Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 nov 2008 - Anul XIII, nr. 273 (3954)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Năstase: România ultimilor ani, condusă după Codul Zambaccian, mai puţin după Codul Penal sau Civil

Miercuri, 19 Noiembrie 2008 (18:12:22)
Fostul premier Adrian Năstase şi-a lansat, miercuri, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus, volumul doi din "Codul Zambaccian", el apreciind, în discursul de prezentare, că România ultimilor ani a fost condusă după Codul Zambaccian şi mai puţin după Codul Penal sau Civil.

Năstase a făcut, astfel, aluzie la subtitlul volumului doi al "Codului Zambaccian", respectiv "Termo-panem et circenses", care parafrazează un celebru dicton latin, respectiv "pâine şi circ", şi face trimitere, printr-un joc de cuvinte, la nu mai puţin celebrele termopane de care a fost legat numele său.

"Răsfoită în grabă, cartea aceasta pare o descriere a României ultimilor doi ani, dar trebuie să vă mărturisesc că este, mai curând, o carte despre mine. Veţi spune din nou că sunt egocentric, că sunt, poate, arogant", şi-a început Năstase prezentarea cărţii, precizând, însă, că a fost "mai deschis şi mai direct", în scrierea textelor cuprinse în volum, decât mulţi politicieni care scriu rezervat despre personalitatea sau sentimentele lor.

Năstase arată, de asemenea, în prefaţa volumului secund al "Codulul Zambaccian", că acestă carte "continuă călătoria" pe care "cu toţii", am început-o acum patru ani prin "lumea" lui Traian Băsescu.

"Este, în fond, o carte tristă despre circ (...) În primul volum propuneam ideea unei realităţi româneşti codate. Ai nevoie de o cheie ca să înţelegi cu adevărat ce se petrece, ca să treci cu privirea prin perdeaua de fum. Codul era: sunt momente când trebuie să înveţi din greşeli şi să te lupţi să rămâi de partea cea bună, chiar dacă asta te face să pierzi. (...) Volumul doi prezintă un spectacol care continuă la infinit chiar dacă cei din sală ştiu trucurile, simt de la distanţă mirosul lacrimilor false şi nu mai aplaudă", arată Năstase în prefaţa volumului doi.

El arată, totodată, că lumea românească de astăzi este caracterizată într-un fel aparte de circ, politicienii oferind circ folosindu-se pe ei înşişi în "arena electronică a televizoarelor"."(Politicienii, n.r.) transformă viaţa de fiecare zi a omului obişnuit într-o arenă de circ în care clovnii fac tumbe ca să nu te lase să priveşti împrejur. Circul românesc de azi nu presupune şi pâine. Este prescris şi administrat în locul ei", precizează Năstase.

La lansarea volumului au participat şi rostit discursuri academicienii Augustin Buzura şi Răzvan Theodorescu, analistul politic Bogdan Teodorescu şi realizatorul tv. Radu Cazan. Năstase a fost însoţit de Dana, soţia sa, precum şi de Andrei, unul dintre cei doi fii. După discursuri, el a acordat autografe celor care şi-au procurat cartea.

"Codul Zambaccian 2 – Termo-panem et circenses" cuprinde editorialele publicate de Adrian Năstase, în Jurnalul Naţional, în perioada 14 iunie 2006 – 3 septembrie 2008.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Năstase: România ultimilor ani, condusă după Codul Zambaccian, mai puţin după Codul Penal sau Civil.
 Vizualizări articol: 426 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Năstase: România ultimilor ani, condusă după Codul Zambaccian, mai puţin după Codul Penal sau Civil5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei