Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 mar 2009 - Anul XIV, nr. 69 (4055)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FMI: Guvernul trebuie să revizuiască sistemul de salarii şi pensii, cu asistenţă externă

Miercuri, 25 Martie 2009 (13:56:04)

Guvernul trebuie să revizuiască, într-un interval de doi ani, cu asistenţă internaţională, sistemul de salarii şi pensii în sectorul public, precum şi procedurile de monitorizare şi control pentru companiile de stat, a declarat, miercuri, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

Potrivit oficialului FMI, salariile în sistemul public s-au dublat într-o perioadă de trei ani.

"Fondul de salarii a crescut mai mult decât dublu în ultimii trei ani. Acest trend de creştere nu este sustenabil şi creează o enormă presiune pe buget. Trebuie reformată structura sistemului public de salarii. Acest lucru nu înseamnă neapărat că salariaţii vor avea reduceri de venituri. Sistemul pentru stabilirea salariilor trebuie simplificat şi îmbunătăţit", a spus Franks.

El a explicat că autorităţile române trebuie să elaboreze legea salarizării unice, prin care să elimine practicile de plată a veniturilor pe bază de bonusuri şi prime.

"Va fi aplicat un sistem salarial care se va baza mai puţin pe bonusuri, care nu trebuie să depăşească 25% din salariu", a spus Franks.

El a arătat că Executivul va trebui să aplice, în acelaşi interval, o reformă a sistemului de pensii şi o lege a responsabilităţii fiscale, prin care să evite noi creşteri ale deficitului bugetar.

"Sistemul public de pensii va reprezenta o provocare fiscală enormă. Va fi o presiune mare pentru că din ce în ce mai multe persoane ies la pensie, iar tot mai puţini tineri intră pe piaţa muncii. Asta nu înseamnă că pensiile vor fi reduse. Este nevoie de reforma sistemului de pensii, de a modifica parametrii sistemului, pentru a fi sustenabil pe termen lung", a spus oficialul FMI.

Franks spune că presiunea pe sistemul fiscal va creşte, chiar dacă în 2009 nu va fi un deficit al fondului de pensii.

Surse participante la negocierile cu FMI au declarat marţi pentru MEDIAFAX că instituţia a convenit cu Guvernul "aproape îngheţarea" fondului public de salarii, autorităţile române având posibilitatea unor indexări punctuale, cu ajustări în compensare, pentru a nu depăşi limitele generale stabilite.

"S-a convenit, la ultimele negocieri, plafonarea la nivelul actual a întregului fond de salarii, adică toate salariile plătite de la buget, inclusiv autorităţi locale, instituţii publice, companii de stat şi regii. Fondul de salarii va fi aproape îngheţat în acest an. Se vor putea face indexări doar acolo unde sunt priorităţi, dar cu tăierea altor cheltuieli salariale, în sume egale. Condiţia FMI a fost la nivel general, lăsându-se libertatea autorităţilor de a stabili ajustările în interior", au afirmat sursele citate.

De asemenea, surse prezente la discuţii au declarat pentru MEDIAFAX miercuri că că pensiile vor fi indexate cu rata anuală a inflaţiei, urmând să se renunţe la ajustarea în funcţie de evoluţia salariului mediu pe economie, sistem practicat în prezent, pentru a echilibra pe termen mediu şi lung fondul de pensii, potrivit înţelegerii încheiate de autorităţile române cu FMI.

Modificarea va fi introdusă în următorii ani, iar decuplarea majorării pensiilor de evoluţia salariilor nu va avea efecte imediate, urmărindu-se în principal stabilizarea sistemului pe teremen lung.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FMI: Guvernul trebuie să revizuiască sistemul de salarii şi pensii, cu asistenţă externă.
 Vizualizări articol: 445 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FMI: Guvernul trebuie să revizuiască sistemul de salarii şi pensii, cu asistenţă externă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei