Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 oct 2008 - Anul XIII, nr. 257 (3938)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii consideră întâlnirea cu miniştrii un pas înainte, dar nu renunţă la proteste

Vineri, 31 Octombrie 2008 (15:15:40)
Liderii celor patru confederaţii sindicale consideră întâlnirea de vineri, de la Ministerul Muncii, cu cei cinci minişti, un pas înainte şi continuă săptămâna viitoare dialogul cu guvernanţii, dar nu renunţă la protestele anunţate pentru luna noiembrie.

Preşedintele Confederaţiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, la finalul întâlnirii de vineri, că în urma discuţiilor s-au făcut câţiva paşi înainte, s-au identificat problemele pe trei perioade - imediată, medie (de la 1 ianuarie) şi pe termen lung.

Hossu a precizat că luni vor fi reluate discuţiile în grupul de dialog social, când reprezentanţii Guvernului sunt aşteptaţi să vină cu propuneri concrete pe termen scurt.

"Toţi, şi sindicatele, şi Guvernul, subscriem la crearea legii de salarizare unitară în sistemul bugetar. Guvernul a acceptat ideea că trebuie găsite soluţii pe termen scurt, că trebuie analizate soluţii pe termen mediu privind salarizarea bugetarilor şi va încerca să creioneze o propunere", a spus Hossu.

Liderul Cartel Alfa a precizat că cele două federaţii din învăţământ afiliate la confederaţie - FEN şi Alma Mater - nu vor renunţa la proteste, dorind aplicarea imediată a Legii 221/2008 privind majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.

La rândul său, preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, consideră că marele câştig al întâlnirii de vineri este că vor fi reluate discuţiile luni, când Guvernul va încerca "să ne prezinte cifre", un procent de majorare a salariilor pentru celelalte sectoare bugetare (administraţie şi sănătate) de la 1 noiembrie şi o proiecţie mai consistentă, care să ducă în 2009 la o creştere a veniturilor cu 50 la sută.

"Nu discutăm de Legea 221, ea trebuie aplicată, iar Parlamentul are sarcina de a găsi o soluţie de aplicare a acesteia", a spus Petcu.

În ce priveşte salariaţii din sănătate, Petcu a declarat că liderii Sanitas se vor întâlni, luni, cu ministru Eugen Nicolăescu, care le-a promis o propunere concretă.

"Sunt unele posibilităţi de creştere a veniturilor celor din sănătate prin majorarea unor sporuri. Aşteptăm, de asemenea, mesajul preşedintelui Băsescu, care ne-a promis o discuţie cu membrii Federaţiei Sanitas, pentru a semna un pact pentru sănătate, la fel cum este cel pentru educaţie, care să ne asigure punctul de legătură între actualul şi viitorul Guvern", a adăugat Petcu.

Totodată, Petcu a precizat că federaţiile pe care le reprezintă nu renunţă la protestele anunţate.

Şi preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, apreciază întâlnirea de vineri ca fiind un pas înainte, aşteptând, luni, din partea guvernanţilor, variante de calcul concrete.

"Membrii Guvernului au înţeles că există discrepanţe foarte mari între salariior bugetarilor din România care trebuie atenuate şi au promis că vor veni cu propuneri direcţionate spre cei cu venituri mici. Au înţeles, de asemenea, că nu mai e timp de pierdut cu elaborarea legii de salarizare unitară în sistemul bugetar. Pe zona funcţionarilor publici trebuie luate în calcul şi alte prevederi legislative care restricţionează în acest moment activitata acestora", a precizat Costin.

Liderii Cartel Alfa, BNS, CNSLR Frăţia şi CSDR au discutat, vineri, la Ministerul Muncii, despre salarii cu miniştrii Muncii, Finanţelor, Educaţiei, Sănătăţii, Internelor şi Reformei Administrative, după ce premierul a dispus constituirea unui grup de dialog. Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a fost desemnat coordonator al grupului de dialog din partea Guvernului.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, joi, că membrii confederaţiei nu vor apela momentan la forme de protest, soluţia fiind un dialog constructiv şi nu ieşirile în stradă, însă consideră că legea de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice trebuie aplicată.

Biroul Exectiv al Blocului Naţional Sindical (BNS) a hotărât că se va alătura celorlalţi sindicalişti numai dacă vor ajunge la un acord comun privind cererile de majorare salarială şi consideră că o majorare de 50% a salariilor tuturor bugetarilor, indiferent de veniturile actuale ale acestora, va crea discrepanţe foarte mari.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat că organizaţia sindicală nu susţine o creştere a salariilor în sectorul bugetar cu 50 la sută. În opinia acestuia, este "imoral" să ceri 50 la sută în sectorul bugetar şi pentru cei care au salarii mici, şi pentru cei care au salarii foarte mari.

CNSLR Frăţia a stabilit, miercuri, un program de acţiuni succesive, "pentru presiune graduală pe Guvern", bugetarii afiliaţi la la confederaţie urmând să intre toţi în grevă generală pe 20 noiembrie pentru majorarea salariilor cu 50 la sută.

Federaţiile Alma Mater, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Educaţiei Naţionale au decis să organizeze o grevă de avertisment în 10 noiembrie, urmând ca din 18 noiembrie să intre în grevă generală pe termen nelimitat. Sindicaliştii Federaţiei "Spiru Haret" intră în grevă de avertisment pe 3 noiembrie, fără a stabili încă data grevei generale.

Totodată, Alianţa Sed Lex va intra în greva generală din 13 noiembrie, iar Federaţia Sanitas a anunţat un miting de amploare în Capitală în 11 noiembrie, urmând ca în 20 noiembrie să intre în grevă generală.

Bugetarii cer majorarea salariilor cu 50 la sută, în urma adoptării legii de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută.

Şeful statului a făcut vineri un apel către sindicate să renunţe la mişcările de protest din noiembrie, susţinând că acestea riscă să afecteze procesul electoral şi menţionând că este dispus la discuţii care să garanteze că viitorul guvern va fi disponibil să discute pe tema reformelor contra bani.

El a mai spus că revendicările cu privire la creşterile de salarii sunt îndreptăţile la foarte multe categorii sociale, dar, în momentul de faţă, Romania nu îşi mai poate permite să aceepte creşteri salariale consistente fără reformă.

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că sindicaliştii pe care îi reprezintă nu vor renunţa la proteste decât în faţa unui angajament parafat, nu formal.

La rândul său, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a spus că apelul preşedintelui vine prea târziu şi este tendenţios.

Sindicatele Sanitas şi Sed Lex au anunţat că nu renunţă la proteste, în ciuda apelului şefului statului.

Guvernul a decis, marţi, prin ordonanţă de urgenţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor să fie prorogat până la 1 aprilie 2009.

Legea privind creşterile salariale care se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ a fost publicată, marţi după-amiază, în Monitorul Oficial, la puţin timp după anunţul Guvernului privind adoptarea unei OUG care amână aplicarea legii până la 1 aprilie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii consideră întâlnirea cu miniştrii un pas înainte, dar nu renunţă la proteste .
 Vizualizări articol: 507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sindicaliştii consideră întâlnirea cu miniştrii un pas înainte, dar nu renunţă la proteste5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei