Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 dec 2008 - Anul XIII, nr. 286 (3967)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Noul Cod Penal incriminează insultele aduse poliţiştilor şi magistraţilor în anchete şi procese

Joi, 4 Decembrie 2008 (18:16:33)
Guvernul a adoptat, joi, proiectul Codului Penal şi pe cel al Codului de Procedură Penală, instituind infracţiunea de sfidare a organelor judiciare în cazul în care o persoană în curs de cercetare sau judecată aduce insulte sau ameninţări poliţiştilor, procurorilor sau magistraţilor.

"Am incriminat fapta de a profera cuvinte insultătoare, obscene sau ameninţări la adresa magistraţilor sau organelor de cercetare penală de către persoanele care participă la o procedură în faţa acestora sau asistă la o procedură. Este vorba ca subiect activ al infracţiunii doar de persoane care participă sau asistă la astfel de proceduri, iar subiectele pasive sunt magistraţii sau organele de cercetare penală", a declarat, la Guvern, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

El a arătat că nu poate fi considerată insultă o critică sau o acuză bazată pe argumente sau stări de fapt, adusă organelor juridice şi, prin urmare, această modificare a Codului Penal "nu are nicio legătura cu presa", fiind circumscrisă strict procedurilor judiciare.

Predoiu a arătat că măsura a fost luată în urma semnalelor foarte dese primite din sistem cu privire la acte ale unor indivizi sau inculpaţi de a profera ameninţări la adresa magistraţilor. Pentru astfel de fapte se prevăd pedepse cu închisoarea de la trei luni la un an sau amendă.

Guvernul a modificat, joi, şi Legea privind taxele de timbru pentru a pune în acord această reglementare cu recenta lege de aprobare a Ordonanţei privind ajutorul public judiciar.

Predoiu a arătat că aceste proiecte de lege erau necesare pentru respectarea obligaţiilor asumate în mecanismul de cooperare şi verificare instituit cu Comisia Europeană. O misiune de evaluare preliminară a Comisiei Europene va începe de luni o vizită în România în vederea elaborării raportului de ţară la începutul anului viitor.

În urmă cu o săptămână, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat proiectele de Cod Penal şi de Procedura Penală, însă membrii Consiliului au adus unele amendamente.

Judecătorul Dan Lupaşcu, membru şi preşedintele Comisiei juridice din CSM, a arătat că proiectele de coduri elaborate de Ministerul Justiţiei nu pot fi puse în aplicare mai devreme de trei sau patru, ori chiar mai mulţi ani.

"Apar instituţii noi, precum judecătorul de drepturi şi libertăţi şi judecătorul de cameră preliminară, de inspiraţie europeană. S-ar putea să meargă, s-ar putea să nu meargă la noi, în orice caz, dacă acest cod, ca şi Codul de procedură civilă, s-ar aplica de mâine, în mod evident sistemul juridic s-ar bloca. Aceste coduri nu este posibil, în opinia Consiliului, să fie puse în aplicare mai devreme de trei-patru sau chiar mai mulţi ani. Sigur că ele trebuie însoţite de un studiu de impact de măsuri organizatorice", a susţinut Lupaşcu.

Dan Lupaşcu, fost preşedinte al CSM, a afirmat că, dacă s-ar merge pe formula din noile coduri, schema personalului de judecători şi personal auxiliar de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) ar trebui triplată sau chiar mărită de patru, cinci ori.

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar urma să judece în fond şi toate recursurile în casaţie, ar urma să judece şi apelurile, ceea ce este o inovaţie pentru istoria Înaltei Curţi", a spus Lupaşcu.

Observaţiile prezentate de judecătorul Dan Lupaşcu au fost agreate de majoritatea membrilor CSM.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noul Cod Penal incriminează insultele aduse poliţiştilor şi magistraţilor în anchete şi procese.
 Vizualizări articol: 409 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noul Cod Penal incriminează insultele aduse poliţiştilor şi magistraţilor în anchete şi procese0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei