Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 mar 2009 - Anul XIV, nr. 70 (4056)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale, pentru 2009, intră în vigoare la 1 aprilie

Joi, 26 Martie 2009 (15:45:29)
Contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2009 intră în vigoare la 1 aprilie, dată de la care spitalele vor fi obligate să afişeze cheltuielile pe site-ul MS, iar medicii de familie să lucreze în centrele de permanenţă după program.

Hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii de Guvern nr. 1714/2008 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2009 a fost aprobată, miercuri, în şedinţa de Guvern.

Astfel, la 1 aprilie, va intra în vigoare noul contract- cadru. Până la acea dată, vor fi elaborate și normele metodologice de aplicare ale acestuia.

Contractul-cadru este cel mai important document din sistemul de sănătate în care sunt stabilite, anual, condiţiiile contractării cu furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.

Contractul-cadru din 2009 cuprinde cele mai multe elemente de noutate în privinţa prescrierii medicamentelor, a relației contractuale dintre casele de asigurări de sănătate și furnizori, dar și în cadrul medicinii primare şi profilactice.

"Există o presiune suplimentară pe Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate în anul 2009, mai mult decât în anii precedenți. Eficiența în utilizarea fondurilor devine acum o necesitate presantă şi nu doar un obiectiv general al sistemului. Noile prevederi se adresează acestor probleme. Prin contractul-cadru aprobat vom îmbunătăţi şi accesul asiguraţilor la servicii medicale şi la medicamente gratuite şi compensate în tratamentul ambulatoriu, în special din mediul rural", a declarat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, citat într-un comunicat remis, joi.

Principalele modificări şi completări aduse contractul –cadru vizează că, începând cu 1 aprilie, prescrierea medicamentelor se va face sub forma denumirii comune internaţionale (DCI). Excepţie vor face cazurile justificate medical în fişa medicală a pacientului, situaţie în care medicul va prescrie medicamentele necesare pe denumire comercială, în concordanţă cu diagnosticul. În prezent, prescrierea medicamentelor se face numai sub forma denumirii comerciale. Prin această măsură se va îmbunătăţi accesul asiguraţilor la medicamente, procedura detaliată de prescriere pe DCI se va regăsi în normele metodologice ale contractului-cadru, potrivit comunicatului de presă.

Tot din 1 aprilie, farmaciile aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate vor avea obligaţia să elibereze numai medicamentul care dă preţul de referinţă în cadrul denumirii comune internationale prescris de medic. Cu acordul asiguratului însă, farmaciştii pot elibera şi alte medicamente din cadrul aceleiaşi denumiri comune internaţionale, cu excepţia cazurilor în care medicul prescrie medicamentele pe denumire comercială. Aceste reglementări vor îmbunătăţi accesul asiguraţilor la medicamente, prin diminuarea contribuţiei personale suportate de către aceştia.

În plus, noul contract cadru prevede obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a face publică lista furnizorilor cu care au încheiat contracte, precum şi valoarea de contract, şi la sediul acestora, nu numai prin afișare pe pagina web. Spitalele vor fi obligate, de asemenea, să afişeze cheltuielile efectuate în luna precedentă pe pagina web a Ministerului Sănătăţii, în primele trei zile lucrătoare ale lunii curente.

Prin această măsură se îmbunătăţeşte transparenţa activităţii spitalelor, coroborat cu obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a deconta activitatea acestora numai în condiţiile îndeplinirii de către spitale a obligaţiei menţionată mai sus, potrivit sursei citate.

De asemenea, furnizorii de servicii medicale de recuperare-reabilitare au posibilitatea să încheie contract de servicii atât cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială îşi au sediul, filiale sau puncte de lucru, cât şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor. În prezent se poate încheia contract numai cu una dintre casele de asigurări menţionate.

O altă noutate vizează obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a deconta contravaloarea serviciilor medicale paraclinice, numai dacă doctorii de familie/medicii de specialitate din ambulatoriu au competenţa legală necesară şi au în dotarea cabinetului aparatură medicală corespunzătoare pentru realizarea acestor servicii.

Pentru descurajarea furnizorilor care încălcă obligaţiile contractuale penalităţile au fost majorate de la 2%, 15% şi 20% la 10 %, 20% şi 30%. În cazul spitalelor, a furnizorilor de servicii medicale de urgenţă prespitalicească şi unităţilor sanitare de recuperare cu paturi, procentul aferent penalităţii aplicate la a treia constatare a nerespectării obligaţiilor contractuale a fost majorat de la 5% la 9%.

De asemenea, medicii de familie sunt obligaţi să lucreaze în centrele de permanenţă, pentru a asigura continuarea activităţii din aceste unităţi, în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale.

"Prin această măsură este asigurat accesul pacienţilor la servicii de asistența medicală primară, indiferent de oră şi de zonă, şi se se reduc numărul de cazuri cu evoluţie nefavorabilă şi decesele a căror producere este favorizată prin neasigurarea în timp util a asistenţei medicale. Un aviz consultativ în această direcție va fi înaintat MS de către Colegiul Medicilor din România", potrivit sursei citate.

Contractul cadru prevede, de asemenea, extinderea de la trei la şase luni a termenului maxim în care medicul de familie nou venit, care a încheiat contract de furnizare de servicii medicale pentru lista constituită până la data încheierii contractului, este obligat să înscrie numărul minim de asiguraţi şi persoane beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale, pentru 2009, intră în vigoare la 1 aprilie.
 Vizualizări articol: 548 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale, pentru 2009, intră în vigoare la 1 aprilie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei