Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 oct 2008 - Anul XIII, nr. 257 (3938)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Blaga îi cere lui Tăriceanu să îl revoce din funcţie pe Ministrul Internelor, Cristian David

Vineri, 31 Octombrie 2008 (17:52:33)
Fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, i-a solicitat premierului Călin Popescu Tăriceanu să îl revoce din funcţie pe ministrul Internelor, Cristian David, pentru modul ireponsabil în care a acţionat pentru dotarea MIRA şi pentru afirmaţiile lipsite de suport legal privind achiziţiile ministerului

Fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, precizează, într-un comunicat de presă, ca, în interviul acordat, joi, agenţiei MEDIAFAX, actualul ministru, Cristian David, "încearcă în mod disperat şi penibil" să paseze răspunderea pentru contractul de achiziţie de autospeciale din dotarea Poliţei.

"Modul iresponsabil în care David a acţionat cu privire la dotarea structurilor MIRA afectează gradul de siguranţă al cetăţeanului şi eficienţa activităţii serviciului poliţienesc. În plus, recentele afirmaţii publice lipsite de orice fel de suport legal făcute de dl. David sunt sub demnitatea unui ministru al Internelor şi Reformei Administrative", spus Blaga.

Liderul PDL arată că MIRA este prima instituţie care trebuie să respecte adevărul şi să aplice legea, iar Cristian David s-a plasat sub demnitatea acestei funcţii.

"Îi solicit primului-ministru Tăriceanu revocarea din funcţie a domnului Cristian David", anunţă Vasile Blaga.

Secretarul general al PDL mai arată că David a făcut afirmaţii fără legătură cu realitatea, pentru că "nu există nicio legătură între contractul prin care au fost achiziţionate 6.000 de Loganuri în anul 2006 şi contractul din 2008".

"Domnul David insinuează că achiziţia de autospeciale pentru Poliţie, prevăzută în contractul încheiat în septembrie 2008, este o continuare a contractului prin care au fost cumpărate 6.000 de maşini în anul 2006. În realitate, este vorba de două contracte complet diferite, iar finanţarea acestora a fost făcută în baza a două Hotărâri de Guvern diferite", arată Blaga.

Astfel, în anul 2006, prin HG 1322/2005 au fost cumpărate 4.500 autospeciale Dacia Logan Ambiance 1,4MPI pentru Poliţia de siguranţă publică, cu preţul pe bucată cu TVA, incluzând dotările suplimentare de 38.460,09 RON (10.522,8 euro), precum şi 1.500 autospeciale pentru munca operativă Dacia Logan Laureate 1,6 MPI, preţul pe bucată cu TVA, incluzând dotările suplimentare fiind de 34.076, 36 RON (9323,4 euro) , se mai arată în comunicatul de presă.

Fostul ministru precizează că la licitaţia organizată de IGPR s-au prezentat trei societăţi comerciale, fiind declarată câştigătoare oferta cu cel mai mic preţ.

"Valoarea totală a contractului a fost de 258.214.531,85 RON (70.648.863 Euro). Astfel, preţul mediu al unei autospeciale a fost de 43.035 RON (11.774 euro)", susţine Blaga.

El completează că, în baza HG 1852/2006 a fost semnat în anul 2008 contractul de achiziţionare a 2.136 de maşini, dintre care 392 autospeciale de patrulare Dacia Logan pentru Poliţia Rutieră, la preţul de 70.958 euro bucata, şi 449 autospeciale de patrulare Dacia Logan pentru Poliţia Rurală, cu preţul de 52.423 euro pe bucată.

"Diferenţa între preţul cu care au fost achiziţionate Loganurile în 2006 şi cel prevăzut în contractul din 2008 nu poate fi justificată în nici un fel", acuză Blaga, care completează că David trebuie să îşi asume actualul contract.

"Domnul David susţine că «procedura privind această achiziţie în sistem leasing a autospecialelor pentru poliţie a fost începută în anul 2006, atunci când ordonatorul principal de credite era ministrul de atunci Vasile Blaga». Minciună! Procedura de achiziţie s-a derulat în întregime pe parcursul mandatului său", spune Vasile Blaga.

Liderul PDL adaugă că Hotărârea de Guvern a fost emisă în timpul mandatului său, în decembrie 2006, dar procedurile privind achiziţia au fost demarate la începutul lunii mai, după ce el nu mai era ministru.

"Domnul David susţine că «din punct de vedere al procedurilor privind desfăşurarea unei licitaţii, nicio altă autoritate nu poate interveni în procedură înainte de soluţionarea de către comisia de licitaţie a acestei proceduri, pentru că ar fi o pronunţare ante factum». Din nou minciună şi fugă de răspundere!", acuză Blaga.

El arată că David a recunoscut că avea informaţii cu privire la preţurile exagerate din contract şi că a avertizat în acest sens conducerea Poliţiei.

"În momentul anunţării ofertei câştigătoare (aprilie 2008) dl. David putea trimite Corpul de Control al Ministrului pentru a întreprinde o anchetă. În cazul descoperirii unor ilegalităţi, ministrul David era obligat să ia măsurile legale care se cuveneau, înainte de semnarea contractului. Oare de ce ministrul David nu a intervenit decât după semnarea contractului, deşi deţinea toate pârghiile legale?", se întreabă Blaga.

El a completat că, după ce preşedintele României a semnalat public această achiziţie, "David s-a manifestat extrem de confuz, făcând declaraţii contradictorii de la un minut la altul privind finalizarea/ nefinalizarea anchetei Corpului de Control al ministrului şi trimiterea/netrimiterea Raportului către DNA".

"În disperare de cauză, dl. David aruncă cu petarde, vorbind despre o achiziţie de motociclete din anul 2006. Pentru o bună şi corectă informare, este vorba de un contract încheiat în septembrie 2006 de Poliţia Capitalei, în urma unei licitaţii publice (la care au participat firmele AutoItalia şi Automobile Bavaria)", arată Blaga.

El precizează că au fost cumpărate 50 motociclete marca BMW la preţul de 25.555 euro bucata (inclusiv TVA), valoarea totală a contractului fiind de 1.277.762 euro. Dotările suplimentare incluse în preţ sunt: echipament de iarnă, echipament de vară, cască comunicaţii, sistem de comunicare, lămpi de avertizare, sirene, semnalizatoare, bloc de comandă, staţie şi sistem de difuzare, potrivit documentului citat.

"În calitatea de ministru de Interne pe care o aveam la acea dată îmi asum şi acest contract", anunţă Blaga, care completează că a fost de acord şi cu o altă HG, pentru cumpărarea a 200 de motociclete pentru Poliţia Rutieră, cu suma de 5,9 milioane de euro, deficitul fiind de 1.300 de motociclete.

"Din păcate pentru modernizarea Poliţiei Române, după încheierea mandatului meu, Guvernul nu a mai adoptat această Hotărâre", spune Vasile Blaga.

Ministrul de Interne, liberalul Cristian David, afirmă, într-un interviu acordat, joi, agenţiei MEDIAFAX, că procedura de achiziţie a autospecialelor pentru Poliţie a fost angajată de predecesorul său, democratul Vasile Blaga, deşi firma Ager Leasing era cercetată pentru restituiri ilegale de TVA.

Ministrul susţine că diferenţa dintre el şi Vasile Blaga este aceea că democratul a semnat contractele cu Ager Leasing.

Ministrul David declară că raportul Corpului de Control privind procedura de achiziţie a autospecialelor pentru Poliţie în sistem leasing de la firma Ager Leasing "a pus în evidenţă vicii de procedură cu privire la derularea acestei proceduri de încredinţare", astfel că MIRA, împreună cu Autoritatea Naţională privind Monitorizarea şi Reglementarea Achiziţiilor Publice, urmează să decidă dacă toate contractele care au fost încheiate vor fi lovite de nulitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Blaga îi cere lui Tăriceanu să îl revoce din funcţie pe Ministrul Internelor, Cristian David.
 Vizualizări articol: 387 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Blaga îi cere lui Tăriceanu să îl revoce din funcţie pe Ministrul Internelor, Cristian David0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei