Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 oct 2008 - Anul XIII, nr. 254 (3935)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FMI recomandă reanalizarea deciziei de majorare a salariilor profesorilor cu 50%

Marţi, 28 Octombrie 2008 (12:31:44)

Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă reanalizarea deciziei de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, deoarece impactul acestei măsuri, cumulat cu efectele crizei financiare globale, ar putea afecta puternic competitivitatea economei româneşti şi stabilitatea macroeconomică.

"Autorităţile din ţările emergente trebuie să transmită un semnal puternic pieţelor, prin politici fiscale şi salariale adaptate în mod realist la mediul economic internaţional extrem de dificil", se arată într-un comunicat al FMI, transmis marţi agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit estimărilor instituţiei, majorarea salariilor profesorilor va avea un efect scăzut asupra bugetului României în acest an, care va creşte însă la peste 0,75% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2009.

Totodată, dacă aceeaşi măsură va fi extinsă la nivelul întregului sector bugetar, impactul se va ridica la peste 4% din PIB, adaugă FMI.

"Un astfel de scenariu ar trimite un semnal negativ pieţelor financiare. Chiar şi înainte de această decizie, sursele de finanţare, atât publice, cât şi private, erau din ce în ce mai rare, leul se afla sub presiune, prima de risc a României urcase la niveluri istorice, iar dobânzile pe plan local crescuseră substanţial", se mai arată în comunicatul citat.

Totodată, în condiţiile în care salariul mediu din sectorul bugetar este deja mai mare decât cel din sectorul privat, o majorare de o asemenea magnitudine ar determina cereri similare din partea angajaţilor non-bugetari, conducând în final la rate foarte mari ale inflaţiei, cu care România nu s-a mai confruntat de mult timp, concluzionează FMI.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a promulgat, vineri, legea majorării salariilor profesorilor cu 50%.

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's a redus, luni, ratingul României pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung la "BB+", de la "BBB-", şi calificativul pentru creditele pe termen scurt la "B", de la "A-", ambele cu perspectivă "Negativă", ca urmare a riscurilor determinate de necesarul ridicat de finanţare de pe pieţele internaţionale de credit.

Decizia S&P retrogradează România din categoria investment grade, obligând, potrivit analiştilor români, la o politică fiscală şi salarială mai strictă şi măsuri de susţinere a mediului de afaceri, pentru a atrage în continuare investiţii străine.

În plus, majoritatea analiştilor privesc decizia agenţiei de evaluare financiară ca parţial fundamentată de evoluţiile recente ale economiei şi a celorlalţi indicatori macroeconomici, dar remarcă faptul că anunţul S&P a venit aproape imediat după promulgarea legii privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FMI recomandă reanalizarea deciziei de majorare a salariilor profesorilor cu 50%.
 Vizualizări articol: 648 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
FMI recomandă reanalizarea deciziei de majorare a salariilor profesorilor cu 50%5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei