Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 nov 2008 - Anul XIII, nr. 261 (3942)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Victoria lui Barack Obama, sinonimă cu "schimbarea", este salutată în toată lumea

Miercuri, 5 Noiembrie 2008 (13:13:08)
Alegerea lui Barack Obama în funcţia de preşedinte al Statelor Unite a fost salutată în toată lumea prin mesaje care fac referire deseori la termeni ca "schimbare" şi "speranţă", cuvinte-cheie ale campaniei candidatului democrat, relatează AFP.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat într-o scrisoare trimisă preşedintelui american ales că "victoria strălucită" a lui Obama a dat naştere la "o speranţă imensă".

"Primiţi cele mai călduroase felicitări din partea mea şi a poporului francez. Victoria strălucită recompensează angajamentul dumneavoastră faţă de cetăţenii americani", a precizat preşedintele francez. "Prin alegerea dumneavoastră, poporul american a ales schimbarea, deschiderea şi optimismul", a adăugat el.

"Într-un moment în care trebuie să facem faţă unor provocări imense, alegerea dumneavoastră aduce în Franţa, în Europa şi în restul lumii mari speranţe. Acelea privind o Americă deschisă, solidară şi puternică, care va arăta din nou calea, împreună cu partenerii săi, prin forţa exemplului şi a menţinerii principiilor sale", a menţionat Sarkozy.

"Franţa şi Europa, care sunt unite cu Statele Unite prin legături istorice, prin valori şi prietenie, vor aduce un nou suflu în colaborarea cu America pentru menţinerea păcii şi prosperităţii în lume", a adăugat el.

În numele preşedinţiei semestriale franceze a Uniunii Europene, ministrul de Externe, Bernard Kouchner i-a urat "cel mai mare succes" lui Barack Obama. "Franţa, Europa, comunitatea internaţională au nevoie de dinamismul său, de lupta sa împotriva nedreptăţilor şi de dorinţa sa de a progresa către o lume mai stabilă, mai sigură şi mai corectă", a precizat el.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat de asemenea că a venit momentul unui "angajament reînnoit între Europa şi Statele Unite ale Americii".

"Avem nevoie de un nou acord («new deal») pentru o nouă lume. Sper sincer că sub conducerea preşedintelui Obama, Statele Unite îşi vor uni forţele cu Europa pentru a aduce acest «New Deal» în beneficiul societăţilor noastre şi al lumii întregi", a declarat într-un comunicat Barroso.

Preşedintele chinez Hu Jintao l-a felicitat pe Barack Obama şi a declarat că vrea să ducă relaţiile dintre China şi Statele Unite la "un nou nivel" evocând o "nouă perioadă istorică".

Premierul japonez Taro Aso i-a trasmis felicitări lui Obama promiţând să consolideze relaţiile cu Statele Unite, principalul aliat al Japoniei.

Relaţiile dintre Israel şi Statele Unite vor avea, după victoria lui Barack Obama, "un viitor frumos", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Yigal Palmor.

Liderul palestinian Mahmoud Abbas l-a felicitat, la rândul lui, pe democrat şi a pledat pentru "accelerarea eforturilor pentru obţinerea păcii" în Orientul Mijlociu, a declarat purtătorul său de cuvânt, Nabil Abu Rudeina.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas i-a transmis lui Barack Obama să "înveţe lecţia erorilor" administraţiilor precedente, mai ales a lui George W. Bush, faţă de lumea arabo-musulmană.

"Respectăm alegerea cetăţenilor americani", a declarat rezervat ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari. "Nu ne gândim că va avea loc o schimbare bruscă a politicii, nici o retragere americană rapidă din Irak, pentru că o problemă importantă este în joc aici", a adăugat el.

Barack Obama a anunţat în campania sa că intenţionează să retragă la 16 luni de la preluarea atribuţiilor sale o mare parte din trupele americane din Irak.

În Kenya, ţară de origine a tatălui preşedintelui american ales, preşedintele Mwai Kibaki a decretat ziua joi zi de sărbătoare "pentru ca cetăţenii kenieni să celebreze realizarea istorică" a lui Barack Obama. "Victoria senatorului Obama este şi victoria ţării noastre, datorită rădăcinilor sale kenyene", a declarat Kibaki.

Satul bunicii din partea tatălui lui Barack Obama, Kogelo, situat în vestul Kenyei, a primit cu bucurie alegerea senatorului de Illinois.

Preşedintele mexican Felipe Calderon l-a felicitat pe Barack Obama pentru "triumful său". Potrivit unui comunicat al preşedinţiei mexicane, Calderon are încredere în "demararea unei noi etape de progres în relaţia dintre cele două ţări".

Principalul aliat al Statelor Unite în America Latină, Columbia, i-a transmis felicitări lui Barack Obama şi a "reiterat dorinţa de a continua colaborarea pe teme comune", a anunţat Ministerul columbian de Externe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Victoria lui Barack Obama, sinonimă cu "schimbarea", este salutată în toată lumea.
 Vizualizări articol: 471 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Victoria lui Barack Obama, sinonimă cu "schimbarea", este salutată în toată lumea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei