Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 feb 2009 - Anul XIV, nr. 43 (4029)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sesizată cu o excepţie de neconstituţionalitate, instanţa supremă repune pe rol dosarul Loteria I

Luni, 23 Februarie 2009 (15:38:48)
Instanţa supremă a repus pe rol, luni, dosarul Loteria I, în care George Copos este judecat pentru evaziune fiscală, pentru a se pronunţa referitor la o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de avocaţi în cadrul concluziilor scise privind trimiterea cazului la Judecătoria Sectorului 2, .

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trebuia să ia o decizie, luni, cu privire la declinarea dosarului Loteria I la Judecătoria Sectorului 2, pe motiv că omul de afaceri nu mai are calitate de parlamentar.

Decizia nu a putut fi luată pentru că, după şedinţa din 29 ianuarie, odată cu depunerea concluziilor scrise referitor la problema declinării, avocaţii au ridicat o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la care instanţa este obligată să se pronunţe. Judecătorii instanţei supreme se vor pronunţa, în 10 martie, cu privire la această excepţie.

Astfel, avocatul lui George Copos a susţinut că articolul care ar fi în contradicţie cu prevederile constituţionale este articolul 40 din Codul de procedură penală referitor la competenţa în caz de schimbare a calităţii inculpatului.

Avocatul a criticat literele a) şi b) ale acestui articol, potrivit cărora instanţa rămâne competentă să judece chiar dacă inculpatul, după săvârşirea infracţiunii, nu mai are o anumită calitate, în cazurile când fapta are legătură cu atribuţiile de serviciu ale fătuitorului sau când s-a dat o hotărâre în primă instanţă.

Potrivit avocatului, aceste prevederi le încalcă şi pe cele interne, şi pe cele europene.

La termenul din 29 ianuarie, procurorul DNA a cerut instanţei supreme trimiterea dosarului "Loteria I" la Judecătoria Sectorului 2.

Atunci, apărătorul lui Copos le-a spus magistraţilor că dosarul nu poate fi trimis la Judecătorie, problema competenţei fiind tranşată la sfârşitul anului 2007, când s-a a decis restituirea cauzei la procurorii DNA în vederea refacerii actelor de urmărire penală.

De asemenea, avocatul lui Copos a spus că legea prevede că, în cazul schimbării calităţii inculpatului, competenţa revine aceleiaşi instanţe, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dacă s-a dat o hotărâre în primă instanţă.

"Când competenţa instanţei este determinată de calitatea inculpatului, instanţa ramâne competentă să judece chiar dacă inculpatul, după savârşirea infracţiunii, nu mai are acea calitate, în cazurile când: a) fapta are legatura cu atribuţiile de serviciu ale făptuitorului; b) s-a dat o hotarâre în primă instanţă", potrivit articolului invocat de apărarea lui Copos.

Pentru aceste motive, avocatul lui Copos a cerut instanţei să respingă cererea procurorului DNA şi să judece în continuare dosarul clientului său.

În dosarul Loteria I, alături de George Copos au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală Gilio Giuzepe Roza (acţionar la Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan, administrator unic, director la societatea Rom Tour G.M. Impex şi membru fondator al Fundaţiei "ProRapid") şi Stelian Ioan Raţiu (administrator la firma Transilvania International).

Totodată, au fost deferiţi justiţiei Nicolae Cristea (fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română, membru fondator al Fundaţiei ProRapid) şi Gabriel Rogoveanu (agent imobiliar la firma Euroest Invest), pentru complicitate la evaziune fiscală.

George Copos şi-a dat demisia din funcţia de vicepremier în 1 iunie 2006.

Între timp, procurorii DNA au mai deferit justiţiei şi dosarul Loteria II, în care Gheorghe Copos, Camelia Voiculescu şi Sorin Pantiş, alături de alte 10 persoane, sunt acuzaţi de manipulare a pieţei de capital. Acest proces se află pe rolul Tribunalului Bucureşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sesizată cu o excepţie de neconstituţionalitate, instanţa supremă repune pe rol dosarul Loteria I.
 Vizualizări articol: 412 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Sesizată cu o excepţie de neconstituţionalitate, instanţa supremă repune pe rol dosarul Loteria I1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei