Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 nov 2008 - Anul XIII, nr. 262 (3943)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană : Nu suntem o ţară bananieră în care pofta cuiva e mai puternică decât voinţa poporului

Joi, 6 Noiembrie 2008 (14:25:08)
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, joi, că majoritatea parlamentară care se va forma după alegerile din 30 noiembrie trebuie să guverneze, pentru că România "nu este o ţară bananieră în care pofta cuiva e mai puternică decât voinţa poporului", şi nu îşi permite să intre într-o criză.

Geoană a afirmat că majoritatea care se va forma în Parlament după alegerile din 30 noiembrie trebuie să guverneze ţara, pentru respectarea principiilor democratice, oricât "s-ar băga cineva în seamă".

Liderul PSD a spus că cel mai grav lucru care s-ar putea întâmpla este ca România să treacă printr-o criză instituţională sau constituţională după alegerile parlamentare, situaţie care ar duce la accentuarea crizei care a prins deja România în vârtej.

"Nu suntem o ţară bananieră în care pofta cuiva e mai puternică decât voinţa electoratului", a continuat el.

Geoană a spus că România nu poate pierde timp cu blocaje legate de formarea guvernului, iar noul Guvern ar trebui să "intre serios în pâine", după Sărbătoarea Sfântului Ion, având nu doar un buget aprobat, ci şi un plan de măsuri anticriză.

"Orice zi pierdută în scandal şi instabilitate vulnerabilizează România. Aviz celor care se gândesc la astfel de scandaluri", a declarat el.

Liderul social-democrat a făcut aceste afirmaţii la o întâlnire cu reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Geoană a prezentat câteva măsuri dintr-un "plan anticriză", pe care PSD ar intenţiona să le aplice în eventualitatea în care va ajunge, în urma alegerilor, la guvernare.

Una din măsurile enumerate de Geoană a fost schimbarea modului de calcul a preţului la gaze naturale şi energie electrică pentru consumatorii vulnerabili, prin aplicarea Directivei 54 a Uniunii Europene.

O altă măsură enunţată de el a fost acordarea unor ajutoare în valoare de 200.000 lei pentru IMM-uri, ca subvenţionare a dobânzii, suportate de stat, şi transformarea CEC într-o bancă pentru susţinerea şi creditarea IMM-urilor.

De asemenea, liderul social-democrat a apreciat că se impune analizarea posibilităţii, într-o discuţie Guvern- BNR- bănci comerciale, a înfiinţării unui sistem de creditare pentru IMM-uri, în care statul să preia, ca subvenţie, parte sau totalul dobânzii creditului.

Geoană a spus că astfel de măsuri sunt necesare în condiţiile în care cea mai mare parte a băncilor au încetat să acorde credite, pe fondul crizei financiare mondiale, situaţie care ar putea duce la riscul prăbuşirii economice dacă statul nu intervine pentru să asigure linii speciale de creditare.

Liderul PSD a avertizat asupra riscului ca România să depăşească, la finalul actualului exerciţiu bugetar, un deficit bugetar de peste 3% şi să ajungă în situaţie Ungariei, care, având nevoie de lichidităţi, a apelat la un împrumut de 8,7 miliarde de la UE, dar a trebuit să încheie un nou Acord stand-by cu FMI, pentru că avea un deficit mai mare de 3%.

În acest sens, el a afirmat că este obligatoriu ca deficitul bugetar, la finalul actualului an, să nu treacă de 3%.

Geoană a mai spus că sensul victoriei lui Barack Obama în cursa pentru Casa Albă nu este doar că un guvern republican se schimbă cu unul democrat, ci că se impune găsirea unui nou echilibru între piaţa liberă şi stat.

El a apreciat că victoria lui Obama reprezintă înfrângerea proiectului iniţiat în anii 80, care milita pentru un stat minimal şi o economie dictată de piaţa liberă.

Geoană a arătat că România nu are de ales între un stat minimal şi unul intervenţionist, ci să impună un stat care să fie activ în economie, "acolo unde trebuie şi cât trebuie".

'Nu e un regim de slăbire prin care scăpăm de kilograme tăind o mână sau un picior, putem slăbi şi făcând sport şi mâncând sănătos', a spus Geoană, menţionând că metafora ilustrează viziunea sa despre rolul statului.

Liderul social-democrat le-a spus reprezentanţilor Camerei de Comerţ şi Industrie a României că PSD, dacă va ajunge la guvernare, va menţine cota fiscală de 16%, va reduce la jumătate numărul taxelor, va înjumătăţi numărul avizelor pentru înfiinţarea unei firme şi va introduce deduceri din profitul impozabil pentru investiţii în educaţie şi sănătate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană : Nu suntem o ţară bananieră în care pofta cuiva e mai puternică decât voinţa poporului.
 Vizualizări articol: 494 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană : Nu suntem o ţară bananieră în care pofta cuiva e mai puternică decât voinţa poporului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei