Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 sep 2008 - Anul XIII, nr. 227 (3908)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu: Trebuie să lăsăm de-o parte această tâmpenie imensă cu grupurile de interese

Vineri, 26 Septembrie 2008 (17:17:40)
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, la dezbaterea viitorului Program de guvernare al PNL, că trebuie lăsată la o parte din dezbaterea publică şi politică "tâmpenia" cu grupurile de interese, menţionând că în toată lumea există grupuri de interese, din care România nu face parte.

"Trebuie să lăsăm de-o parte această tâmpenie imensă cu grupurile de interese. Peste tot există grupuri de interese, în toată lumea. Mediul de afaceri reprezintă un grup de interese, cei care lucrează în media sunt un alt grup de interese, cei care sunt în artă reprezintă un alt grup de interese, profesorii sunt un alt grup de interese. Problema este că aceste grupuri pot să acţioneze într-o manieră care astăzi este comun acceptată peste tot în luma democratică, acceptând evident regulile jocului democratic", a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.

Reacţia sa a fost provocată de intervenţia secretarului general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan, care a spus că trebuie stopată "imixtiunea Parlamentului în Guvern şi a Guvernului în Parlament".

În acest context, Călin Popescu Tăriceanu a subliniat că şi în Europa există grupuri de interese, din care România nu face parte.

"Nu trebuie să ne ferim şi să stigmatizăm mediul de afaceri că este un grup de interese. Da domnule, este! Şi care-i problema? Dacă Guvernul are o politică care se numeşte a neutralităţii stimulentelor - nu-i dau lui Ionescu şi nu-i dau lui Popescu - nu e niciun fel de problemă. Pot să fie grupuri de interese. Şi trebuie să înţelegem că la nivelul UE sunt grupuri de interese: sunt ţările de la Vişegrad, care formează un grup de interese. Şi ? Foarte bine! Ţările latine ar putea forma un alt grup de interese. Măcar de am fi şi noi într-un grup, dar nu prea suntem", a spus premierul Tăriceanu.

El a afirmat că cei care alimentează percepţiile legate de existenţa grupurilor de interese în România fac acest lucru împotriva interesului general.

"Dacă România rămâne fixată în ceea ce era în 2004, clişeul 2004, şi merge cu clişeul ăsta în continuare şi pe lângă chestiunea asta vorbim (...) şi alimentăm percepţii care nu sunt în acord cu realitatea, atunci evident că cei care fac acest lucru nu pot decât să spun că sunt împotriva interesului general al României", a mai spus Tăriceanu.

El a ţinut să-i explice lui Pârvan că, într-un sistem politic democratic, forul de dezbatere politică este Parlamentul, fiind rezultatul expresiei votului popular, care îi dă legitimitate.

"Sistemele politice moderne au arhitectura bazată pe 3 piloni: Legislativul, Justiţia şi Executivul. Executivul, în toate ţările europene, este format într-o proporţie covârşitoare din membri ai Parlamentului şi nu există în nicio ţară din Europa guvern de tehnocraţi", a informat Tăriceanu.

EL i-a transmis lui Pârvan că ceea ce doresc liberalii de la oamenii de afaceri este ca, împreună cu aceştia, să stimuleze "întreprinderile cu capital românesc", în vederea menţinerii ritmului de cereştere economică, în care aceste companii româneşti să devină nişte "actori de avengură" pe o piaţă dominată în acest moment de companiile multinaţionale.

"Reafirm că aveţi în noi un partener serios şi dispus la soluţionarea problemelor pe care le-aţi ridicat", i-a spus Tăriceanu lui Pârvan, în finalul intervenţie sale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu: Trebuie să lăsăm de-o parte această tâmpenie imensă cu grupurile de interese.
 Vizualizări articol: 646 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu: Trebuie să lăsăm de-o parte această tâmpenie imensă cu grupurile de interese0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei