Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 nov 2008 - Anul XIII, nr. 279 (3960)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Federaţia Asociaţiilor de Părinţi cere decalarea vaccinării HPV, până află beneficiile acestuia

Miercuri, 26 Noiembrie 2008 (16:36:45)
Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar solicită Ministerului Sănătăţii Publice decalarea vaccinării fetiţelor de clasa a IV-a cu vaccinul Gardsil (Silgard) pentru a se informa despre beneficiile imunizării HPV.

"Pentru a putea decide ce este mai bine pentru copiii noştri este necesar a fi informaţi corect şi complet asupra riscurilor care sunt ca urmare a efectuării acestui vaccin. Considerăm că atâta timp cât această campanie nu a fost pregătită, specialiştii nu au ajuns în şcoli, cu mici excepţii în ultima zi înainte de demararea programului, au fost încălcate drepturile omului cu privire la informare. Părinţii sunt puşi în situaţia să decidă pentru viaţa copiilor lor de 10 ani fără să cunoască mai multe aspecte legate de vaccin", se arată într-un comunicat de miercuri al Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar.

Potrivit părinţilor din această federaţie, o campanie solidă şi corectă de informare a lor trebuia obligatoriu să se desfăşoare mult înainte de începerea acţiunii de imunizare.

"Părinţii sunt total lipsiţi de informare (sau chiar dezinformaţi), iar cele 100.000 de fetiţe nu se pot apăra singure. Nimic nu a împiedicat Ministerul Sănătăţii să desfăşoare o campanie de informare în şcoli, cu participarea unor specialişti care să se asigure că fiecare părinte a primit absolut toate informaţiile legate de vaccin şi că va putea decide în cunoştinţă de cauză. Inexistenţa unei astfel de campanii de informare lasă câmp liber oricăror interpretări - inclusiv cele privind posibila folosire a copiilor români drept cobai, pentru acest vaccin insuficient testat la nivel mondial", a mai spus sursa citată.

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar spune că "se prea poate ca vaccinul să se dovedească a fi benefic, dar fiecare are dreptul la informaţie".

Mai mult, preşedintele federaţiei, Mihaela Gună, a spus că, joi la prânz, la sediul Ministerului Sănătăţii va avea o întâlnire pentru informare cu profesorul Adrian Streinu Cercel, dar cere, totodată, să fie prezent şi preşedintele Societăţii Române de Epidemologie Geza Molnar.

Medicii de familie din Capitală şi Ilfov recomandă părinţilor să-şi vaccineze fetele împotriva cancerului de col uterin, întrucât au fost deja imunizate peste 15 milioane de femei din Europa şi SUA şi nu au fost semnalate incidente majore, cele câteva decese neavând legătură cu respectivele produse.

Asociaţia Medicilor de Familie din Bucureşti-Ilfov a organizat, miercuri, o conferinţă de presă pentru a prezenta eficacitatea vaccinului împotriva cancerului de col uterin şi pentru a elimina suspiciunile părinţilor privind campania de imunizare a fetiţelor din clasele a IV-a , dar şi pentru a face apel la societatea civilă să nu mai creadă în părerile celor fără pregătire de specialitate sau care nu au citit niciun material ştiinţific elaborat de către autorităţile internaţionale din SUA şi Europa care aprobă comercializare medicamentelor.

Potrivit statisticilor prezentate de doctorul Cristian Sever Oană, în Romania, din 100.000 de femei, 10 fac cancer de col uterin, iar trei mor din cauza acestei maladii.

"Din nefericire, vârsta la care apare cancerul de col uterin a scăzut foarte mult, astfel că cinci la sută dintre femei cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani au fost depistate cu această maladie", a mai spus Oană.

Acesta a precizat că fetiţele care nu fac acum vaccin pentru că nu le lasă mamele lor ar putea fi vaccinate mai târziu, la 14-16 ani, când vor putea decide singure acest lucru. Pentru părinţii care refuză vaccinarea, medicul Oană recomandă să facă asigurare suplimentară de sănătate, pentru ca să plătescă tratamentul fetelor lor în cazul în care se vor îmbolnăvi.

Campania de vaccinare a elevelor de clasa a IV-a împotriva cancerului de col uterin, care se va desfăşura în şcoli şi în care sunt cuprinse aproximativ 110.000 de eleve, a început luni. Vaccinul se va administra în trei doze, pe o perioadă de şase luni, prima doză până la jumătatea lunii decembrie, cea de-a doua în cursul lunii ianuarie 2009, iar ultima în luna mai.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, preciza că niciun copil nu va fi vaccinat dacă părinţii acestuia nu îşi dau acordul scris în acest sens. Astfel, în cel mai scurt timp, unităţile de învăţământ trebuie să organizeze şedinţe cu părinţii, la care vor fi invitaţi şi medici, pentru a-i informa despre campania de vaccinare, dar şi despre riscurile existente în cazul nevaccinării.

"Părinţii care refuză vaccinarea trebuie să completeze o declaraţie de refuz şi în acest caz ei vor fi singurii responsabili de ce se va întâmpla în viitor cu copilul lor", explica ministrul Sănătăţii.

Totodată, Nicolăescu a precizat că Direcţiile de Sănătate Publică vor trebui să înregistreze copiii nevaccinaţi şi motivele şi a solicitat autorităţilor locale responsabile tratarea în mod diferenţiat şi cu prioritate a comunităţilor specifice care refuză de obicei vaccinarea.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că vaccinul va fi făcut de medici specialişti de la Direcţiile de Sănătate Publică, nu de cadrele medicale din şcoală, iar în contractul cadru din 2009, această activitate va fi regândită.

Directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, Adrian Streinu Cercel, declara că nu există relaţie de cauzalitate între deces şi vaccinul împotriva acestei boli.

Potrivit lui Adrian Streinu Cercel, vaccinarea împotriva cancerului de col uterin nu pesupune riscuri. "Nu mă aştept la reacţii adverse", a spus Streinu Cercel, precizând că singurele reacţii adverse care ar putea să apară constau în înroşire, durere, inflamaţie, vânătăi, prurit la locul înţepăturii sau febră.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Federaţia Asociaţiilor de Părinţi cere decalarea vaccinării HPV, până află beneficiile acestuia .
 Vizualizări articol: 548 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Federaţia Asociaţiilor de Părinţi cere decalarea vaccinării HPV, până află beneficiile acestuia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei