Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 oct 2008 - Anul XIII, nr. 249 (3930)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: UE, o alternativă în distrugerea armamentului din Transnistria

Miercuri, 22 Octombrie 2008 (15:06:33)
 UE poate oferi o alternativă la imposibilitatea de a trece peste voinţa celor din Transnistria în privinţa distrugerii armamentului, a spus preşedintele Traian Băsescu, adăugând că, potrivit oficialilor ruşi "când se încearcă evacuarea armamentelor, pe şine se aşează cetăţenii şi opresc trenurile".

Băsescu a participat, la Constanţa, la Conferinţa reprezentanţilor birourilor regionale ale Fundaţiei "Konrad Adenauer", cu tema "Securitate sporită în zona Mării Negre - posibilităţi, iniţiative şi instrumente", ocazie cu care a declarat că, din perspectivă europeană, Republica Moldova trebuie să fie asociată pachetului Balcanilor de Vest, iar o soluţie de tip federalizare nu este o opţiune.

"Republica Moldova este confruntată cu o serie întreagă de probleme derivate din reglementarea problematicii transnistrene. O nouă soluţie de tip federalizare nu este o opţiune, iar aceasta nu trebuie acceptată în primul rând de către UE. Nu conceptul de federalizare în sine este contestat, dar particularităţile locale nu garantează stabilitatea pe termen imediat, mediu şi lung. Republica Moldova trebuie încurajată politic, dar şi economic să păstreze opţiune democratică şi opţiunea europeană", a declarat Băsescu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, cei 16 ani de la conflictul moldo-transnistrean, conflict după care au fost introduse mecanisme de negociere şi de asigurare a păcii, s-au dovedit a fi doar un respiro pentru consolidarea unui stat ilegal, cum este Transnistria, şi pentru creşterea potenţialului său de a supravieţui în faţa oricărei decizii internaţionale.

Preşedintele crede că mecanismele de menţinere a păcii trebuie să fie "dezgheţate, în sensul schimbării componenţei acestora".

"Rusia are în mod clar un rol de jucat în proces, însă este limpede că nu mai poate menţine integral trupe de menţinere a păcii în regiune. Dacă mecanisme internaţionale, precum OSCE, nu pot să gestioneze situaţia corespunzător, este momentul ca alte organizaţii internaţionale sau regionale să se implice, aşa cum este cazul UE", a afirmat Traian Băsescu.

El a apreciat că observatori ai UE ar putea să se adauge celor ai OSCE deja prezenţi pe teren în vederea securizării regiunii şi soluţionării problematicii distrugerii armamentelor moştenite de la URSS, în condiţiile în care Federaţia Rusă afirmă că nu poate să retragă toate armamentele din Transnistria.

"În ceea ce priveşte distrugerea armamentelor din Transnistria, soluţia noastră vine exact din afirmaţiile oficialilor Federaţiei Ruse, că, ori de câte ori se încearcă evacuarea armamentelor din Transnistria, pe şine se aşează cetăţenii şi opresc trenurile. Dacă există bună credinţă, acest lucru se poate întâmpla. UE poate oferi astfel o alternativă la imposibilitatea de a se trece peste voinţa celor din Transnistria, spunând despre arme că «le distrugem aici». Această alternativă se poate constitui şi într-un factor de presiune pentru ca Federaţia Rusă să mute aceste armamente din Transnistria. Nu o spun cu ostilitate faţă de Federaţia Rusă, ci ca unul care are o abordare pragmatică”, a declarat preşedintele Băsescu.

El a mai spus că Uniunea Europeană beneficiază de o serie de atuuri incontestabile, ca prestigiu politic, furnizor generos de asistenţă, capacitate de sprijin pentru reconstrucţie post-conflict, instrumente precum politica europeană de securitate şi apărare şi politica externă de securitate comună, pe care le poate utiliza pentru rezolvarea conflictelor şi stabilizarea regiunii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: UE, o alternativă în distrugerea armamentului din Transnistria.
 Vizualizări articol: 519 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: UE, o alternativă în distrugerea armamentului din Transnistria0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei