Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 oct 2008 - Anul XIII, nr. 251 (3932)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în legătura cu modificarea Legii tinerilor

Vineri, 24 Octombrie 2008 (18:12:00)
Preşedintele Traian Băsescu a trimis Curţii Constituţionale, vineri, o sesizare de neconstituţionalitate privind legea de modificare a Legii tinerilor 350/2006, susţinând că prevederile acesteia încalcă principiul separaţiei puterilor în stat şi normele referitoare la garantarea proprietăţii.

Printre modificările aduse de legea de modificare a Legii tinerilor nr. 350/2006 se prevede şi clarificarea denumirii Fundaţiei Naţionale pentru Tineret, pentru a nu se mai crea confuzii între această instituţie şi alte organizaţii cu denumire identică, scrie preşedintele în sesizare, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Preşedintele menţionează că în articolul II din Lege se prevede că "în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Fundaţia Naţională pentru Tineret, înfiinţată la data de 27 ianuarie 2007 prin actul constitutiv autentificat sub nr. 183 din 29 ianuarie 2007 la Biroul Notarial CONFIDES, se va reorganiza potrivit prevederilor prezentei legi, schimbându-şi denumirea în Consiliul Naţional al Fundaţiilor pentru Tineret".

"Această modificare încalcă art. 1 alin.4 din Constituţia României, privind principiul separaţiei puterilor în stat. Fundaţia Naţională pentru Tineret este înfiinţată printr-o hotărâre judecătorească, conform prevederilor OG nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii. Prin efectul acestei legi, organizaţia arătată urmează să-şi modifice «în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi (…)» denumirea în «Consiliul Naţional al Fundaţiilor pentru Tineret»", scrie şeful statului.

El adaugă că în sprijinul ideii încălcării prevederii constituţionale, are în vedere, în sesizare, Decizia Curţii Constituţionale 333/2002 care, într-o cauză similară, a statuat că "fiind un drept fundamental al cetăţenilor, de el nu pot beneficia agenţii economici sau, ca în cauză, agenţii imobiliari sau agenţiile imobiliare".

"Asocierea agenţilor economici în asociaţii sau uniuni la nivel regional sau naţional este posibilă însă pe baze contractuale. De asemenea, prin Decizia nr. 600/2005, Curtea Constituţională a arătat că un act normativ nu are ca obiect de reglementare un interes personal (fie şi a unei persoane juridice), ci unul de interes general: «În ipoteza în care, însă, reglementarea specială, diferită de cea constitutivă de drept comun, are caracter individual, fiind adoptată intuitu personae, ea încetează de a mai avea legitimitate, dobândind caracter discriminatoriu şi, prin aceasta, neconstituţional»'', se arată în comunicat.

El subliniază că Parlamentul, ca unică putere legiuitoare a ţării, nu poate interveni în atribuţiile autorităţii judecătoreşti, "încălcând atât articolul 124, aliniat 1, cât şi articolul 40 aliniatul 1 din Constituţie, potrivit căruia «cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere»".

Băsescu aminteşte că alineatul 2 al articolului 14 din Legea 350/2006, în forma modificată de prezenta lege trimisă la promulgare, prevede că «patrimoniul Consiliului Naţional al Fundaţiilor pentru Tineret este constituit din imobilele-construcţii şi terenuri-care au fost în posesia structurilor centrale ale fostei Uniuni a Tineretului Comunist'', aminteşte Băsescu.

"Această dispoziţie contravine art. 44 din Constituţie referitor la garantarea proprietăţii, deoarece Consiliului Naţional al Fundaţiilor pentru Tineret devine proprietar asupra unor imobile care nu au fost în proprietatea Uniunii Tineretului Comunist, ci doar în posesia acesteia", precizează, de asemenea, preşedintele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în legătura cu modificarea Legii tinerilor.
 Vizualizări articol: 567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în legătura cu modificarea Legii tinerilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei