Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 feb 2009 - Anul XIV, nr. 41 (4027)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Parlamentarii au votat bugetul Educaţiei cu amendamentele adoptate de comisiile de buget

Vineri, 20 Februarie 2009 (13:48:23)

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, vineri, cu 203 voturi "pentru" şi 57 "împotrivă", bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, fiind acceptate doar amendamentele adoptate cuprinse în raportul comisiilor de buget.

Toate amendamentele propuse de liberali, în principal referitoare la reabilitare de şcoli, respinse de comisii, au fost respinse prin vot.

Bugetul adoptat de parlamentari prevede suplimentarea bugetului MECI, pentru finanţarea programelor de cercetare, cu peste 20.000.000 lei, prin diminuarea corespunzătoare a bugetului Senatului, al Camerei Deputaţilor şi al Cancelariei primului-ministru.

Potrivit amendamentului propus de comisiile pentru buget finanţe, bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, a fost majorat, la capitolul "Cercetare fundamentală şi cercetare dezvoltare", cu suma 20.210.000 lei prin diminuarea bugetului Senatului cu 8.900 lei, al Camerei Deputaţilor cu 10.652 lei şi cel al Cancelariei primului-ministru cu 658.000 lei.

Un alt amendament adoptat de parlamentari prevede realocarea sumei de 1.000.000 lei de la capitolul "Subvenţii pentru instituţii publice" - Camine şi cantine pentru studenţi către Agenţia de credit pentru studenţii din instituţiile de învăţământ superior de stat şi particular. Amendamentul, propus plenului de membrii comisiilor pentru buget şi deputatul Merka Adrian Miroslav, ar urma să asigure, potrivit iniţiatorilor, fondurile necesare începerii activităţii acestei agenţii.

Pentru asigurarea fondurilor necesare implementării, începând cu anul 2009, a Fondului de dezvoltare instituţională, parlamentarii au decis să aloce 1.000.000 lei, prin diminuarea cu aceeaşi sumă a alineatului "Finanţarea de bază a învăţământului superior".

Un alt amendament adoptat de comisiile pentru buget-finanţe şi însuşit de plen prevede suplimentarea creditelor de angajament pentru anul 2009 înscrise în bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, cu suma de 620.000.000 lei la Programul "Creşterea competitivităţii economice prin cercetare inovare", amendamentul având drept scop asigurarea posibilităţii încheierii de contracte pentru cercetare, dezvoltare, inovare în anul 2009.

Potrivit unui alt amendament, se suplimentează bugetului Ministrului Educaţiei cu suma de 33.495.000 lei la capitolul "Învăţământ" ("Active financiare" şi "Active fixe") fiind nominalizate unităţile de învăţământ preuniversitar de stat care beneficiază de finanţare din bugetul Ministerului Educaţiei. Sursa de finanţare, în acest caz, este Fondul Naţional de Dezvoltare.

Bugetul ministerului a mai fost suplimentat, la capitolul "Cultură, recreere şi religie", cu 95.000 lei, bani destinaţi Clubului Sportiv Universitar Sibiu, sursa de finanţare fiind Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, amendamentul fiind adoptat pentru susţinerea secţiei de baschet a clubului.

Parlamentarii au respins un număr de peste 600 de amendamente, care primiseră aviz negativ de la Comisiile pentru buget-finanţe ale Parlamentului, amendamente ce se refereau la construirea, finalizarea sau reabilitarea unor şcoli, grădiniţe, la finanţare unor activităţi de cercetare.

În cursul dezbaterilor, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, i-a implorat, vineri, pe senatori şi deputaţi să adopte mai repede bugetul pentru acest minister, după ce parlamentarii puterii şi cei ai opoziţiei au discutat, în contradictoriu, circa două ore pe chestiuni de procedură.

"Cu acelaşi respect cu care ieri m-am adresat dumneavoastră, vin din nou şi vă rog, daţi un buget. Nu cred că trebuie să facem şcoli pentru primarii liberali, PSD-işti sau mai ştiu ce alt partid. trebuie să facem şcoli pentru copiii care învaţă acolo şi cred că acest lucru este extraordinar de important şi, vă implor, să terminăm acest buget mai repede, ca banii să ajungă la şcoli, să fie timp pentru licitaţii şi să putem termina şcolile la 15 septembrie", a arătat ea.

Referitor la unele dintre amendamentele propuse de liberali, Andronescu a spus că nu au nicio egătură cu realitatea şcolii şi cu sumele propuse.

"Ca să putem să facem într-adevăr ceea ce este necesar acolo, fiecare şcoală trebuie evaluată, fiecare lucrare trebuie să fie cântărită şi ministrul va face acestă evaluare şi va da şcolilor, în funcţie de urgenţă, fondurile necesare", a menţionat ea.

În replică, deputatul PNL Călin Popescu Tăriceanu a arătat că şi liberalii vor ca acest buget să fie adoptat cât mai repede.

"În loc să stăm în aceste discuţii, care până la urmă ar putea fi considerate sterile, (...) în tot acest timp, în mod foarte simplu, amendamentele pe care colegii mei le-au depus să fie trecute în revistă şi admise sau respinse de votul majoritar", a opinat el. Susţinând că Parlamentul este cea mai puternică platformă de dezbatere politică democratică, Tăriceanu a spus că pe nimeni nu trebuie să deranjeze faptul că la buget o să se stea o oră în plus, poate, "timp efectiv pentru dezbateri".

Menţionând că sistemul uninominal leagă parlamentarul de colegiul lui, Tăriceanu a arătat că este absolut justificat ca fiecare dintre parlamentari să încerce să promoveze proiectele care sunt utile pentru comunitatea sa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parlamentarii au votat bugetul Educaţiei cu amendamentele adoptate de comisiile de buget.
 Vizualizări articol: 591 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Parlamentarii au votat bugetul Educaţiei cu amendamentele adoptate de comisiile de buget0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei