Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 oct 2008 - Anul XIII, nr. 249 (3930)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: O mare parte din criza economică este generată de corupţie

Miercuri, 22 Octombrie 2008 (14:53:49)
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Constanţa, că, în cazul în care actuala criză economică, generată în mare parte de corupţie, va modifica întreg spectrul de securitate şi de relaţii internaţionale, România nu va avea un rol principal, ci doar va fi parte a unor procese.

Preşedintele a spus că forţa economică a României nu este a unui lider mondial, iar capacitatea României "de a furniza securitate" este departe de a fi similară cu a unui stat mare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Deci noi trebuie să ne formulăm opţiunile în interiorul unor opţiuni democratice ale aliaţilor noştri, aducându-ne contribuţia cu experienţa pe care o avem, cu forţa economică şi cu capacitatea de a genera securitate, atât cât le avem", a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a afirmat că România se va situa de partea opţiunii europene, care spune clar că actualele structuri financiare globale nu mai corespund realităţilor globalizării însăşi.

"Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional, societăţile de rating, şi-au dovedit incapacitatea de a preveni criza financiară", a declarat Băsescu, care a precizat că mare parte din această criză economică este generată de corupţie.

"O să mai spun un lucru pe care îl spunem pe ocolite, n-avem curaj să-l spunem deschis: o mare parte din această criză financiară este generată de corupţie, cea despre care ni se dau lecţii de dimineaţă până seara. Aici au venit băieţi deştepţi, cu studii la Harvard, la Oxford, şi au inventat cum să-ţi creşti acţiunile fără să ai bani. Cum să dai credite fără să ai bani", a declarat şeful statului.

El spune că nivelul de expunere la care s-a ajuns în aceste instrumente toxice de finanţare este de 1 până la 30.

"Deci o bancă ce are un milion, dă credite de 30 de milioane. Până la acest nivel s-a ajuns. Este clar că mecanismele acestea toxice au fost generate de mai mulţi factori, dar unul este clar: modul de retribuire a conducătorilor de bănci, care şi-au putut încasa milioane şi milioane prime de suscces, prime de nu ştiu ce, pentru că au acordat credite fără acoperire reală în bani, pe care banca îi avea şi dobânzile s-au făcut venit al băncii", a declarat Băsescu.

El a apreciat că acest mecanism, care a dus la prăbuşirea unui sistem întreg în Statele Unite, dar şi parţial în Uniunea Europeană, s-a dovedit a fi mai puternic decât instituţiile create să supravegheze finanţele lumii - FMI, Banca Mondială, companii de rating.

"Din acest motiv, la Consiliul European toate aceste instituţii au fost puse sub semnul întrebării în a mai reprezenta pilonii viitorului, pentru securitatea financiară a lumii globalizate", a spus preşedintele.

Băsescu a mai spus că este clar că guvernele europene iau măsuri extrem de puternice pentru a diminua efectele crizei financiare şi pentru a asigura creştere economică în Uniunea Europeană.

Preşedintele a participat, miercuri, la Constanţa, la o întâlnire de lucru pe tema "Securitate sporită în regiunea Mării Negre - oportunităţi, iniţiative şi instrumente", organizată de Fundaţia Konrad-Adenauer-Stiftung România. La lucrări participă experţi şi reprezentanţi ai Bundestag-ului, ai KAS, precum şi reprezentanţi politici din statele riverane Mării Negre, din Bulgaria, Georgia, Federaţia Rusă, România, Ucraina şi Turcia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: O mare parte din criza economică este generată de corupţie.
 Vizualizări articol: 562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: O mare parte din criza economică este generată de corupţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei