anul acesta decât anul trecut. S-au făcut numeroase speculaţii şi am văzut mulţi preşedinţi de federaţii care s-au plâns că bugetele au fost diminuate", a precizat Monica Iacob Ridzi.

Ministrul a afirmat că în cazul în care nu ar fi existat MTS ar fi fost aproape imposibil ca bugetul federaţiilor din acest an să fie comparabil cu cel de anul trecut, mai ales în situaţia crizei financiare la nivel mondial. "Cred că trebuie să ţinem cont de efortul pe care eu şi Ministerul Tineretului şi Sportului l-a făcut pentru a obţine bani mai mulţi. Dacă MTS nu ar fi existat vă asigur că era aproape imposibil ca bugetul să rămână comparabil cu anul trecut. Anul acesta am obţinut un buget mai mare chiar dacă este o situaţie de criză, situaţie care nu se manifestă doar în România, ci în toată lumea", a adăugat Iacob Ridzi.

Ministrul Tineretului şi Sportului a mai spus că pentru stabilirea bugetelor a fost analizată fiecare federaţie în parte şi s-a ţinut cont de mai multe criterii: "În stabilirea bugetelor am ţinut cont de mai multe criterii. Am făcut o analiză atentă a cererilor de finanţare depuse de toate federaţiile. Am ţinut cont de specificul fiecărei ramuri de sport, de potenţialul olimpic pe care îl au anumite federaţii, de faptul că ne aflăm în primul an al unui ciclu olimpic, de federaţiile care au competiţii foarte importante, cum este cea de haltere. Fiecare caz a fost analizat separat şi de aceea anumite federaţii au primit sume la nivelul bugetului de anul trecut, iar altele mai mult. Vă asigur că nicio federaţie nu a primit mai puţin decât are nevoie pentru a asigura continuitatea în pregătirea sportivilor de performanţă şi pentru a-şi finanţa competiţiile de anul acesta şi campionatele la care participă".

De asemenea, Monica Iacob Ridzi a menţionat că nu medaliile aduse de câtre federaţii au decis sumele alocate în buget. "Numărul de medalii nu este direct proporţional cu suma primită ca şi subvenţie de la bugetul statului. Sunt multe federaţii care acuză de multe ori MTS-ul în cazul în care obţin medalii mai puţine. Vreau să clarificăm acest lucru. De pregătirea sportivilor şi de cantonamentele sportivilor se ocupă strict federaţiile. Noi nu facem decât să le acordăm acele sume în baza cererilor pe care le depun federaţiile. În proporţie de 90 la sută sumele sunt acoperite de către bugetul statului prin MTS. Calendarul competiţional, numărul de loturi şi locaţiile de pregătire în care sunt trimise loturile respective, participarea sau neparticiparea la anumite competiţii nu o putem stabili noi, ci este strict responsabilitatea federaţiilor", a declarat ministrul. .

Ea a afirmat că federaţiile au fost ajutate de către Comitetul Olimpic şi Sportiv Român în luna ianuarie, când bugetul statului nu era stabilit, iar MTS nu a putut aloca niciun ban: "Toate ministerele au trecut prin această situaţie, nu doar MTS. Tocmai de aceea am rugat Comitetul Olimpic şi Sportiv Român să ne ajute, iar acesta a asigurat o mare parte din banii necesari în luna ianuarie, pentru pregătirea unor loturi olimpice şi participarea la anumite competiţii. S-au rezolvat toate problemele în acest sens şi am găsit soluţii pentru a deconta toate cheltuielile pe care federaţiile le-au avut în acea perioadă".

Secretarul de stat, Octavian Bellu, a spus că în stabilirea bugetelor s-a avut în vedere şi programele federaţiilor de a-şi promova sportul specific şi a dat ca exemplu FR Baschet. "La stabilirea bugetelor am avut în vedere şi proiectele de dezvoltare şi proiectele care ne-au dat un semnal pozitiv legat de promovarea unui anumit sport. Federaţia de baschet poate fi un model de a promova sportul respectiv în ţară. Sute de panouri mobile se află peste tot în ţară, şi alte sute sunt gata să plece şi să fie montate în diferite zone ale oraşelor şi chiar între blocuri. Am apreciat foarte mult acest aspect legat de sportul de masă. La alte federaţii nu au existat astfel de proiecte, dar am încercat să le încurajăm să îşi facă. Astfel ne dovedesc că îi interesează să aibă un număr cât mai mare de practicanţi care, în final, va duce şi la obţinerea unor rezultate mai bune la vârf", a declarat Bellu.

Secretarul de stat că au fost luate în considerare şi eventualele rectificări negative ale bugetului: "În acest buget s-a încercat stabilirea unui prag, pentru ca în viitor eventualele rectificări să nu afecteze pregătirea sportivilor, îndiferent de ce amploare vor fi acele rectificări. De aceea bugetul a fost gândit pentru a atenua efectele unor rectificări negative".

Octavian Bellu a precizat că eşecurile şi succesele din sport sunt responsabilitatea federaţiilor. "Ministerul Tineretului şi Sportului nu-şi asumă nici eşecul nici succesul federaţiilor. Noi suntem cei care administrăm banii publici şi îi îndreptăm către federaţii. Acolo este laboratorul medaliilor. De aceea şi eu cred că nu au fost la locul lor nişte evaluări făcute de unele federaţii care au spus că dacă nu au avut finanţare vor avea medalii mai puţine. La capitolul pregătire nici o federaţie nu a primit mai puţin faţă de anul trecut. Iar această încercare de a arunca răspunderea în altă parte decât acolo unde este de fapt mie mi se pare neproductivă", a afirmat secretarul de stat pe tema sportului.

Ministerul Tineretului şi Sportului a făcut publică lista cu bugetele acordate în anul 2009 celor 62 de federaţii sportive. Suma totală alocată de către stat pentru federaţiile sportive este de 89.920.000 de lei, cu aproape 3 milioane de lei mai mult decât banii acordaţi anul trecut.

Cei mai puţin bani au fost primiţi de către Federaţia Romănă de Aikido şi Federaţia Română de Scrable, 40.000 de lei, în vreme ce suma cea mai mare a fost direcţionată către Federaţia Română de Atletism, 14,6 milioane de lei.

Bugetele pentru federaţiile importante care au adus şi medalii olimpice pentru România sunt următoarele:

FR Baschet - 7.050.000 lei;

FR Box - 2.600.000 lei;

FR Canotaj - 7.150.000 lei;

FR Gimnastică - 4.100.000 lei;

FR Haltere - 3.540.000 lei;

FR Handbal - 5.500.000 lei;

FR Judo - 3.000.000 lei;

FR Kaiac-canoe - 3.600.000 lei;

FR Lupte - 3.700.000 lei;

FR Nataţie şi pentatlon modern - 2.110.000 lei;

FR Polo - 1.820.000 lei;

FR Rugby - 3.900.000 lei;

FR Scrimă - 3.760.000 lei;

FR Tenis - 2.520.000 lei;

FR Tenis de masă - 1.500.000 lei;

FR Tir sportiv - 2.000.000 lei;

FR Volei - 2.060.000 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ridzi: Bugetele federaţiilor în 2009 sunt cel puţin la nivelul celor de anul trecut.
 Vizualizări articol: 385 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ridzi: Bugetele federaţiilor în 2009 sunt cel puţin la nivelul celor de anul trecut0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei