Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 nov 2008 - Anul XIII, nr. 268 (3949)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul extinde categoria de beneficiari ai rentei viagere agricole

Joi, 13 Noiembrie 2008 (18:08:01)
Renta viageră agricolă va fi acordată şi persoanelor în vârstă de peste 62 de ani cărora li s-a validat cererea de reconstituire a dreptului de proprietate, dar au optat irevocabil pentru despăgubirile plătite de către investitor, a decis Guvernul prin extinderea categoriei de beneficiari.

Decizia a fost luată printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată, miercuri, de Guvern.

Legislaţia actuală defineşte rentierul agricol ca persoana fizică în vârstă de peste 62 de ani care nu are şi nu va deţine în proprietate, cumulativ în timp, mai mult de 10 hectare de teren agricol extravilan, pe care le înstrăinează prin acte între vii sau le arendează, total sau parţial, primind de la Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă carnetul de rentier agricol.

De asemenea, este rentier şi persoana pensionată pe caz de boală, gradele I si II, care, chiar dacă nu a împlinit vârsta de 62 de ani, îşi dovedeşte incapacitatea de a munci cu decizie de la comisia de expertiză medicală, pe care o va prezenta în fiecare an la vizarea carnetului de rentier, cu excepţia celei ce aparţine categoriei persoanelor care nu mai sunt supuse examenului anual, iar în decizie se consemnează "nerevizuibil", şi care înstrăinează prin acte între vii, arendează terenuri agricole extravilane aflate în proprietate sau încheie acord cu investitorul.

Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită persoanei care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa sau încheie un acord cu investitorul.

Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol situat în extravilan, pentru care rentierul a încheiat acordul cu investitorul. Pentru suprafeţele mai mici de un hectar, suma plătită este proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată, respectiv pentru care s-a încheiat acordul cu investitorul.

Ordonanţa aprobată miercuri de Executiv stabileşte că renta viageră agricolă este plătită într-o singură rată anuală, până la data de 31 august a anului următor celui pentru care aceasta este datorată.

Renta viageră agricolă plătită de către Agenţia Domeniilor Statului, dar care nu a fost încasată de beneficiari va fi utilizată pentru reluarea procesului de plată către aceştia, sau, în caz de deces, către moştenitorii acestora, şi după termenul de 31 august al anului următor celui pentru care aceasta este datorată. Renta viageră agricolă este personală, netransmisibilă şi încetează la data decesului rentierului agricol.

Ordonanţa elimină condiţia referitoare la suprafaţa de teren extravilan de maximum 0,5 hectare pe care rentierul o poate păstra în folosinţă proprie, decizie motivată de faptul că obligaţia nu poate fi îndeplinită de către persoanele care sunt proprietare pe suprafeţe de teren aflate în zonele de deal sau de munte, suprafeţe în mare parte improprii exploatării agricole. Din această cauză programul de rentă viageră agricolă nu era aplicabil în mod unitar la nivelul întregii ţări, arată Guvernul.

De asemenea, prin acest act normativ este eliminată condiţia prezentării unei dovezi materiale privind încheierea unui nou contract de arendare într-un termen limită, pentru a da continuitate în acordarea rentei viagere. Astfel, în cazul arendării, renta viageră agricolă se plăteşte dacă terenul ce face obiectul rentei este arendat continuu, întreg anul calendaristic.

În cazul în care contractul de arendare încetează, renta viageră agricolă se va plăti în anul următor, doar dacă rentierul încheie, în maximum 30 de zile de la încetare, un nou contract, considerându-se astfel continuitate în arendare. În cazul decesului rentierului, moştenitorii vor încasa renta până la data de 31 august a anului următor celui pentru care aceasta se datorează, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de moştenitor, a certificatului de deces în original, precum şi a carnetului de rentier agricol al defunctului.

Plata rentei viagere agricole se efectuează de către Agenţia Domeniilor Statului, prin mandat poştal, virament bancar sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege.

Pentru 2007, plata este efectuată până la sfârşitul acestui an atât pentru rentieri, cât şi pentru moştenitorii acestora.

Guvernul precizează că prevederile ordonanţei de urgenţă se aplică tuturor dosarelor aflate în curs de analizare la data intrării în vigoare a actului normativ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul extinde categoria de beneficiari ai rentei viagere agricole.
 Vizualizări articol: 1098 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul extinde categoria de beneficiari ai rentei viagere agricole0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei