Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 nov 2008 - Anul XIII, nr. 259 (3940)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE: UE nu va scăpa de efectele crizei financiare, în pofida măsurilor adoptate de guverne, CE şi SUA

Luni, 3 Noiembrie 2008 (17:05:09)
Situaţia economică este foarte nesigură, iar statele din Uniunea Europeană (UE) şi zona Euro nu vor scăpa de efectele crizei financiare care s-a accentuat în ultimele luni, în pofida măsurilor adoptate de guverne, Comisia Europeană (CE) sau SUA, se arată în prognoza de toamnă a CE.

Ca urmare a condiţiilor economice mondiale, raportul CE estimează că Produsul Intern Brut (PIB) a coborât în trimestrul al treilea atât în UE, cât şi în zona Euro. Având în vedere contracţia PIB-ului celor 15 state din zona Euro în trimestrul al doilea reiese că acestea se află în recesiune tehnică.

Potrivit specialiştilor comunitari, creşterea PIB va fi aproape de zero în 2009, respectiv 0,1% pentru zona Euro şi 0,2% pentru UE. Creşterea PIB-ului se va accelera în 2010 la 1,1% în UE şi 0,9% în zona Euro.

Totodată, mai multe state europene se vor confrunta cu recesiune tehnică, reprezentând scăderea PIB-ului pentru două trimestre consecutive.

Statele europene importante afectate de recesiune sunt Spania şi Marea Britanie, în timp ce Franţa, Germania şi Italia vor consemna un avans economic apropiat de zero.

Referitor la inflaţie, CE consideră că riscurile scad, întrucât problemele economice conduc la creşterea şomajului şi la reducerea cererii, şi diminuează astfel presiunea asupra preţurilor bunurilor de consum.

Creşterea preţurilor se va reduce în 2009 la 2,4% în UE şi la 2,2% în statele cu monedă euro, respectiv 2,2% şi 2,1% în 2010, precizează raportul.

Intensificarea crizei financiare a susţinut o sporire a costurilor împrumuturilor, iar studiile Băncii Centrale Europene (BCE) indică o înăsprire a condiţiilor de creditare, situaţie care va afecta domeniul bancar în viitor. Marea Britanie se confruntă deja cu o criză a creditelor, au adăugat analiştii CE.

Avansul investiţiilor va coborî de la 5,5% în 2007, la 1,25% în 2008 şi la -2% anul viitor, după care se va redresa la 1% în 2010. Profilul zonei Euro este asemănător, se arată în studiul CE, însă procentele de creştere sunt mai reduse.

La nivel mondial, cu excepţia zonei Euro, problemele sectorului financiar şi efectul preţurilor ridicate la bunurile de consum au afectat creşterea economică, urmând ca de la un avans de 5% în perioada 2004-2007 să se ajungă la 3,75% în 2008 şi 2,25% în 2009.

În 2010 creşterea economică va reveni ca urmare a stabilizării pieţelor financiare şi se va situa la aproximativ 3%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE: UE nu va scăpa de efectele crizei financiare, în pofida măsurilor adoptate de guverne, CE şi SUA.
 Vizualizări articol: 493 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CE: UE nu va scăpa de efectele crizei financiare, în pofida măsurilor adoptate de guverne, CE şi SUA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei