Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 ian 2009 - Anul XIV, nr. 6 (3992)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Inflaţia pentru 2008 s-a plasat cu două puncte peste intervalul ţintit de BNR - analişti

Duminică, 11 Ianuarie 2009 (14:14:02)
Inflaţia din 2008 s-a situat între 6,5% şi 6,9%, aproape de cea mai recentă prognoză a BNR, de 6,7%, dar cu două puncte peste intervalul ţintit, în contextul în care deprecierea leului din ultima parte a anului a anulat efectele pozitive ale ieftinirii produselor nealimentare, spun analiştii.

Estimările analiştilor privind inflaţia în decembrie se situează între 0,48% şi 0,8% în termeni lunari şi între 6,5% şi 6,9% pentru întreg anul 2008, potrivit unui sondaj realizat de MEDIAFAX în rândul a şase economişti.

Astfel, economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, şi Nicolae Chidesciuc, economist la ING Bank România, apreciază că rata inflaţiei s-a situat în decembrie la 0,6% şi a închis anul 2008 la un nivel de 6,7%.

"În decembrie, în primul rând avem efectele evoluţiei cursului. În plus, avem, în mod normal, un ritm de creştere a preţurilor de consum mai mare din cauza cererii destul de mari", a spus Dumitru.

Chidesciuc consideră că efecte favorabile asupra inflaţiei au existat din scăderea preţului petrolului pe plan internaţional, care au fost însă contracarate de deprecierea leului.

Referitor la inflaţia din luna ianuarie, economistul-şef al Raiffeisen consideră că rata va fi mare, din cauza deprecierii mai accentuate a leului, dar spune că este greu de anticipat nivelul la care se va situa întrucât trebuie luat în considerare şi efectul favorabil al combustibililor.

Pentru acest an, Dumitru estimează că rata anuală a inflaţiei se va situa la 4,5%.

Şi Chidesciuc este de părere că este probabil ca inflaţia să crească uşor în ianuarie faţă de decembrie, dar şi la nivelul întregului an, până la 7,6% în decembrie 2009.

De asemenea, Lucian Anghel, economist-şef al BCR, estimează o uşoară scădere a ratei anuale a inflaţiei în luna decembrie 2008 comparativ cu nivelul din noiembrie, ca urmare a efectelui pozitiv de pe segmentul produselor nealimentare, inclusiv scăderea preţurilor combustibililor şi al celor auto, precum şi efectului de bază.

Economistul a precizat că deprecierea leului a avut un impact negativ asupra inflaţiei din luna decembrie şi probabil va afecta şi evoluţia preţurilor din ianuarie.

"E clar că efectul (asupra inflaţiei din ianuarie - n.r.) va fi negativ. Totuşi, cred că nu trebuie să ne aşteptăm la continuarea deprecierii. Vor fi şi corecţii ale cursului. Ritmul actual de depreciere este nesustenabil", a spus Anghel.

El estimează o rată a inflaţiei de 0,5-0,6% pentru decembrie şi de 6,5-6,7% pentru întregul an 2008.

Mihai Brătăşanu, dealer la Romexterra Bank, consideră că inflaţia din luna decembrie a fost influenţată în mod negativ cel mai mult pe segmentul serviciilor, din cauza deprecierii cursului.

"Segmentul mărfurilor nealimentare va reprezenta probabil un factor pozitiv pentru inflaţia din luna decembrie, care se va situa la 0,48% în termeni lunari şi 6,57% în termeni anuali", a spus Brătăşanu.

El afirmă că inflaţia din luna ianuarie va fi afectată în mod "substanţial" de deprecierea leului, dar va fi influentaţă pozitiv de efectul de bază din prima partea a anului trecut.

Brătăşanu estimează că inflaţia se va situa la 3,4% la nivelul întregului an.

Economistul-şef al BRD, Florian Libocor, este cel mai pesimist dintre analiştii intervievaţi de MEDIAFAX şi apreciază că inflaţia s-a situat la 0,8% în decembrie, ceea ce va conduce la o rată anuală de circa 6,9% în 2008.

"Consumul populaţiei, consumul guvernamental şi deprecierea leului sunt factorii care au stimulat inflaţia", a spus Libocor.

El a menţionat că evoluţia monedei naţionale continuă să aibă un rol important în modelarea comportamentului preţurilor de consum şi că "este de aşteptat" ca un leu depreciat să stimuleze inflaţia din luna ianuarie, până la o rată lunară de 1% şi una anuală de "uşor peste" 7%.

La nivelul anului 2009, Libocor estimează că o inflaţie anuală de 5% şi o rată medie de 5,8%.

Cătălina Constantinescu, economist la RBS, este unul dintre cei mai optimişti analişti şi estimează că inflaţia din luna decembrie a fost influenţată negativ de cursul de schimb şi în mod pozitiv de scăderea preţurilor la combustibili.

Ea estimează că inflaţia s-a plasat la 6,5% în 2008, dar că se va reduce la 6,4% în ianuarie şi la 4,4% la finele acestui an.

Institutul Naţional de Statistică (INS) va publica, marţi, 13 ianuarie, datele privind evoluţia indicelui preţurilor de consum în luna decembrie şi în anul 2008.

În luna noiembrie, ritmul de creştere a preţurilor de consum s-a redus la 0,32%, faţă de 1,06% în octombrie, cele mai mari scumpiri înregistrându-se la alimente, în timp ce pe ansamblul mărfurilor nealimentare preţurile s-au menţinut la nivelul din luna anterioară. Inflaţia anuală a încetinit de la la 7,39% la 6,74%.

Ţinta de inflaţie stabilită de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 3,8% (plus/minus un punct) pentru 2008, iar pentru acest an intervalul de variaţie se centrează la 3,5%.

Banca centrală nu a anunţat, încă, ţinta pentru 2010, care va fi stabilită în perioada următoare împreună cu Guvernul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inflaţia pentru 2008 s-a plasat cu două puncte peste intervalul ţintit de BNR - analişti.
 Vizualizări articol: 610 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inflaţia pentru 2008 s-a plasat cu două puncte peste intervalul ţintit de BNR - analişti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei