Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 nov 2008 - Anul XIII, nr. 279 (3960)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Producătorii de legume cer Ministerului Agriculturii creşterea subvenţiilor cu zece mil. lei

Miercuri, 26 Noiembrie 2008 (16:38:20)

Producătorii de legume cer Ministerului Agriculturii să suplimenteze subvenţiile cu 9,9 milioane de lei, pentru producţia din sere încălzite, întrucât fondurile alocate acestui sector, de 22 milioane lei, s-au dovedit insuficiente şi au fost epuizate.

Pentru acest an era prevăzută subvenţionarea unei cantităţi de 36.700 de tone de legume produse în sere încălzite, cu 600 de lei pe tonă, valoarea totală a sprijinului financiar fiind de 22 de milioane de lei. Producţia realizată a fost însă mult mai mare, iar subvenţiile insuficiente.

"În acest an pentru producţia de legume în sere încălzite s-a alocat o subvenţie de 600 de lei pe tonă, care a dus la o creştere a producţiei cu peste 40% faţă de nivelul de 36.700 tone de legume preconizat a fi susţinut din subvenţii. Bugetul alocat pentru acest an a fost de 22 milioane lei, însă el a fost depăşit cu peste 45%, respectiv 9,9 milioane lei, sumă pe care Ministerul Agriculturii nu a acoperit-o pe motiv că nu a găsit încă soluţii de finanţare", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Aurel Tănase, directorul general al organizaţiei interprofesionale Prodcom Legume-Fructe.

El a adăugat că Ministerul Agriculturii a plătit subvenţiile pe anul trecut cu banii alocaţi în bugetul pentru 2008, iar în acest an a folosit sumele disponibile pentru 2009. Anul viitor producătorii de legume ar putea să nu mai beneficieze de sprijin, întrucât fondurile au fost deja cheltuite, a spus Tănase.

"Este vorba de un ajutor de stat, cu un anumit plafon pe an, care a fost atins. Am încercat şi încercăm să obţinem fonduri suplimentare. Ei (producătorii de legume - n.r.) ştiau de la început care este suma alocată. Încercăm să rezolvăm cu Comisia Europeană, să vedem dacă reuşim", a declarat subsecratrul de stat din Ministerul Agriculturii Mihaela Luca.

Investiţiile pentru modernizarea serelor erau necesare, întrucât majoritatea acestora au o vechime de peste 40 de ani.

Potrivit datelor organizaţiei interprofesionale, în 1989 suprafaţa de sere încălzite în România era de 2.465 hectare, realizând o producţie de 300.000 tone de roşii, castraveţi, verdeţuri, dintre care peste 200.000 de tone erau exportate în state ca Austria, Germania, Olanda, Polonia.

Suprafaţa de sere încălzite a scăzut semnificativ în ultimii 18 ani, ajungând la circa 210 hectare în 2008, cu o producţie de 70.000 de tone. În aceste unităţi lucrează peste 1.500 salariaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Producătorii de legume cer Ministerului Agriculturii creşterea subvenţiilor cu zece mil. lei.
 Vizualizări articol: 560 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Producătorii de legume cer Ministerului Agriculturii creşterea subvenţiilor cu zece mil. lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei