Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 oct 2008 - Anul XIII, nr. 250 (3931)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Marko: Încet, încet, nici românii nu vor considera autonomia ca o blasfemie

Joi, 23 Octombrie 2008 (18:09:36)
Preşedintele UDMR, senatorul Marko Bela, a declarat, joi, la o întâlnire cu ziariştii mureşeni, că nu consideră că autonomia ar fi o blasfemie, exprimându-şi convingerea că "încet, încet nici majoritatea românească nu va aborda această problemă ca o blasfemie".

Referindu-se la declaraţiile recente ale premierului ungar, Gyurcsany Ferenc, potrivit căruia "există ţări în jurul Ungariei în care dacă pronunţi cuvântul «autonomie» este aproape o blasfemie", Marko Bela a spus că aceasta este, de fapt, un deziderat raţional, care ajută la rezolvarea problemelor legate de convieţuire, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Pentru mine nu e o blasfemie, dimpotrivă, e un deziderat raţional, logic, şi care ajută la rezolvarea problemelor legate de convieţuire. Am impresia că încet-încet nici majoritatea românească nu va aborda această problemă ca o blasfemie, deja acceptăm ideea autonomiei locale, altor forme de autonomie şi se va accepta şi autonomia pe care vrem s-o promovăm noi", a spus el.

Premierul ungar Ferenc Gyurcsany a declarat, marţi, la finalul şedinţei comune româno-ungare, că temerile conform cărora autonomia unei minorităţi conduce la separatism sunt exagerate şi a arătat că minorităţile etnice naţionale au dreptul la identitate culturală şi educaţie în limba maternă.

"În multe ţări autonomia este etichetată ca o intenţie pentru separatism, pentru segregare, se crede că autonomia este calea spre dezintegrare. Eu văd aici nişte temeri exagerate legate de autonomie. Există ţări în jurul Ungariei în care dacă pronunţi cuvântul «autonomie» este aproape o blasfemie. În alte ţări există o flexibilitate şi o colaborare mult mai mare în acest domeniu", a spus Gyurcsany, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Călin Popescu Tăriceanu.

El a apreciat că în România există o înţelegere mult mai mare decât în urmă cu câţiva ani faţă de principiul autonomiei şi a arătat că, dacă într-un stat există o anumită formă de autonomie, atunci "totul este mai bine".

Premierul ungar a arătat că minorităţile trebuie sprijinite la educaţia în limba maternă, deoarece acest lucru îmbogăţeşte zestrea culturală a statului gazdă.

"Despre aceste lucruri trebuie să se cadă la învoială în România. Cine poate să ştie mai bine prin ce cale şi prin ce moduri se poate ajunge la obiectivele maghiarilor din România decât cei care au fost aleşi ani la rândul de comunitatea maghiară din România şi care au răspundere în guvernarea din România. În acest sens, eu consider ca direcţionale cuvintele lui Marko Bela, pentru că factorii din Ungaria nu au sarcina de a da sfaturi UDMR şi nu au sarcina de a încerca să îndeplinească munca pe care şi-a asumat-o UDMR ca reprezentant al minorităţii etnice maghiare din România", a adăugat Gyurcsany.

El a afirmat că numărul conflictelor între români şi maghiari au scăzut considerabil în ultimii ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marko: Încet, încet, nici românii nu vor considera autonomia ca o blasfemie.
 Vizualizări articol: 566 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Marko: Încet, încet, nici românii nu vor considera autonomia ca o blasfemie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei